Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Uusi röntgentekniikka voi nopeuttaa arkeologisten löytöjen tutkimista huomattavasti

Kuva
Roomalaisia denaareita. Wikimedia Commons

Southamptonin yliopiston ja British Museumin yhteishankkeessa käytetyn röntgentekniikan avulla voidaan huomattavasti nopeuttaa arkeologien ja konservaattoreiden työtä. Lisäksi sen avulla voidaan välttää tutkittavien esineiden vaurioituminen.

Röntgentekniikkaa käytettäessä tutkittavasta kohteesta tuotetaan ensin tuhansia kaksiulotteisia kuvia, jotka sitten yhdistetään pyöriviksi 3D-kuviksi. Tutkimusryhmä käytti tätä tekniikkaa löytöön, joka koostui syöpyneistä, yhä purkeissaan olevista tai maa-aineksen peittämistä roomalaisista kolikoista. Löydöstä pystyttiin tunnistamaan ja ajoittamaan yksittäisiä kolikoita ilman että niitä olisi tarvinnut lainkaan altistaa päivänvalolle tai puhdistaa. Näin vältettiin kolikoiden vaurioituminen.

British Museumin kolikkoasiantuntija Roger Blandin mukaan uusi röntgentekniikka voi muuttaa tavan, jolla arkeologisia löytöjä käsitellään ja tutkitaan. Hänen mukaansa sen avulla voitaisiin tulevaisuudessa saada tehtyä tunneissa sellainen työ, joka nykytekniikalla vie konservaattoreilta viikkoja tai kuukausia.

Tutkimushankkeessa käytetty röntgentekniikka kehitettiin alun perin vikojen etsimiseen Rolls Roycen turbiinilavoista.

Lisää aiheesta The Guardianissa:
X-rays reveal secrets of Roman coins (9.7.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”