Johanna Niemelä
Viestit: 59
Liittynyt: 15.05.12 13:42

Ristiretkiaikainen kolikkokätkö löydetty Israelista

Israelista, Apollonian kansallispuistosta löydetty kolikkokätkö on yksi suurimmista keskiaikaisista kultalöydöistä, mitä maassa on tehty. Kätkö koostuu 108:sta 900-1000-luvuilta peräisin olevasta kultakolikosta, joiden arvo voi olla jopa 500 000 dollaria.

Kuva
Al-Mansuriyahissa v. 955 fatimidiemiiri al-Moez li-dini Allahin aikana lyötyjä dinaareja. Wikimedia Commons


Tel Avivin yliopiston ja Israelin luonto- ja puistoviranomaisten yhteinen tutkimusryhmä löysi kolikot muinaiselta roomalaisten asuinalueelta, jolla sijaitseva linna oli yksi ristiretkeläisten tärkeimmistä tukikohdista alueen ollessa heidän hallussaan 1241-65. Yksi ristiretkeläisten johtajista kätki kolikot maahan muslimiarmeijan piirittäessä linnaa. Aarre säilyi kätköpaikassaan yli 700 vuotta, sillä ristiretkeläisten tukikohta tuhoutui huhtikuussa 1265 eikä sitä ikinä asutettu uudelleen.

Tel Avivin yliopiston arkeologian laitoksen puheenjohtaja, professori Oren Talin mukaan kolikot on valmistettu 900-1000-luvuilla, fatimidi-dynastian aikana. Islaminuskoiset fatimidit hallitsivat tuolloin Pohjois-Afrikkaa ja osia Lähi-idästä.

Kolikot ovat runsaiden symbolien ja kirjoitusten peittämiä. Niihin on kaiverrettu siunauksia, paikallisten sulttaanien nimiä ja taruja sekä joihinkin myös kolikon lyöntiaika ja -paikka. Tarut ovat usein pitkiä ja kirjaimia on vaikea erottaa toisistaan, mikä Talin mukaan vaikeuttaa fatimidi-dynastian ajan kolikoiden tutkimista.

Löydetyt kolikot ovat niin arvokkaita, että kaksi arkeologiaan suuntautunutta israelilaista museota, Jerusalemin Israel Museum ja Tel Avivin Eretz Israel Museum, kilpailee jo oikeudesta niiden näytteille asettamiseen.

Aiheesta uutisoi Discovery News:
Golden Crusade Hoard Found in Israel (11.7.2012)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”