Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Meksikosta löytyi koskemattomana säilynyt mayaprinssin 1300 vuotta vanha hautakammio


Kartta tärkeimmistä mayakeskuksista. Uxul sijaitsee aivan Calakmulin eteläpuolella.

Tutkijat löysivät mayaprinssin haudan muinaisesta Uxulin kaupungista läheltä Meksikon ja Guatemalan rajaa. Koskemattomana säilyneestä haudasta löytyi luurangon lisäksi keraamisia astioita.

Neljän vuoden ajan Campechen osavaltiossa sijaitsevaa muinaista Uxulin kaupunkia tutkinut ryhmä löysi nuoren mayaprinssin haudan kaupungin yhdestätoista rakennuksesta muodostuvan palatsikeskuksen alta. Vaikka haudanryöstäjät ovat tyhjentäneet useimmat rakennuksista, oli nyt löydetty hautakammio säilynyt koskemattomana.

Bonnin yliopiston tutkijoiden johtama ryhmä löysi haudasta nuoren, noin 20-25-vuotiaan miehen luurangon sekä keraamisia astioita, joista osa on koristeltu maalauksin ja kaiverruksin. Erästä astiaa koristavan hieroglyfin perusteella tutkijat kertovat kyseisen astian kuuluvan joko ”nuorelle miehelle” tai ”prinssille”. Hautakammion sijainti palatsirakennusten alueella viittaa kuitenkin siihen, että hieroglyfissa tarkoitetaan juuri prinssiä. Tutkijoiden mukaan prinssi ei kuitenkaan todennäköisesti kuulunut varsinaiseen perimysjärjestykseen, sillä haudasta ei löytynyt esimerkiksi jadekoruja. Hauta on tiettävästi peräisin noin vuodelta 711 jälkeen ajanlaskun alun. Löydön ajoittamista helpotti erääseen astiaan merkitty päivämäärä.

Uxul oli merkittävä kauppapaikka kahden suuremman mayakeskuksen, Calakmulin ja El Miradorin välissä. Tutkijat toivovat nyt löytävänsä alueelta lisää koskemattomia hautoja saadakseen kaipaamiaan lisätietoja mayakaupunkien välisistä valtasuhteista.

Lisää aiheesta
Alpha Galileo Foundation (30.7.)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”