Riksa
Viestit: 37
Liittynyt: 14.01.13 04:57

Itsenäinen Karjala NL:n hajotessa?

Aika vähälle huomiolle Suomessa on jäänyt Karjalais-suomalainen sosialistinen neuvostotasavalta, joka oli olemassa vuosina 1940-1956.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalais- ... otasavalta

Sen asema Neuvostoliitossa oli sama kuin esimerkiksi Viron SNT:llä: se oli yksi Neuvostoliiton muodostavista neuvostotasavalloista. Kun Neuvostoliitto hajosi, kaikki näistä neuvostotasavalloista julistautuivat itsenäiseksi. Mehukas spekulaation kohde siis, olisiko Suomen ja Venäjän väliin tullut uusi itsenäinen valtio.

Itse neuvostotasavaltahan oli väkiluvultaan pieni, ja siinä karjalaiset olivat venäläisiin suhteessa vähemmistönä. Saati sitten suomalaiset, joista osalle oli vielä käynyt kalpaten Stalinin vainoissa. Neuvostotasavallan virallinen kieli oli kuitenkin suomi, vaikkakin sen arvostus vaihteli eri vaiheissa. Sekä suomalaisia että karjalaisia kommunisteja oli hallinnossa.

"Karjalais-suomalainen" nimi koettiin Suomessa uhkaavaksi, vaikka mahdollisen neuvostomiehityksen sattuessa toki ei olisi ollut varmaa, olisiko Suomi liitetty K-SSNT:aan vai olisiko perustettu "Suomen demokraattinen tasavalta". Osittain tästä johtuen myös neuvostotasavalta alennettiin autonomiseksi neuvostotasavallaksi, joka oli osa Venäjän SFNT:aa. Kliment Vorošilovin mukaan alentaminen tehtiin Suomen valtiojohdon toivomuksesta suojasään ystävällisten suhteiden aikana.

Jos status olisi pysynyt samana, olisi Karjala saattanut itsenäistyä vuonna 1991 ja muodostaa 700 000 asukkaan maan, jossa venäläiset olisivat olleet enemmistönä.

Riksa
Viestit: 37
Liittynyt: 14.01.13 04:57

Re: Itsenäinen Karjala NL:n hajotessa?

Näin jälkikäteen tuli mieleen kirjoittaa, että ainoat toiset vaihtoehdot olisivat olleet että Karjalan tasavalta ei olisi ainoana neuvostotasavaltana julistanut itsenäisyyttä (johon sillä oli perustuslain mukaan oikeus) vaan pyytänyt liittymistä Venäjään. Toisaalta, tietenkin suomalaiset Karjalan palauttajat olisivat myös voineet houkutella Karjalan tasavaltaa liittymään Suomeen, vaikkakin Karjalankannas ja Viipuri eivät siihen kuuluneet, vaan rutkasti Vienan Karjalaa.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”