Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Kansainvälinen valokuvakilpailu kannustaa tallentamaan paikallisia taideteoksia


Valokuvakilpailuun voivat ottaa osaa kaikki kuvaamisesta kiinnostuneet laitteisiin tai kokemukseen katsomatta.

Wiki Loves Public Art -valokuvakilpailu haastaa jokaisen tarkkailemaan ympäristönsä taideteoksia - kameran linssin läpi. Aivan kaikkia teoksia ei kuitenkaan kelpuuteta kilpailun kuvauskohteiksi.

Toukokuun ajan käynnissä oleva Wiki Loves Public Art -valokuvauskilpailu kerää talteen valokuvia ihmisten arkeen kuuluvista julkisista taideteoksista. Kilpailuun osallistuvat valokuvat tulee tallentaa Wikimedia Commons -tietokantaan vapaalla lisenssillä. Yksi kilpailun tarkoituksista onkin kartuttaa Wikimedia Commons -kuvatietokantaa, mutta järjestäjätahot korostavat myös paikallisen kulttuurin ja historian esilletuontia.

Tänä vuonna kilpailuun osallistuvat Suomen lisäksi Barcelona, Israel, Itävalta sekä Ruotsi, josta kilpailu on alunperin myös lähtöisin. Kilpailun voi ennustaa olevan melko suosittu, sillä järjestäjien mukaan kahden päivän jälkeen kisaan oli ottanut osaa jo yli tuhat kuvaa.

Kilpailun suomenkielisillä sivuilla mainitaan säännöistä mm. seuraavaa:
Suomessa kilpailuun voi osallistua ottamalla valokuvia ulkona sijaitsevista julkisista veistoksista, joiden tekijä on kuollut vähintään 70 vuotta sitten. Suomessa on lupa kuvata myös uudempia julkisessa tilassa olevia teoksia, mutta kuvia ei ole lupa käyttää kaupallisesti. Rajoituksen takia niitä ei voi tallentaa Wikimedia Commonsiin.
Suomessa otetuista kuvista kotimainen raati valitsee ensin kymmenen parasta kuvaa, jotka jatkavat kilpailussa eteenpäin kisaamaan muiden maiden kuvien kanssa. Lopullisen voittajan valitsee kansainvälinen raati. Kolme parasta kuvaa palkitaan erisuuruisilla matkalahjakorteilla. Tämän lisäksi voittajat saavat itselleen omasta kuvastaan teetetyn korkealaatuisen kopion.

Wiki Loves Public Artin takana ovat Wikimedia-säätiö sekä Euroopan digitaalisen kulttuurin ja taiteen keskus Europeana.

Lisätietoja kilpailusta:

Wiki Loves Public Art
Wiki Loves Public Art (suomeksi)

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”