Tuomo Yrttiaho
Viestit: 201
Liittynyt: 18.04.11 09:40

Verkkonäyttely esittelee satoja vuosia vanhoja karttoja


Ensimmäisen Suomen vesiä kuvaavan merikartan (1596-1598) julkaisi hollantilainen Lucas Waghenaer. Sen uskotaan perustuneen havaintoihin merimatkalta, joka tehtiin Viron rannikkoa pitkin Viipuriin. Kartta ei sisälly verkkonäyttelyyn. (Kuva: John Nurmisen säätiö)

Kansallisarkiston ja Maanmittauslaitoksen yhteinen näyttely Havainnosta kartaksi - Kartoituksen ja maanmittauksen historiaa Suomessa on nyt nähtävillä osittain myös verkossa.

Verkkonäyttely sisältää maa- ja vesikarttoja vuosilta 1650-1941. Vanhimmat verkossa olevat kartat kuvaavat Turun ja Kajaanin läänejä. Karttojen yhteyteen on liitetty kuvauksia eri karttatyyppien kuten kaupunkikarttojen, tie- ja postikarttojen sekä sotilaskarttojen historiaa. Verkkonäyttely on avoinna lokakuun alkuun saakka.

Varsinainen näyttely avautuu Kansallisarkistossa 3.7. ja se sisältää karttojen ohella erilaisia maanmittauksessa käytettyjä välineitä. Vanhimmat esillä olevat kartat ovat peräisin 1500-luvulta.

Lisäksi Kansallisarkisto digitoi parhaillaan isojakokarttoja, joita on yhteensä yli 1,2 miljoonaa. Noin kymmenen prosenttia kartoista on kuitenkin jo sähköisessä muodossa.

Havainnosta kartaksi -verkkonäyttely

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”