
Arviossa on muutama kiinnostava historiaankin liittyvä ajatus. Kantola lähtee liikkeelle vuoden 1979 vallankumouksellisista:
Kantola tuo myös hyvin esiin kuvauksen 1970-luvun Suomesta:Yhdysvaltalaisen journalistin Christian Carylin tuore kirja Strange Rebels on herättänyt keskustelua lähihistorian tulkinnoista. Caryl niputtaa yhteen epäortodoksisesti Iranin vallankumousjohtajan ajatollah Khomeinin, Britannian Margaret Thatcherin, Kiinassa markkinauudistukset aloittaneen Deng Xiaopingin sekä puolalaisen paavi Johannes Paavali II:n.
He kaikki käynnistivät vallankumouksensa samaan aikaan, vuonna 1979. Ja kieltämättä, vaikutukset näkyvät. Vuonna 1979 olisi ollut vaikea uskoa, että finanssikapitalismista ja uskonnollisesta fundamentalismista tulee yhteiskuntien mahtavimpia muutosvoimia.
Kantola tuo myös esiin kiinnostavan rinnastuksen Wahlroosiin ja Venäjän uusrikkaisiin:Kirjaa on kuitenkin kiva lukea, koska Wahlroos on aikansa kuvajainen. Hänen kauttansa heijastuu kuva suuremmista muutoksista.
Kuvaus Wahlroosin isästä Bror "Buntta" Wahlroosista tiivistää suomalaisen vallankäytön ytimen 1970-luvulla. Sihteerejään hätistelevä, alaisiaan pompotteleva ja viinaa vetävä ministeriön itseriittoinen kansliapäällikkö on mainio kuva kylmän sodan ajasta, jolloin markkinat eivät häirinneet valtion rauhaa.
Valtio tarjosi suojan itseään vähintään renessanssiruhtinaina pitäville virkamiehille, poliitikoille ja vuorineuvoksille. Ei ole yllätys, että Buntan pelastaa erottamiselta joukko, johon kuuluvat Ahti Karjalainen, Pekka Herlin ja Urho Kekkonen.
Kylmän sodan valtiovetoinen hallinto ajautui kriisiin 1970-luvulla ja Björn Wahlroos kuuluu aikansa vallankumouksellisiin, jotka kyseenalaistivat valtion.
Lopussa Kantola vielä ihmettelee suomalaista eliittiä:Vuonna 2000 Wahlroos nousi yhdeksi Suomen varakkaimmista miehistä veronmaksajilta kerätyillä rahoilla, kun valtio maksoi Mandatumin osakkeista noin 2,5 miljardia markkaa saadakseen Wahlroosin pankinjohtajaksi omaan Sampo-Leoniaansa. Summa ylitti 52 prosentilla yhtiön silloisen pörssiarvon.
Voi myös olla, että vakuutussääntelyn aikana yritykseen kerätyt lakisääteiset tapaturma- ja liikennevakuutusten maksut päätyivät lihottamaan Wahlroosin varallisuutta
Wahlroos ei ole Bill Gates tai Steve Jobs, jotka tuottivat jotakin uutta, vaan enemmänkin hän muistuttaa venäläistä uusrikasta, joka otti hyödyn irti valtionyhtiöiden yksityistämisestä ja valtion kömpelöstä pankkitoiminnasta. Nopeaa älyä, tilannetajua ja tehokasta verkostoitumiskykyä toki sekin vaatii.
Anu Kantola: Wahlroos-kirja paljastaa "Nallen" valtakunnan rajoittuvan tukevasti kotimaahan (HS, 18.9.2013)Kuvaus menneisyyttä ihannoivista, vasta ostetuilla kartanoilla tepastelevista ja syötettyjä fasaaneja pudottelevista wanna-be-aatelisista ja herrakerhoista antaa jotenkin oudon kuvan yhteiskunnan huipusta. Erityisen outoa luettavaa se on ehkä juuri tänä syksynä, kun ihmettelemme, minne katosi suomalaisen talouselämän ja yhteiskunnan uudistumiskyky.
Toivottavasti se ei ole koko kuva ja meillä on myös johtajia, joita kiinnostaa myös tulevaisuus ja jonkin uuden aloittaminen.