Veikko Huuska
Viestit: 193
Liittynyt: 28.09.08 15:26
Paikkakunta: Ikaalinen

Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Kustannusliike Paasilinnalta ilmestyy torstaina 26.9.2013 kokeneen sotahistorioitsijan Antero Uiton teos ”Suomensyöjä O.W. Kuusinen”. http://paasilinna.pikakirjakauppa.fi/tu ... 9525856972
Tässä on kyseessä ensimmäinen kokonaisesitys Otto Wille Kuusisen (1881-1964) elämästä ja toiminnasta, ja tietämättä sen enempää vielä teoksen sisällöstä totean, että ”äntligen!” - eli vihdoinkin!
http://paasilinna.fi/kirjat/suomensyoja ... -kuusinen/
Siis vihdoinkin elämäkertateos, kokovartalokuva, tästä ”Suomensyöjästä”, maanpetturista ja vihollisen kätyristä.
On hän vain niin tärkeä tekijä Suomen historiassa, että vaikka hän epäonnistuikin keskeisessä tavoitteessaan, nimittäin Suomen bolshevisoinnissa, hän ehdottomasti ansaitsee elämäkerran. Kumous, jota hän herkeämättä yritti ja edisti, ja se kahdesti oli vähän niin kuin ”huulilla”, mutta tuli kuitenkin taisteluin torjutuksi, jäi siis unelmaksi, mutta henkilökohtaisen elämänsä olennaisessa haasteessa hän onnistui, lähes ainoana hän pysyi suuren Aurinkoisen, Josif Stalinin lähipiirissä, vuosikymmenten ajan, läpi terrorin verihuuruisten vuosien, ja vieläpä hengissä ja tolkussa ja virassa. Mutta millä hinnalla? Kauhistuttavalla hinnalla, niin kuin tiedämme.
Kansanvaltuuskunnan valistusasiain kansankomissaari ja ”Terijoen hallituksen” pääministeri.. Melkoiset meriitit miehellä. SKP:n perustamisasiakirja elo-syyskuu 1918 Moskova, sekin pitkälti OWK:n käsialaa, niin kuin useat puolueen ja Kominternin muotoilut. Kuusinen oli kynämies ja kieltämättä tyyliniekka: http://www.histdoc.net/historia/1917-18 ... a1918.html
Tässä OWK 1.12.1939 http://img.mtv3.fi/mn_kuvat/mtv3/ohjelm ... 844919.jpg
Terijoen hallituksesta:
http://users.jyu.fi/~juklein/seminar_i.htm
Itsearvio vuodelta 1951:
Taisteluvuosikymmenten jo osittain laannuttua vanha Kuusinen saattoi jo huokaista: "Kas vain, kuinka jyrkkä minä olin”.
Jyrkkä hän oli, tottahan toki, mutta ennen kaikkea liukas ja juoni, eivät eräät vanhat toverit häntä suotta käärme-Kuusiseksi maininneet. Hän tiesi miten toimia ja elää itse käärmeenpesässä, mutta tiesi myös milloin vetäytyä kuumimmasta ytimestä hieman sivulle, ja ”passata” peli, kun tilanne oli auki, ja piti jo miettiä seuraavaa siirtoa ja sitä seuraavaa asetelmaa.
Hän toteutti myöhempien aikojen suomalaisten pyrkimystä päästä istumaan ”niihin pöytiin, joissa tehdään meidän maatamme koskevia päätöksiä”. Hän ei pyrkinyt Euroopan Unioniin, vaan Sovjet Unioniin. Unioni kuin unioni, aina yhtä epävarma isänmaan kannalta. http://www.revalvaatio.org/wp/wp-conten ... 25820b.jpg
Tässä ”Kuka Kukin On” Stalinismissa ja Kominternin piirissä. Kuusinen ainoana Pohjolan miehenä kaltaistensa joukossa. http://publishing.cdlib.org/ucpresseboo ... nd=ucpress
Ja tässä Biographical Dictionary of The Comintern; Aino Kuusinen ja Otto Kuusinen s. 244 – 245. http://books.google.fi/books?id=UWALiF5 ... rn&f=false

Laukaan poika
Kuusinen syntyi Laukaassa ja kävi Jyväskylän lyseon; niinpä kotimaakunnan valtalehti Keskisuomalainen on kirjoittanut hänestä aika ajoin näkyvästi. OWK oli näkyvä keskisuomalainen.
Superlaaja juttu ilmestyi Otto-Willen syntymän 130-vuotispäivän johdosta vuonna 17.9.2011. Jutun on tehnyt toimittaja Tero Karjalainen;
http://media.ksml.fi/pdf/bonnier_ksml_maanpetturi.pdf
http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/otto ... sta/922097
Jälkikuva
Lehti palasi Risto Uimosen feissauksen jälkeen Kuusis-aiheeseen seuraavana vuonna. Ehdotettiin että
http://www.ksml.fi/uutiset/keski-suomi/ ... ta/1345800
Pääjuttu kannattaa lukea: http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/maanpetturi/1345919
Tässä hieman epävirallisesti OWK:n sukua; http://suku.genealogia.fi/archive/index ... 10797.html
*
By the Way:
Vuonna 2007 alkanut Venäjän mikrofilmihanke, jota Suomen OKM rahoittaa, on julkistanut kotisivuillaan tämän vuoden eli 2013 tavoiteohjelmakseen: http://www.arkisto.fi/fi/arkistolaitos/ ... ilmihanke/
Hankittavat aineistot vuonna 2013
Venäjän Federaatio
Venäjän valtion sosiaali-poliittisen historian arkisto (RGASPI):
• ”Suomen arkisto” eli NKP:n (alkuaan Kominternin kaaderiosaston) suomalaisia koskevat henkilöaktit (osittain, jatkoa vuonna 2011 aloitetulle mikrofilmaukselle)
• Karjalan rintaman partisaanien päämajan asiakirjat, suomalaisten sotavankien kuulustelupöytäkirjat
• ”O.W.Kuusisen mappi”. Suomen kommunistista puoluetta koskevaa aineistoa
Venäjän valtion sota-arkisto (RGVA):
• Talvisodan ja jatkosodan kokoelmat, opikset 4 ja 5 (jatkoa edellisten vuosien kopioinnille)

Eli todella mielenkiintoista materiaalia on tullut tai tulossa!
En ole ehtinyt kysyä Antero Uitolta, oliko hänellä ja missä määrin – kuten voisi olettaa - tämän listan sisältämää aineistoa käytettävissään. O.W. Kuusisen elämäkerran suhteen tietenkin kiinnostavin kohde on tuo ”O.W. Kuusien mappi”.
*
Arvo ”Poika” Tuominen muisteli 1973: kesto 27:57.
http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/o ... media=3057

Mutta: Suomi taisteli; tube, kesto 05:51
http://www.youtube.com/watch?v=acuTDhr6N0E

Ja jotta homma ei menisi liian vakavaksi, päätteeksi hieman huumoria:
”Otto-Wille ja Teuvan Tiltu”, tube, kesto 11:46.
http://www.youtube.com/watch?v=qTOERvohIkU
(http://nyheter24.se/filmtipset/film/suo ... tiltu.html )
Antero Uiton teoksen tiedot:
SUOMENSYÖJÄ O.W. KUUSINEN
Kirjailija: Antero Uitto
Kustantaja: Paasilinna
Sivumäärä: 300
Asu: Kovakantinen kirja
Julkaisuvuosi: 2013
ISBN-13: 9789525856972, ISBN-10: 9525856976
Hinta: 28.50 € (sis. Alv 10%)"Me sydämestämme toivomme sosialistista yhteiskuntaa ja Euroopan proletaarista vallankumousta", O.W. Kuusinen totesi syksyllä 1917 tavattuaan Suomessa piileskelleen Leninin. Myöhemmin Kuusinen johti talvisodan syttymisen jälkeen Terijoen hallitusta. "Kas vain, kuinka jyrkkä minä olin", Otto Wille Kuusinen muisteli nuoruuttaan 70-vuotiaana. Kremlin muuriin haudatun, liki ainoana Stalinin kauden neuvostojohdossa hengissä selvinneen suomalaiskommunistin tarina, ensi kertaa kylmän sodan jälkeen. Erityisesti Suomensyöjä-vuosiin keskittyvä elämäkerta Terijoen hallituksen pääministeristä, miehestä, josta piti tulla valloitetun Neuvosto-Suomen nukkehallitsija
http://paasilinna.fi/kirjailijat/antero-uitto/

Hankikanto
Viestit: 101
Liittynyt: 05.08.12 12:46

Re: Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Kirjaa selailemalla saa käsityksen, että Suomen syöminen ei ollut Kuusisen isoin hanke, joten epäonnistuminen ei kai masentanut.
Kuusinen nousi vaikeissa oloissa aina korkeampiin asemiin, NL:n huipulle politbyroon täysjäsenenä ja tärkeiden elinten puheenjohtajana.
Hän oli NKP:n uusitun, XXII puoluekokouksessa v. 1961 hyväksytyn ohjelman pääkirjoittaja ja keskeinen ideologi.
Tästä asemasta hän kilpaili Mihail Suslovin kanssa niin, että kummallakin oli tukijana oma marsalkkansa, Suslovilla Voroshilov ja Kuusisella Meretskov. Kuusinen voitti , ja Voroshilov joutui Hrustshevin epäsuosioon. Kuusisen kuoltua Suslov sitten oli suuri teorian auktoriteetti .
Mainitun kokouksen jälkeen Kuusinen otti vastaan ulkomaisten puolueiden valtuuskunnat, Suomea lukuunottamatta. Kuusista ei käytetty Suomen asioissa, ja vastavuoroisesti Väinö Tanneria ei koskaan kutsuttu Moskovaan. Kuusinen suunnitteli Suomeen paluuta v. 1945. Molotov oli hyväksynyt ajatuksen, mutta Stalin ei halunnut hermostuttaa suomalaisia.
Kuusinen oli myös niitä, joita Hrustshev konsultoi etukäteen ohjusten sijoittamisesta Kuubaan . Kirjan mukaan ne olivat ensi-iskuun tarkoitettuja.Kun niiden poistamisesta sitten tehtiin sopimus, politbyroossa käyttivät Hrustshevin lisäksi puheenvuoron vain Mikojan ja Kuusinen. Kuusinen myös esitti ensimmäisenä NKP:n virallisen selityksen asiasta, Unkarin puoluekokouksessa Budapestissä .
Kuusisen kuoltua kaikissa Moskovan sanomalehdissä oli mustat surureunukset, ja hänen ruumistaan pidettiin esillä samaan tapaan kuin Stalinia. Virallisen puolison Aino Kuusisen haki hautajaisiin varapäämininisteri Shelepin mustalla Cadillacilla.
Tuhka haudattiin Kremlin muuriin, ja sitä kantoivat ensin Brezhnev, Kosygin ja Podgornyi. Hrustshev kukistui puolisen vuotta myöhemmin , ja hänet sijoitettiin paljon vaatimattomammalle hautausmaalle.
Kominternissa Kuusinen oli keskeisiä toimijoita. Yksi keskeinen hanke oli vallankumous Saksassa, joka oli tarkoitus toteuttaa 22.10. 1923. Sitä varten oli toimitettu aseita, mutta Saksan puolueveljet omavaltaisesti lykkäsivät hankkeen jossa Berliinin ja Hampurin piti olla kommunistien hallussa jo aamulla 23.10.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 18:25

Re: Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Hankikanto kirjoitti: Kirjaa selailemalla saa käsityksen, että Suomen syöminen ei ollut Kuusisen isoin hanke, joten epäonnistuminen ei kai masentanut.
Elämäkerrassa kai yleensä valaistaan asioita kohteen omasta näkökulmasta. Kuusisen näkökulmasta "neuvostokansojen perheeseen liittyminen" oli parasta mitä Baltian maille saattoi tapahtua ja Suomelle taas pahinta on Mannerheimin-Tannerin hirmuvalta.

Hankikanto
Viestit: 101
Liittynyt: 05.08.12 12:46

Re: Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Kuusisen paluu Suomeen v. 1945 oloissa olisi ollut melkoinen tapahtuma. Samoihin aikoihin hänen pitkäaikaiset kumppaninsa ja oppilaansa Kominternissa asettuivat johtamaan Itä-Euroopan kansandemokratioita. Niiden osalta oli välillä esillä myös ajatus liittämisestä neuvostotasavalloiksi. Johtajat saavuttivat arvostusta mm. erittäin hyvinä Mercedes-Benzin asiakkaina. Kuusinen tuskin olisi päässyt Suomessa vastaavaan elintasoon maan pienten resurssien ja jonkinmoisen demokratian rajoittaessa, kun taas Moskovassa kaikkea oli yllin kyllin.
Stalin siis esti paluun.Hänellä näyttää olleen suuntaus Suomen suunnan rauhoittamiseen. Ehkä se oli syntynyt jo Teheranin konferenssissa v.1943 amerikkalaistenkin vaikutuksesta. YYA-sopimuskin otti huomioon Paasikiven asettamat rajoitetteet. Juristit Kekkonen ja Vyshinski viimeistelivät tekstin Kremlissä.


Kuusinen harrasti runoutta, ja teki jossain vaiheessa paljon työtä Kalevalan tyyppisten runojen kokoamisessa. Työn pohjalta lienee syntynyt jotenkin laajennettu Kuusisen toimittama Kalevala.
Sitä painettiin runsaasti Petroskoissa v. 1975 ja näyttää olevan saatavissa joistain kirjastoista. Kuusinen on laatinut esipuheen " Kalevala ja sen tekijät". Tekijöinä mainitaan Lönnrotin ohella Kuusinen ja kuvittaja Mjud Metshev.
Jos Kuusisen runollisia töitä löytyy lisää, voisi hänen maineensa Suomessa osin puhdistua sillä, että hänet täällä muistettaisiin ensisijaisesti runoilijana.

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Kuusinen lienee ollut yksi merkittävimpiä suomalaisia vallanpitäjiä Olli Rehnin kanssa.

Veikko I Palvo
Viestit: 1346
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Vetehinen kirjoitti:Kuusinen lienee ollut yksi merkittävimpiä suomalaisia vallanpitäjiä .
Eihän Otto Wilgelmovitsh ollut suomalainen, vaan internationalisti ja voisikohan tuon kääntymyksen ajoittaa vuonna 1917 tapahtuneeksi tai aikaisemmaksikin.

Arvo poika Tuominen kirjoissaan mainitsee kyllä O.W.Kuusisen runollisetkin taipumukset Armas Äikiän runojen tyrmäämisen yhteydessä, mutta myös tämän toiminnan "saivartelevan tyylin kehittäneenä" kommunisti-ideologina. Stalinin puhdistuksissa korkeampiarvoiset likvidoitavat kun piti todistaa ideologisestikin harhaoppisiksi. Arvo Tuominen kirjoittaa häneltä usein kysytyn: "Kenen hirttonarua Kuusinen nyt rasvaa"?

SKP:kin Neuvostoliitossa joutui O.W.Kuusisen likvidoimaksi ja siinä ohella Neuvostokarjalassa puhdistettiin muitakin. ( mm. H.Rautkallio, Suuri viha )
Ehkäpä
Otto Ville vanhoilla päivillään tosiaan huokaisi: "Kas vain, kuinka jyrkkä minä olin".
Katumuksen hiventäkö?
Ja
monien Kominternin hengissäsäilyneiden "tovereidensa" lailla Kuusinen ei koskaan näyttäisi saavuttaneen merkittävää näkyvää asemaa ja oli jo varhain varsinkin Stalinin aikana ehkä itsekin havainnut olevan turvallisempaa pysytellä taustalla.

Veikko Palvo

Vetehinen
Viestit: 2704
Liittynyt: 18.06.07 23:35

Re: Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Veikko I Palvo kirjoitti:
Vetehinen kirjoitti:Kuusinen lienee ollut yksi merkittävimpiä suomalaisia vallanpitäjiä .
Eihän Otto Wilgelmovitsh ollut suomalainen, vaan internationalisti ja voisikohan tuon kääntymyksen ajoittaa vuonna 1917 tapahtuneeksi tai aikaisemmaksikin.o
Ehkä Kuusinen oli omasta mielestään internationalisti ja ehkä Olli Rehn on europeisti. Molemmilla on merkittävästi valtaa ja ajattelin siinä olevan kaksi suomalaista, joilla on tai on ollut eniten valtaa. Ehkä on muitakin, joille voi tarjota vertailukelpoista vallan viittaa.

Hankikanto
Viestit: 101
Liittynyt: 05.08.12 12:46

Re: Suomensyöjä Otto Wille Kuusisesta elämäkerta

Kirjassa esitetty kilvoittelu Kuusisen-Meretshkovin klikin ja Suslovin-Voroshilovin klikin välillä tuntuu uskottavalta, kun huomaa että Voroshilov pudotettiin huipulta Kuusiselle menestyksellisen 22. puoluekokouksen jälkeen, ja otettiin takaisin huipulle vasta Kuusisen kuoleman jälkeen v. 1966.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kliment_Voroshilov

Voroshilov olisi ollut jopa karkotettuna Pinegan kylään Arkangelin alueella

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pinega_%28taajama%29

Voroshilovin sanotaan vastuullisena johtaneen talvisotaa erittäin huonosti, joten epäsuorasti häntä voi pitää jopa mukavana miehenä.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”