jsn kirjoitti:Tapio Onnela kirjoitti:Iltasanomissa uutisoitiin, että Putinin mielestä Ukrainan irtautuminen Neuvostoliitosta oli laiton
Ilmeisesti Venäjällä ei ole koskaan ollut voimassa Neuvostoliiton perustuslaki vaan sillä on oma. Mutta se voidaan kaiketi palauttaa. Silloin myös Putinin oma presidenttiys on laiton ja Gorbatshov on edelleen istuva presidentti. Duumakin on laiton, joten liittymisprosessia ei voi toteuttaa tältäkään osin.
*****
Ylläpito poisti kommentista henkilökohtaisen naljailun. Voisitko Heikki Jansson pysytellä asiassa ja jättää nokittelun pois.
*****
Vakavammin ottaen kansainvälisen oikeuden - jota nimim. jsn käyttää tapansa mukaan lähteitä pakoilevaan politikoimiseen - suhtautuu ilmeisesti juuri niin kuin arvelin Ukrainan tapauksiin ainakin Suomen ehkä kansainvälisesti tunnetuimman asiantuntijan, Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden professorin Matti Koskenniemen käsitysten mukaan. Koskenniemeä haastateltiin Radio Suomen lähetyksessä. Ks. tämän haastattelu
Prof.: Krimin kansanäänestys ei ole kansainvälisen oikeuden vastainen](vahv. alla HJ)
Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi tyrmää länsimaiden väitteet, joiden mukaan Krimillä sunnuntaina järjestettävä kansanäänestys olisi kansainvälisen oikeuden vastainen. Koskenniemi nostaa esille kansainvälisen tuomioistuimen kannanoton Kosovon itsenäisyysjulistuksen laillisuuteen. Tuomioistuimen kanta oli, ettei kansainvälinen oikeus ota kantaa kansanäänestyksiin.
– Se ei ole sen paremmin laillinen kuin laitonkaan. Tämä sama näkökohta soveltuu Krimin kansanäänestykseen, Koskenniemi kertoo Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa.
Koskenniemen mukaan kansainväliseen oikeuteen vetoamisella tehdään politiikkaa.
Sen sijaan Ukrainan perustuslain näkökulmasta kansanäänestys Krimin niemimaan liittymisestä Venäjään on varmasti laiton.
Koskenniemi on länsimaiden kanssa samaa mieltä siitä, että Venäjä on rikkonut kansainvälistä oikeutta. Tässä ei professorin mukaan ole tulkinnan varaa.
– Tältä osin tilanne on aivan selvä. YK:n peruskirjan peruspilarina on voimankäytön ja voimankäytöllä uhkaamisen kielto ja tässähän Venäjä on uhannut Ukrainaa voimankäytöllä, Koskenniemi sanoo.
Venäjä on perustellut puuttumistaan Ukrainan tilanteeseen sillä, että se on oikeutettu puolustamaan venäläistausta väestöä Venäjän rajojen ulkopuolella. Tämä perustelu ei Koskenniemen mukaan perustu ainakaan kansainväliseen oikeuteen. Koskenniemi muistuttaa, että samoilla perusteluilla toisen maailmansodan jälkeen Etelä- ja Väli-Amerikan valtioiden asioihin puuttuneen Yhdysvaltain toimet tuomittiin yksimielisesti kansainvälisen yhteisön toimesta.
Koskenniemen mukaan nyt on tärkeintä päästä neuvottelemaan väkivallaton ratkaisu Krimin tilanteeseen. Todennäköisimpänä ratkaisuna Koskenniemi pitää Krimin liittymistä jollakin tavalla Venäjän yhteyteen.
Koskenniemen kanta tukee siis selvästikin sitä kantaa jonka esitin aiemmin. Minusta on syytä huomauttaa, että niissä vastaavissa tapauksissa, joissa esim. Yhdysvallat on rikkonut kansainvälistä oikeutta, on myös kansainvälinen yhteisö reagoinut voimakkaasti. Koskenniemi mainitsi esimerkkinä USA:n
invaasion Grenadaan vuonna 1983, jolloin USA:n toimet tuomittiin kansainvälisen oikeuden vastaisina.
Nähdäkseni kansainvälisen oikeus tuomitsee yksiselitteisesti Venäjän toimet sikäli kuin se on uhannut Ukrainaa voimankäytöllä. Kaavailtuun kansanäänestykseen kansainvälinen oikeus ei sen sijaan ota kantaa; se on Ukrainan sisäisen laintulkinnan asia.
Tiedossani ei ole miten kansainvälinen oikeus suhtautuu siihen, että Ukrainan nykyinen johto perustaa legitimiteettinsä kansanvaltaisesti valitun johdon syrjäyttämiseen pienen ryhmän toimesta voimankäytöllä. Etyj:n varapresidentti Ilkka Kanerva (kok.) radion haastattelussa totesi helmikuun lopulla että Ukrainan - silloin vasta uhkaavan tilanteen - ratkaisuun on nimenomaan Etyj sopiva elin koska siihen osallistuu myös Venäjä. Kanervan näkemyksen mukaan ratkaisu jossa ei oteta huomioon Venäjän näkemyksiä ei ollut ajateltavissa. Sitten nk.
EuroMaidan-ryhmä ratkaisi tilanteen ja ”käveli” Venäjän yli. Seuraukset näemme. Venäjä ei ole kaihtanut edes kansainvälisen oikeuden rikkomista suojellessaan etujaan Ukrainassa ja Krimillä sekä ottanut näin ”oikeuden” omiin käsiinsä kansainvälisen oikeuden vastaisilla toimilla.
Tämänkaltaisen kokonaiskuva välittyi ainakin minulle professori Koskenniemen haastattelusta.
Semmottii...