JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 14:40

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Nyt sanotaan, että suunniteltu kansanäänestys on ”laiton”. Jään kysymään, missäköhän mielessä? Ilmeisesti ei suinkaan tarkoiteta, että kaavailtu Krimin autonomisen tasavallan eroaminen Ukrainasta olisi ”laitonta” vaan että nimenomaan kaavailtu kansanäänestys olisi ”laiton”? Syytä ei ainakaan Ukrainan oikeusministeri lehtitietojen mukaan ilmoittanut.
Laittomaksi tilanne muuttuu jos vieras valtio miehittää osaa toisesta valtiosta ja järjestää siellä kansanäänestyksen alueen liittämisestä omaan valtioalueeseensa. Tämä siitä riippumatta, että alueen väestö voi hyvinkin itse aidosti haluta liittyä miehittäjään. Tässä tapauksessa Venäjä on miehittänyt Krimin vaikka tekeekin sen "pimennetyin lyhdyin" ja käyttäen hyväkseen alueella toimivia Venäjää kannattavia ryhmiä. Jansson ilmeisesti epäilee tiedotusvälinedien raportteja venäläisten joukkojen läsnäolosta Krimilla, vai epäileekö?

Ukrainan ongelma on luonnollisesti se, että maassa ei ole tällä hetkellä sellaista hallitusta joka olisi saanut valtuutuksen vaaleissa. Toisaalta on myös selvää, että Janukovitsilla ei myöskään tätä mandaattia enää ole siitä huolimatta, että hänet on valittu vaaleilla. Tilanne karkasi hänen hallintonsa käsistä siinä määrin, että mitään mahdollisuutta presidentin viran hoitamiseen ei enää ole. Ukraina siis tarvitsisi pikaisesti uudet vaalit mutta niiden järjestäminen nykytilanteessa on erittäin vaikeaa ellei Venäjä niihin suostu. Se kykenee koska tahansa tekemään vaaleista farssin paitsi Krimillä myös Ukrainan itäosissa.

Sisäinen kahtiajako on aina vaarallista ja Ukraina on siitä hyvä esimerkki. Valtion hajoamisesta kannattaisi kuitenkin päättää pitämällä ensin koko Ukrainassa vaalit ja sen jälkeen mikäli kansanedustuslaitoksesta asialle enemmistö löytyy, päättää kansanäänestysten järjestämisestä niillä alueilla jotka haluavat irrottautua "liittovaltiosta". Tsekki ja Slovakia päättivät lähteä omille teilleen tällä tavalla mutta ilman ulkopuolista sekaantumista asiaan. Venäjä ei ilmeisesti kuitenkaan halua ottaa riskiä siitä, että kansa voisi päättää väärin.

Ukrainan tapauksesa on tietysti mielenkiintoista että sen rajat taattiin sen luopuessa ydinaseista. Tämän kriisin lähettämä viesti on ilmeisesti, että ydinaseista ei kannata luopua jos sellaisia arsenaalista sattuu löytymään?

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Kansainvälinen oikeus muodostuu kahden tai useamman valtion keskinäisistä sopimuksista. Yleensä kansainvälinen oikeus ei puutu hallitusten asemaan, jos ne noudattavat kansainvälisiä sitoumuksiaan. Kansanäänestys ei tietenkään ole automaattisesti kansainvälistä oikeutta, mutta sellainen voidaan toki järjestää myös kansainvälisen sopimuksen nojalla.

Vuonna 1994 solmittu Ukraina-sopimus kuuluu harvinaisen selvästi kansainväliseen oikeuteen. Sillä allekirjoittajavaltiot ovat taanneet Ukrainan rajat. Venäjän federaatio on allekirjoittanut tämän sopimuksen. Näin ollen se rikkoo sopimusta lähettämällä sotilaita valeasuissa toisen sopimusvallan alueelle, puuttumalla hallintoelinten toimintaan ja järjestää kansanäänestyksen sen alueen liittämisestä itseensä ilman että sopii tästä muiden allekirjoittajavaltioiden kanssa. Ukraina ei ole rikkonut sopimusta eikä pyrkinyt muuttamaan rajoja. Sen sijaan Ukrainassa on kaadettu hallitus ja muodostettu uusi.

Se, että Venäjä teeskentelee erikoisjoukkojensa sotilaiden olevan krimiläisiä vapaaehtoisia, osoittaa että sekään ei ole kokonaan valmis työntämään sivuun kansainvälistä oikeutta. Näin alueliitoksesta voisi tulla kansainvälisen oikeuden siunaama, jos Venäjä solmii muita kansainvälisiä sopimuksia, joissa sen rajat mainitaan.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Tänä aamuna radiossa haastateltu professori (nimi jäi valitettavasti kuulematta) sanoi, että kansainvälinen oikeus ei sano kansanäänestyksistä itsenäisyysjulistuksen yhteydessä sen enemäpää laittomiksi tai laillisiksi. Tämän kv. tuomioistuin totesi Kosovon kohdalla.

Sen sijaan kansanäänestys on kyllä Ukrainan perustuslain vastainen.

Ehkä tärkein asia hänen puheenvuorossa olivat seurava:: Käsitys että "kansainvälinen oikeus ei enää suojele vaan kaikki on vain voimapolitiikkaa" on väärinkäsitys, kansainvälinen oikeus ei ole koskaan suojellut. Kansainväliseen oikeuteen vetoaminen on aina poliittista, vaikka sitä ei huomaa silloin, kun on samaa mieltä.

Hän muistutti, että historiallisesti Ukraina kuuluu Venäjään. Toisaalta vetoamista "omien kansalaisten suojeluun suojeluun" ei ole hyväksytty USA:nkaan kohdalla.

Johtopäätös: Venäjä saattaisi pärjätä paremmin, kun jättäisi absurdit väitteet pois ja vetoaisi vain geopolitiikkaan. Tästähän suurlähettiläs Heikki Talvitie puhui jokin aika sitten TV:ssä. Se on sikäli hyvä työhypoteesi, että se on rationaalista, joten siihen voidaan myös vastata rationaalilla toiminnalla.

kpj
Viestit: 255
Liittynyt: 18.10.13 21:13

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

En kommentoi täällä tarjottuja rinnastuksia, kun minun on mahdoton pitää niitä ”historiallisina” tai muullakaan tavoin vakavasti otettavina.

Mutta Ukrainan ja Suomen kesken on tosiaankin olemassa eräs kiinnostava rinnastus, jonka näkemiseksi kuitenkin tarvitaan perspektiiviä.

Se kertoo siitä, miten kevyin perustein saatetaan synnyttää selkkauksiin johtavia irredentismejä. Venäjän kohdalla oikukas ”širokaja natura” on ollut vaikuttamassa.

(“Irredentismi” on historiografinen termi, joka viittaa alunperin italialaiseen iskulauseeseen “patria irredenta”, vapauttamatta jäänyt osa ”isänmaata”.)

Vuonna 1812 Venäjän keisari liitti ns. ”Vanhan” Suomen – joka siis oli ”vanha” oltuaan Venäjän imperiumin osana edelliseltä vuosisadalta asti – Suomen suuriruhtinaskuntaan. Lukuunottamatta Armfeltin osuutta eri toimijoiden vaikutus tsaari Aleksanteriin on ymmärtääkseni selvittämättä.

Varmaa on, ettei Vanhaa Suomea olisi lahjoitettu uudelle ”kansakunnalle”, jos olisi pidetty mahdollisena Karjalan kannaksen (eli Pietarin seudun) nousua 106 vuotta myöhemmin valtiolliseen itsnäisyyteen tottumattomien suomalaispoliitikkojen arvovaltakysymykseksi, joka oli johtava kahteen sotaan.

Aivan samanlainen oli Krimin (venäjäksi ja ukrainaksi Krym) lahjoittaminen Ukrainan neuvostotasavallalle 1954. Se oli puolueessa tuolloin nousevan Nikita Hruštšovin ele Ukrainalle, jota hän oli johtanut pitkään ja josta hänen puolisonsa oli kotoisin. (Vietettiin myös Ukrainan imperiumiin liittäneen Perejaslavin sopimuksen 300 vuotta.) Pelkkä aavistuskin, että Ukrainan ja Venäjän välille syntyisi 60 vuotta myöhemmin selkkaus, olisi varmasti pysäyttänyt.

Ukraina on kauttaaltaan neuvostotasavalta. Kun neuvosto-Ukraina perustettiin 1922, suurin osa venäläisten dominoimasta Novorossijan alueesta liitettiin siihen. Sen jälkeen Ukraina kasvoi Puna-armeijan ja Puolan ”viidennen jaon” myötä – sekä Krimin luovutuksella – nykyisiin mittoihinsa. On jossain määrin anakronistista miten kiivaasti neuvostotasavallan rajoja tänään pyhitetään.

(Melkein yhtä surkuhupaista oli Suomen johtajien pitkään kestänyt halu pureutua kiinni Pietarin esikaupunkeihin…)

Opettavaa on tässä se, että imperiumit (Aleksanterin Venäjä, ja sittemmin neuvostojen valta) eivät kestä loputtomiin. Historian kannalta on kiinnostavaa sekin, että ”širokaja russkaja natura” on ollut synnyttämässä irredentismiä. Muissa.

JariL
Viestit: 435
Liittynyt: 13.02.09 14:40

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

3. Kaikkien jäsenten on selvitettävä kansainväliset riitansa rauhanomaisin keinoin siten, ettei kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta eikä oikeudenmukaisuutta vaaranneta.

4. Kaikkien jäsenten on pidätyttävä kansainvälisissä suhteissaan väkivallalla uhkaamisesta tai sen käyttämisestä minkään valtion alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta vastaan tai menettelemästä muulla tavalla, joka on ristiriidassa Yhdistyneiden Kansakuntien päämäärien kanssa.
Yllä pari kohtaa YK:n perustamisasiakirjasta, jonka jo Neuvostoliitto aikanaan allekirjoitti ja johon Venäjä myös on sitoutunut. Ukrainan kansanäänestyksestä ei kansaivälisen oikeuden mukaan tee laitonta se, että sellainen järjestetään vaan ne olosuhteet joissa se tapahtuu. Se on sitten toinen asia kuinka moni muu on rikkonut peruskirjaa ja että ei ole olemassa mitään ylintä oikeusinstanssia joka antaisi lopullisen tulkinnan kv. oikeudesta. Siitä puhumattakaan että olisi jokin elin joka kykenisi panemaa tuomiot täytäntöön.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

kpj kirjoitti:Varmaa on, ettei Vanhaa Suomea olisi lahjoitettu uudelle ”kansakunnalle”, jos olisi pidetty mahdollisena Karjalan kannaksen (eli Pietarin seudun) nousua 106 vuotta myöhemmin valtiolliseen itsnäisyyteen tottumattomien suomalaispoliitikkojen arvovaltakysymykseksi, joka oli johtava kahteen sotaan.
Näiden asioiden yhdistäminen on silti anakronistista. Suomen itsenäistymistä oli 1810-luvulla yksinkertaisesti täysin mahdoton tietää eikä asiaa tietenkään ajateltu. Yhtä vähän vuotta 2014 olisi voinut tietää Hrutshevkaan vuonna 1954. Vallanpitäjät tuppaavat mielellään nähdä itsensä ikuisina. Vaikka rinnastuksesi on sinänsä ihan oivaltava, ei ole erityisen ainutlaatuinen ilmiö historiassa, että asiat ajan oloon muuttuvat eikä ns. ikuisia totuuksia tahdo olla.

Jos verrataan Karjalan kannasta ja Krimiä, niin kummastakin tuli arvovaltakysymys nimenomaan Venäjälle, ei Suomelle tai Ukrainalle.
kpj kirjoitti:Ukraina on kauttaaltaan neuvostotasavalta...On jossain määrin anakronistista miten kiivaasti neuvostotasavallan rajoja tänään pyhitetään.
Ukraina ei ole enää neuvostotasavalta vaan jo yli 20 vuoden ajan itsenäinen, kansainvälisesti tunnustettu valtio. Sillä vain sattuu olemaan samat rajat kuin Ukrainan neuvostotasavallalla. Neuvostotasavaltoja ei ole enää olemassa kuten ei Neuvostoliittoakaan. Tämän hetken "pyhittäjät" ovat kiinnostuneita nimenomaan tämän hetken rajoista, eivät niiden historiasta.

Periaatteessa mitkä hyvänsä rajat ovat aivan yhtä "oikeat" tai "väärät" kuin mitkä tahansa toisetkin. Nykyisen Ukrainan alueita voidaan historiallisin perustein liittää useampaan eri valtioon. Krim voitaisiin liittää Turkkiin, jonka valtapiiriin se kuului vähintään yhtä kauan kuin Venäjäänkin. Historiallinen argumentti ei ole koskaan yksiselitteisen pitävä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

kpj kirjoitti: On jossain määrin anakronistista miten kiivaasti neuvostotasavallan rajoja tänään pyhitetään.
Venäjäkin pitää kiinni juuri samasta asiasta esim. Viron kohdalla, josta (sen ollessa neuvostosatasavalta) lohkaistiin osa ja liitettiin Venäjän NST:hen. Olennaista tässä toki oli, että tuo osa oli jo vanhastaan venäjänkielinen. Niinpä Virokaan ei sitä takaisin halunnut, vaan rajaneuvottelut pitkittyivät, kun Viro olisi halunnut periaatteellisen tunnustuksen itsenäisyyden ajan rajoille, jotka Neuvosto-Venäjä oli aikoinaan rauhansopimuksella hyväksynyt.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

kpj kirjoitti: Vuonna 1812 Venäjän keisari liitti ns. ”Vanhan” Suomen – joka siis oli ”vanha” oltuaan Venäjän imperiumin osana edelliseltä vuosisadalta asti – Suomen suuriruhtinaskuntaan. Lukuunottamatta Armfeltin osuutta eri toimijoiden vaikutus tsaari Aleksanteriin on ymmärtääkseni selvittämättä.

Varmaa on, ettei Vanhaa Suomea olisi lahjoitettu uudelle ”kansakunnalle”, jos olisi pidetty mahdollisena Karjalan kannaksen (eli Pietarin seudun) nousua 106 vuotta myöhemmin valtiolliseen itsnäisyyteen tottumattomien suomalaispoliitikkojen arvovaltakysymykseksi, joka oli johtava kahteen sotaan.

Aivan samanlainen oli Krimin (venäjäksi ja ukrainaksi Krym) lahjoittaminen Ukrainan neuvostotasavallalle 1954. Se oli puolueessa tuolloin nousevan Nikita Hruštšovin ele Ukrainalle, jota hän oli johtanut pitkään ja josta hänen puolisonsa oli kotoisin. (Vietettiin myös Ukrainan imperiumiin liittäneen Perejaslavin sopimuksen 300 vuotta.) Pelkkä aavistuskin, että Ukrainan ja Venäjän välille syntyisi 60 vuotta myöhemmin selkkaus, olisi varmasti pysäyttänyt.

Ukraina on kauttaaltaan neuvostotasavalta. Kun neuvosto-Ukraina perustettiin 1922, suurin osa venäläisten dominoimasta Novorossijan alueesta liitettiin siihen. Sen jälkeen Ukraina kasvoi Puna-armeijan ja Puolan ”viidennen jaon” myötä – sekä Krimin luovutuksella – nykyisiin mittoihinsa. On jossain määrin anakronistista miten kiivaasti neuvostotasavallan rajoja tänään pyhitetään.
Ukrainan ja Suomen tapauksessa oli se ratkaiseva ero, että Vanhan Suomen väestö oli valtaosaltaan suomenkielistä, mutta Krimin väestö valtaosaltaan venäjänkielistä.

Jos raja olisi Suomen itsenäistyessä kulkenut Kymijoella, ja satoja tuhansia suomenkielisiä jäänyt Neuvosto-Venäjän puolelle, niin todennäköisesti aluetta olisi yritetty liittää Suomeen. Olisipa se onnistunut tai ei, tästä olisi saattanut seurata suurempia ongelmia mitä Suomen ja NL:n välillä nyt tapahtuneessa kehtyskulussa oli.

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Emma-Liisa kirjoitti:Tänä aamuna radiossa haastateltu professori (nimi jäi valitettavasti kuulematta) sanoi, että kansainvälinen oikeus ei sano kansanäänestyksistä itsenäisyysjulistuksen yhteydessä sen enemäpää laittomiksi tai laillisiksi. Tämän kv. tuomioistuin totesi Kosovon kohdalla.
Tiedoksi Sinulle, haastateltu professori oli kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta. Haukuit tämän lyttyyn ja muka tietämättömäksi edes kansainvälisen oikeuden perusteita viimeksi
tässä viestissä.

Viestiketju käsitteli tuolloin pääasiassa Yhdysvaltojen suorittamaa Osama Bin Ladenin surmaamista. Jo silloin huomautin Sinulle viestiisi sisällytetyn johdosta haukkuessasi hänet tietämättömäksi kansainvälisen oikeuden perusteita, että olet vähintäänkin anteeksipyynnön velkaa hänelle.

Hienoa kuitenkin että olet sittemmin muuttanut käsitystäsi prof. Koskenniemen tiedoista kansainvälisestä oikeudesta, erityisesti sen perusteista ja referoit hänen näkemyksiään auktoriteettina, mitä prof. Koskenniemi - myös kansainvälisesti arvostellen - aivan oikein on, kuten tuolloin tähdensin Sinulle.

Kirjoitin siteeraten prof. Koskenniemen esitystä haastattelussa melko laajasti tässä viestissäni. Prof. Koskenniemen esitys noudattaa pääosin minun tässäkin viestiketjussa aiemmin esittämiäni käsityksiä kansainvälisen oikeuden soveltuvuudesta ja sisällöstä Ukrainan tapahtumiin. Ts., kuten Koskenniemikin toteaa, Venäjä on uhannut Ukrainaa voimakeinoilla, mikä on selvästi ristiriidassa YK:n peruskirjan kanssa. Tämä on pidettävä erillään kansanäänestyksen järjestämisen väitetyn oikeudenvastaisuuden kanssa. Kansainvälisen oikeuden lähteet eivät tunnista kansanäänestystä, joten asia jää Ukrainan ja Krimin autonoomisen tasavallan kiistakapulaksi.

Se, mikä merkitys on annettava sille, että Ukrainan poliittinen johto on itse päässyt valta-asemaansa laittomin voimakeinoin, jää myös se avoimeksi.


Semmottii...

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Tässä "kohudosentti" Johan Bäckman tiivistää Venäjän käsityksen Krimin tilanteesta, ja kappaleen lopussa hän myös tuo esille Suomen aseman historiallisesta näkökulmasta:
Tässä tapauksessa asiaa on tarkasteltava myös historian kannalta. Krim on kuulunut Venäjän yhteyteen yli 200 vuoden ajan ja 97 % krimiläisistä on venäläisiä. Krim siirtyi Venäjän yhteydestä Ukrainalle viimeksi vuonna 1956, mutta päätöksellä ei ollut Neuvostoliiton korkeimman neuvoston hyväksyntää. Näin ollen katson, että Krimin siirtäminen Ukrainan yhteyteen oli laiton, joten Krimin palauttamiseksi Venään yhteyteen riittää tämän tosiasian toteaminen. Ei siis välttämättä tarvita edes kansanäänestystä. Minun mielestäni Krimin voi palauttaa Venäjälle sellaisenaan, mitään kansanäänestystä ei edes välttämättä tarvita. Yleisesti ottaen Neuvostoliiton hajoaminen oli laiton, koska 1991 pidetyssä kansanäänestyksessä enemmistö neuvostokansalaisista olisi halunnut säilyttää Neuvostoliiton yhtenäisenä. Joten tässä nyt korjaillaan näitä paljon puhuttuja Neuvostoliiton virheitä. Mutta onneksi saamme sen Euraasian liiton melko pian.

Oma näkemykseni on, että oikeus kansanäänestykseen itsenäisyydestä pitää olla. Kosovon tapaus osoittaa, että itsenäisyysäänestys oli laillinen, vaikka Kosovossa oli tuolloin Naton joukkoja.

En voi hyväksyä Suomen ulkoministeriön näkemystä, jonka mukaan Krimillä ei olisi oikeutta kansanäänestykseen. Samalla logiikallahan Suomen itsenäisyys eli irtautuminen Venäjän imperiumista oli laiton ja kansainvälisen oikeuden vastainen. Suomihan tosiasiassa sai itsenäisyyden ilman mitään oikeutusta Leniniltä ja Stalinilta ja muulta bolshevikkikoplalta, joka oli kaapannut vallan laittomasti. Heillä ei ollut mitään oikeutta myöntää Suomoelle mitään. Leninin ja Stalinin allekirjoittamassa Suomen itsenäisyyden myöntämispaperissa on muuten erilaisia virheitä, joten epäilen sitä paperia muutenkin pätemättömäksi. Tähänkin asiaan varmaan palataan.
ja vielä tiivistys Ukrainasta:
Oma näkemykseni on se, että Ukrainaa ei ole tällä hetkellä valtiona enää olemassa.

Bäckmanin sensuroimaton haastattelu Krimin tilanteesta Iltalehdelle (Johan Bäckmanin blogi 10.3.2014.)

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Tapio Onnela kirjoitti:Tässä "kohudosentti" Johan Bäckman tiivistää Venäjän käsityksen Krimin tilanteesta, ja kappaleen lopussa hän myös tuo esille Suomen aseman historiallisesta näkökulmasta:

Suomen itsenäisyys eli irtautuminen Venäjän imperiumista oli laiton ja kansainvälisen oikeuden vastainen. Suomihan tosiasiassa sai itsenäisyyden ilman mitään oikeutusta Leniniltä ja Stalinilta ja muulta bolshevikkikoplalta, joka oli kaapannut vallan laittomasti. Heillä ei ollut mitään oikeutta myöntää Suomoelle mitään. Tähänkin asiaan varmaan palataan.
ja vielä tiivistys Ukrainasta:
Oma näkemykseni on se, että Ukrainaa ei ole tällä hetkellä valtiona enää olemassa.
[/quote]

Informaatiosoturiksi itseään kutsuva Venäjän RISIn Johan Bäckman kirjoittaa kohudosenttibloginsa lisäksi toisellakin sivustolla samoja ilmeisestikin tuon Venäjän Federaation Moskovan instituutin **virallisia*?* näkemyksiä.
J.Bäckman
tapasi tuon verkkomedia-sivuston 22.11.2011 mukaan Venäjän 20-henkisessä lähetystössä Syyrian Bashar al-Assadin, joka kertoi Syyrian sisällissodasta.
J.Bäckman on v-sivuston mukaan sanonut Suomen älymystöpiireissä tuettavan Assadia ja ettei Suomi ole aikeissa liittyä NATOon. Venäjän laivasto- ja sotilastukikohtaa Syyriassa Bäckman ei mainitse.
Suomen
itsenäistymisen RISIn J.Bäckman kirjoittaa 2014 olevan kansainvälisen lain mukaan laiton ja asiaan vielä palattavan.
Venäjän Strategisen Tutkimuksen Instituutin RISIn virallinen kantako?
( RISS engl. )
Helsingin
Nordenskiöldinkadun Venäjän Kulttuurikeskukseen avattiin 8.4.2013 RISIn H:gin toimisto ja avajaisissa oli läsnä J.Bäckman. Instituutin uutisoitiin saavan tutkittavat aiheet Venäjän presidentinhallinnolta ja tutkijat saavat sitten vapaasti päättää, miten
annettua aihetta tutkitaan. Miten lienee tutkimustuloksista tiedottaminen?

Bolsevikkivallankaappaajilla Leninillä ja Stalinilla ei ollut RISIn J.Bäckmanin mukaan nähtävästi oikeutta tehdä Brest- Litovskin-, eikä Hitler-Stalin -sopimustakaan, jälkimmäisen pohjaltahan Stalin hyökkäsi 1939 Suomeen valloitusaikeissa. Suomen Talvisodassa ja Moskovan rauhanteossa menettämät alueet Karjala, Salla ja Petsamo
kuuluvatkin RISIn J.Bäckmanin mukaan siis Suomelle, joka jätti nuo alueet asukkaista tyhjinä autiomaina - sellaisina ne Venäjän on siis palautettavakin.
V-mediasivustolla
näytetään 14.3.2014 kirjoitettavan otsikolla: Länsimaat ovat saattaneet kansainvälisen oikeuden vakavaan kriisiin, sanoo Alexis Pushko / Interfax
"Allekirjoituksena" : Interfax / Kominform.
Stalinin
perustaman Kominforminkin Venäjän RISIn Johan Bäckman näyttäisi perustaneen uudelleen, vaikka puhuukin bolsevikkikoplasta?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Tapio Onnela kirjoitti:Tässä "kohudosentti" Johan Bäckman

Mutta onneksi saamme sen Euraasian liiton melko pian.


ja vielä tiivistys Ukrainasta:
Oma näkemykseni on se, että Ukrainaa ei ole tällä hetkellä valtiona enää olemassa.
Informaatiosoturi Johan Bäckman näyttää kirjoittavan 16.3.-14 Krimillä: "alas Kiovan fasistijuntta!"
Johan Beckman nousi julkisuuteen 2007 kesällä Viron pronssisoturijupakassa ja olisikohan ´kohudosentin´ mielessä nyttemmin Ukrainan patsaat? Presidentti Viktor A. Jushtshenko julisti Stepan Banderan Ukrainan kansallissankariksi ja Banderan muistomerkkejä näytetään pystytetyn, museoita perustetun ja katuja nimetyn hänen kunniakseen, julisti 1941 Ukrainan itsenäiseksi.
Kollektivisointinälänhätä
Holodomor 1930-luvun alussa ei liene sekään lisännyt neuvostovallan suosiota Ukrainassa, mutta eivät saksalaisetkaan Ukrainan itsenäisyyttä tunnustaneet.
Ukrainalaisten
Neuvostoliiton vastainen taistelu näyttää jatkuneen vuoteen 1949 - 1950 saakka,
Stepan Bandera murhattiin 1959 maanpaossa Mynchenissä.
KGB-maj. Vasili N. Mitrokhin
siirtyi arkistoineen http://en.wikipedia.org/wiki/Mitrokhin_Archive länteen ja noissa KGB:n arkistotiedoissa näyttää esiintyvän salamurhatoiminta ja KGB:n läntinen disinformaatiotoimintakin.

Ukrainan presidentti Viktor A. Jushtshenkolla oli 2009 myös hetmanni Ivan Mazepan patsashanke Pultavaan venäläismielisten vastustaessa, Pultavan kaupunginjohtaja Andrei Matkovsky näyttää pitäneen Mazepan patsasta poliittisesti värittyneenä, sillä
Ivan Mazepa liittoutui Kaarle XII:n kanssa Pietari I:stä vastaan.
Liittoutui Venäjän vihollisen Ruotsin kanssa.

Ja
presidentti Viktor F. Janukovitsh on 2010 halunnut mitätöidä Ivan Mazepan ja Stepan Banderan Ukrainan kansallissankariaseman, joten näyttää näitä patsasjupakoita olleen ja olevan Ukrainassakin?
Joissain
tiedoissa Mazepa Stepanovna Anna Politovskajan ( 1958 - 2006 ) sanotaan olleen Ivan Mazepan jälkeläinen, samoin mensevikki Isaak Mazepan.
Ja Moskovaa
vastaan kapinoi Stenka Razinkin, vaikkakin hänestä tehtiin sankari neuvostoaikana.
Jemeljanov Pugachevin kapinan kirjoitetaan olleen suurimman Moskovan vastaisen kapinan 1700-luvun loppupuolella.
Venäjän historiallinen ylivalta Ukrainassa ei näyttäisi koskaan olleen kiistatonta, kapinat Moskovaa vastaan näyttäisivät toistuneen?

Veikko Palvo

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Tapio Onnela kirjoitti: Johan Bäckman: "Oma näkemykseni on, että oikeus kansanäänestykseen itsenäisyydestä pitää olla. Kosovon tapaus osoittaa, että itsenäisyysäänestys oli laillinen, vaikka Kosovossa oli tuolloin Naton joukkoja."
Naton joukoilla ei ollut Kosovossa intressiä sen paremmin puolesta kuin vastaan. Sen sijaan Venäjän joukkojen ja paikallisten "itsepuolustusjoukkojen" läsnäolo Krimillä aiheuttaa sen, ettei kansanäänestys vointu käydä vapaassa ilmapiitissä.
Tapio Onnela kirjoitti: Johan Bäckman:
"En voi hyväksyä Suomen ulkoministeriön näkemystä, jonka mukaan Krimillä ei olisi oikeutta kansanäänestykseen. Samalla logiikallahan Suomen itsenäisyys eli irtautuminen Venäjän imperiumista oli laiton ja kansainvälisen oikeuden vastainen. Suomihan tosiasiassa sai itsenäisyyden ilman mitään oikeutusta Leniniltä ja Stalinilta ja muulta bolshevikkikoplalta, joka oli kaapannut vallan laittomasti. Heillä ei ollut mitään oikeutta myöntää Suomoelle mitään. Leninin ja Stalinin allekirjoittamassa Suomen itsenäisyyden myöntämispaperissa on muuten erilaisia virheitä, joten epäilen sitä paperia muutenkin pätemättömäksi."
Edellä Bäckman sanoo NL:n hajoamista laittomaksi ja sitten hän sanoo NL:oa laittomaksi.

Sillä mitä on Suomessa tapahtunut lähes sata vuotta sitten, ei ole mitään lailista eikä muutakaan merkitystä Ukrainan kriisin kannalta.

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Emma-Liisa kirjoitti:Sillä mitä on Suomessa tapahtunut lähes sata vuotta sitten, ei ole mitään lailista eikä muutakaan merkitystä Ukrainan kriisin kannalta.
Ei pitäisi olla myöskään sillä mitä on tapahtunut vuosisatoja tai vuosikymmeniä sitten Ukrainassa tai Venäjällä. Putin puhui puheessaan pitkästi ja laveasti ja samalla ympäripyöreästi Venäjän eri aikoina kokemista historiallisista vääryyksistä. Historiasta on näin tullut pääasiallinen peruste Venäjän toimenpiteille. Historia on siis erittäin vaarallista. Jos jätetään historia kokonaan pois asian selittämisestä, mitä jää jäljelle?

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina ja Suomi: historiallisia rinnastuksia

Emma-Liisa kirjoitti:
Tapio Onnela kirjoitti: Johan Bäckman:
"En voi hyväksyä Suomen ulkoministeriön näkemystä, jonka mukaan Krimillä ei olisi oikeutta kansanäänestykseen. Samalla logiikallahan Suomen itsenäisyys eli irtautuminen Venäjän imperiumista oli laiton ja kansainvälisen oikeuden vastainen. Suomihan tosiasiassa sai itsenäisyyden ilman mitään oikeutusta Leniniltä ja Stalinilta ja muulta bolshevikkikoplalta, joka oli kaapannut vallan laittomasti. Heillä ei ollut mitään oikeutta myöntää Suomoelle mitään. Leninin ja Stalinin allekirjoittamassa Suomen itsenäisyyden myöntämispaperissa on muuten erilaisia virheitä, joten epäilen sitä paperia muutenkin pätemättömäksi."
Edellä Bäckman sanoo NL:n hajoamista laittomaksi ja sitten hän sanoo NL:oa laittomaksi.

Sillä mitä on Suomessa tapahtunut lähes sata vuotta sitten, ei ole mitään lailista eikä muutakaan merkitystä Ukrainan kriisin kannalta.
Informaatiosoturi Johan Bäckman näyttää selvästikin ottavan Ukrainan kriisistä kaiken hyödyn irti Suomen suunnallakin, samallahan pieni "safkajoukkokin" voi tuoda mielipiteensä esille niin kauan aikaa kuin kriisi kestää.

Pentti Nokelin esittää 24.3.2014 sivuillaan http://www.virosta.fi suomennoksen venäjänkielisestä uutissivustosta:
"Suomi pyrkii Venäjän hongkongiksi".
"Viime aikoina Suomessa tulee yhä suositummaksi Venäjän ja Suomen tiiviin integraation idea ja jopa ajatus Suomen liittämisestä Venäjään."
Informaatiosoturi
Johan Bäckmanin mukaan tällainen venäjä-mielinen käänne tapahtui joidenkin suomalaisten ( safkalaiset ? ) mielessä vuoden 2013 aikana.
Tuo
Hannu Krogeruksen Hongkong-artikkeli oli 4.3.2013 Suomen Kuvalehdessä ja
"asiantuntija Johan Beckman" näyttää selitelleen ja lisäilleen siihen omia näkemyksiään Pravdassa
jo 21.3.2013.

Johan Beckman tuli tunnetuksi Viron pronssisoturin yhteydessä 2007 ja Ukrainan patsaita vastaan Bäckman ei liene vielä hyökännyt, mm. Stepan Banderan?
Pres. Viktor Jushtshenkon
aikana rakennettiin myöskin Holodomor-museo, valmistui 2008 http://memorialholodomors.org.ua/en/main/72 ja julistettiin kansalliseksi museoksi 2010. Venäjälle paennut Viktor Janukovits
sanoi ukrainalaisten nälänhädän 1932 - 1933 olleen kaikkien neuvostokansojen yhteinen tragedia Venäjän sisällissodan aiheuttaman 1921 - 22 nälänhädän ja ww2-jälkeisen 1946 - 1947 nälänhädän tavoin.
Mutta
Ukrainan Nälänhätä-museon patsaiden kimppuun Johan Bäckman ei ole hyökännyt tai kenties Bäckman katsoo patsaiden kuuluvan Kiovan "fasistihallintonimikkeensä" alle?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”