Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Supon Stasi-aineiston tarkastuskertomus julkistettu

SUPON STASI-AINEISTON KÄYTTÖÖN LIITTYVÄ TARKASTUSKERTOMUS

Sisäasiainministeriö on julkaissut tänään (24.8.2007) suojelupoliisin hallussa olevan Stasia koskevan aineiston käyttöön liittyvän tarkastuskertomuksen. Tarkastus kohdistui ensi sijaisesti Stasi-aineiston haltuun saamiseen, käsittelyyn ja käyttämiseen sekä aineistoon liittyvien julkisuuspäätösten lainmukaisuuteen. Sisäasianministeriön poliisiosaston toimeenpanemassa tarkastuksessa ei ilmennyt, että suojelupoliisi olisi menetellyt lainvastaisesti Stasi-aineiston suhteen.

Nyt julkaistu 9-sivuinen tarkastuskertomus valottaa Stasia koskevan aineiston ja Rosenholz-aineiston alkuperää. Kertomuksesta käy ilmi, että suojelupoliisi on saanut ulkomaisilta tiedustelupalveluilta aineistoja, joiden edelleen luovuttamiseen liittyy ehtoja. Tarkastuskertomuksessa tarkastellaan erityisesti Rosenholz-aineiston julkisuuskysymystä. Oliko suojelupoliisilla oikeus julkistaa aineistoa tai osaa siitä?

Tarkastuskertomuksessa arvioidaan myös, ovatko suojelupoliisin tutkintatoimenpiteet Stasi-aineiston pohjalta olleet lainmukaisia. Suojelupoliisissa on tehty esitutkintoja, jotka eivät ole johtaneet syyteharkintaan ja rikosilmoituksiin. Ohimennen arvioidaan myös sitä, onko ns. Tiitisen listan osalta suojelupoliisi menetellyt oikein.

@RCHIVUM 25-2007

Tietolähteenä:
Sisäasiainministeriön mediatiedote "Suojelupoliisi ei ole menetellyt lainvastaisesti Stasi-aineiston suhteen" (24.8.2007) verkko-osoitteessa:
http://www.poliisi.fi/poliisi/home.nsf/ ... ACE3F7C225
7341003C34D0?opendocument

ja tarkastuskertomus "Suojelupoliisin hallussa olevan Stasia koskevan aineiston käyttöön liittyvä tarkastuskertomus" (22.8.2007) verkko-osoitteessa:

http://www.intermin.fi/julkaisu/stasi


Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”