Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Propaganda ja disinformaatio

Anssi Kullberg kirj. 2003 Kaukasuksen geopoliittisen toiminnan näyttämössä myöskin https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/han ... sequence=1 Propaganda, disinformaatio, myytti ja provokaatio- otsikolla ( s.68 )
niiden teoreettisesta jaoittelusta:

1. Yksinkertaistaminen: "hyvä ja paha", "ystävä ja vihollinen", "me ja muut"

2. Tahraaminen: Vastustaja mustamaalataan tai parodisoidaan häikäilemättömästi.
"bandiitit", "fasistit", "terroristit" jne.

3. Transfuusio: Manipuloidaan yleisön konsensusarvoja omiin päämääriin sopivalla tavalla. Ulkomaita vastaan suunnattu propaganda Venäjällä hyödyntää venäläisten omaa ahdistusta ja tarvetta syyllisten löytämiseen. ( Kaukasuksellakin )
Ulkomailla puolestaan Venäjä hyödyntää länsimaiden tarvetta säilyttää konsensus Venäjän kanssa.

4. Yksimielisyys: Oma näkökulma on esitettävä ikään kuin se olisi suurten joukkojen, kaikkien "oikein ajattelevien" kanta. Epäilijä käännytetään vetoamalla auktoriteettien ja enemmistön kantaan. Venäläisille esitetään "totuuksia" salaliitoista ja terrorismista, fasismista, valtavirran näkökulmasta.

5. TOISTO, Orkestraatio: Sama viesti esitetään koko ajan eri yhdistelmin ja variaatioin. Propaganda toistuu uutistoimistojen, tieteellisten seminaarien, virallisten lausuntojen, kansainvälisten kongressien jne. kautta ja propagandaa pyritään esittämään välillisesti myöskin ulkomaisten lähteiden kautta, jotta samat "tiedot" näyttäisivät tulevan toisistaan riippumattomista lähteistä. Kun länsimainen lehti toistaa alunperin venäläisestä uutistoimistosta lähtöisin olevia väitteitä, venäläislähteet puolestaan viittaavat näihin länsilähteisiin, jolloin syntyy vaikutelma, että "tieto" olisikin peräisin Lännestä.

Historiankin myyttejä näytettäisiin nyt käytettävän Ukrainan suunnallakin, miten lienee provokaatioiden laita?
Ja nuo viisi propagandan perussääntöä näyttäisivät varsin hyvin soveltuvan Ukrainan ja Krimin kriisiinkin?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Propaganda ja disinformaatio

Ensimmäisinä bolsevikit, Vladimir Lenin ja Geor Plehanov oppi-isinään, aloittivat totaalisen propagandan järjestelmällisen poliittisen käytön suuressa mittakaavassa.
Korkean tason propagandistit
laativat propagandan strategian ja alemmalla tasolla propagandan panivat käytäntöön agitaattorit. AgitProp-ryhmätkin lienee perustettu ennen NL:n perustamista bolsevikkien hallussa olevan alueen väestön sivistämiseksi.
Ja
Hitlerin kansallissosialistinen työväenpuolue omaksui propagandan käytön bolsevikeilta, mutta propagandaministeri Joseph Goebbelsin myötä propaganda-käsite ryvettyi ja käyttöön otettiin ww2:n jälkeen uusi käsitteistö.

BBC, Radio Liberty ja tiedoitusvälineet Lännessä lähettivät omaa propagandaansa, mutta tiedonvälitys Lännessä ei ollut, eikä ole valtiovallan tai yhden instanssin ohjailtavissa ja valvonnassa.
NL:ssa KGB kehitti Länteen suunnattua mielipiteenmuokkausta havaittuaan, ettei läntisen arvomaailman ihmisiin voitu vaikuttaa marxilais-leninistisin käsittein ja termein.
Alettiin käyttää "hyödyllisiä hölmöjä" ja nämä hyväuskoiset ihmiset, erityisesti yliopisto- ja teatteriväki, sekä toimittajat alkoivat toistaa tietämättään KGB:n käsikirjoittamaa propagandaa. ( mm. Viktor Vladimirovin, Komissarovin )
FSB:n osin kgb-aikainen henkilöstö ei ole muuttanut Leninin ( & Goebbelsin ) strategiaa, Venäjän AgitPropin ja disinformaation rakenne ja toteutus on neuvostoajan perintöä.

Antero Leitzinger kirj.: "Poliittisen manipulaation ovelin väline on provokaatio; yhden tai useamman teoreettisesti riippumattoman tahon lietsominen toimintaan, joka tuomitaan laajasti ja lietsoo halutun vastareaktion."
Provokaattori ( agent provocateur ) on asiamies tai kiihkoilija vastapuolellakin, jonka tehtäväksi annetaan lietsoa väkivaltaisuuksia, vihamielisyyttä jne. Provokaattorin avustajat ja kannattajat eivät useinkaan tiedä agent provocateurin toimeksiantajaa.

Väite vaikkapa historian tapahtumasta voidaan syöttää julkisuuteen toisen maan tiedotusvälineen kautta ja uutinen / "tieto" leviää. Väitteen esittäjä uutisoi "ulkomaisen tiedon" ja toisten maiden uutistoimistot levittävät jälleen ehkä osin muunneltua ja suurenneltuakin "tietoa" maailmalle. Jotkut lehdet saattavat olla sensaatiohakuisiakin. Väitteestä on tullut myytti, vai onko?
Asiayhteydestään
irrallaan olevaa merkkihenkilön tai -tutkimuslaitoksen julkaisun osaa tai lausetta voidaan siteerata oman väitteen lähdetietona tai "todisteena väitteestä"?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Propaganda ja disinformaatio

Radio ja tv ovat mullistaneet tiedonvälityksen, aiemmin lukutaitokin oli vain harvoilla. Radiopropagandan laajasti käyttöön ensimmäisenä ottaneet lienevät olleet Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto? Internet lienee mm. USAssa ja Suomessa jo joka toisen jatkuvasti käyttämä. Venäjällä netinkin käyttöä on nyttemmin rajoitettukin ja joissain Afrikan maissa netin käyttäjiä on alle promille väestöstä.
Ja
The Moscow Times´ssa kirjoitettiin 24.1.2014 otsikolla: http://www.themoscowtimes.com/opinion/a ... 93260.html Miksi Venäjä on antiamerikkalaisuudessaan nro 1.?
( valtaosa USAa ja sen liittolaisia vastaan )
"Kremlillä on hyvä syy olla tyytyväineen vuosittaiseen gallup-tulokseen." "Venäläisiä on pommitettu agitprop-uutisilla ja -dokumenteillä." Venäjälläkin on näköjään alettu lukea mielipidetiedusteluja, tuloksia nähtävästikin tulkiten, kuten galluppien osalta yleensäkin.
The Moscow Times
kirjoitti tammikuussa 2014 myös USAn "syyllisyyslistasta":
-"tukee fasisteja Venäjällä ja ja rahoittaa Venäjän oppositioryhmiä Orange-tyylisen vallankumouksen tekoon, mm. Alexei Navalnyi oli CIAn palkkaama", kuulemma.
-USA tukee Pohjois-Kaukasian terroristiryhmiä niiden Venäjän vastaisessa toiminnassa
-"horjuttaa Venäjän strategista ydinpelotetta Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmällä."
-USAn johtama Bilderberg vetää öljyn hintaa alas Venäjän tappioksi.
-USAn sanotaan olleen Georgian ruusujen vallankumouksen 2003 takana ja Ukrainan 2004 Orange-vallankumouksen takana ja nyt ( tammikuu -14 ) Kiovan protestien
takana.
Moscow Times kirj. 24.1.2014 tasapuolisesti vain 2%:n amerikkalaisista gallupin mukaan pitävän Venäjää maailmanrauhan uhkana; jotkut venäläiset pitävät The Moscow Timesin mukaan sitä kuulemma myönteisenä asiana ja toiset katsovat kielteiseksi: "ei pelätä, ei kunnioiteta."

USAn
sanotaan olevan Venäjän opposioryhmien takana ja tukijana, eurasianisti-ideologi Dugin puhuu "viidennestä kolonnasta Venäjällä."
Ja "syyllisen" opposition esiintymiseen Venäjällä sanotaan olevan jo Kylmän sodan aikainen vihollinen USA, jota vastaan toimimisen kerrotaan olevan hyväksyttävää ja galluppien tuloksilla venäläisille ilmeisestikin halutaan viestittää, että nämä ovat sen laajalti hyväksyneetkin?

International Gallup Org. 2004 mielipidetiedustelun tuloksista Helsingin Sanomat kirjoitti 11.10.2004 http://www.hs.fi/english/article/Intern ... 6154202275 Venäläisvastaisuus on erittäin voimakasta Suomessa; 62%:lla suomalaisista on negatiivinen käsitys ja vain 9%:lla myönteinen Venäjä-käsitys.
Euroopassa Venäjän näki tuossa 2004 gallupissa 20 %:a vastaajista myönteisessä valossa. Tuosta gallup-tuloksesta voinee päätellä EU:n Nato-jäsenmaidenkin ihmisten
positiivisen Venäjä-käsityksen olevan kaksinkertainen suomalaisiin verrattuna?

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”