Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Sirkushevoset sairastaa – Pedagoginen konservointihanke valittiin vuoden museopedagogiseksi teoksi


Suomen museopedagoginen yhdistys Pedaali ry on myöntänyt Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon Sirkushevoset sairastaa - Pedagoginen konservointihanke -projektille. Sirkushevoset sairastaa on Keravan taidemuseon ja Metropolia Ammattikorkeakoulun esinekonservointilinjan pedagoginen hanke julkisten veistosten konservoinnista. Hankkeen yhteistyökumppanina toimii Keravan Kaupunkitekniikka -liikelaitoksen kaupunkiympäristöyksikkö.

Hankkeessa kunnostetaan Keravan taidemuseon kokoelmaan kuuluva, huonoon kuntoon päässyt ja konservointitoimenpiteitä vaativa Sirkusmuistomerkki -teos. Teoksen konservointiin ja taustatöihin osallistuu hankkeeseen mukaan valittu kummiluokka Keravan keskuskoulusta. Oppilaat seuraavat teoksen konservointia ja keräävät sekä välittävät tietoa muistomerkistä ja sen kunnostusprojektista. Luokka tutustuu samalla muihin julkisiin veistoksiin ja veistostaiteeseen. Hankkeessa on herätetty myös kaupunkilaisten mielenkiintoa julkisia taideteoksia kohtaan asukkaiden muistoja ja valokuvia keräten.

* Sirkushevoset sairastaa -hankkeeseen voi tutustua sen blogissa
* Facebookissa

Pedaali ry haluaa Vuoden museopedagoginen teko -huomionosoituksella nostaa esiin esimerkillisiä ja huomionarvoisia satsauksia museoiden yleisötyöhön ja pedagogiseen toimintaan. Sirkushevoset sairastaa -hanke on onnistunut esimerkki monipuolisesta museoalan hankkeesta. Se tuo esiin uudenlaisen lähestymistavan yhdistämällä museopedagogisen näkökulman laajempaan museo- ja konservointialan työhön. Koululaisten lisäksi projektiin on ansiokkaasti sitoutettu myös alan opiskelijoita ja kaupungin asukkaita. Erityisenä ansiona nähtiin projektissa konkretisoituva rohkea ideointi ja museopedagogian kenttää laajentava ajattelu.

Tunnustuspalkinto luovutettiin Keravan taidemuseolle Helsingissä 28.4.2014. Tunnustuspalkinto käsittää kunniakirjan ja taiteilija Kalle Hammin valmistaman Pedaali-pienoisveistoksen.

Tänä vuonna päätettiin palkita kunniamaininnalla Työväenmuseo Werstaan Mestariduunarit-hanke. Muita Vuoden museopedagoginen teko 2014 -ehdokkaita olivat Suomen luontokeskus Haltian luonto-opastustoiminta, Lappeenrannan museoiden yleisötoiminta, Konkarit - ikäihmisten museopalveluja -toiminta, Forssan museon yhteisöjä ja museovieraita osallistava toiminta, Soili Poikosen Museovinkkaaja-aloite sekä MATKa-pedagogiikka -koulutusohjelma.

Vuoden museopedagoginen teko -palkinnon ovat aikaisempina vuosina saaneet:
2013 Avara museo - kehittyvä oppimisympäristö aikuisille -hanke (Suomen museoliitto, CICERO Learning -verkosto Helsingin yliopistosta, Tekniikan museo, Työväenmuseo Werstas, Tampereen museopalveluiden kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, Porin taidemuseo ja Satakunnan Museo)
2012 Taide jää mieleen -hanke (Aboa Vetus & Ars Nova -museo, Turun kaupungin sosiaali- ja terveystoimi sekä Työsuojelurahasto)
2011 Uudenmaan taidetoimikunnan monikulttuurisuusläänintaiteilija Outi Korhonen
2010 Tampereen kaupungin museopalvelujen TAITE-yksikkö
2009 Jyväskylän Kulttuuriluotsi-toiminta
2008 Museologia tänään -julkaisu (toim.) Pauliina Kinanen, julkaisija Suomen Museoliitto
2007 Opetushallituksen suunnittelija Heljä Järnefelt
2006 Turun opetustoimen Kulttuuripolku -työryhmä

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”