Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina

Veikko I Palvo kirjoitti:
Martti Tapio Pelho kirjoitti:Olen korostanut näkökulmaa, että Venäjällä on laillisia puolustuksellisia intressejä ja etuja Ukrainassa ja Krimillä.
Venäjän "lailliset" edut Ukrainassa ja Krimillä ovat kylläkin samaa luokkaa kuin Stalinin Neuvostoliiton "legitiimit turvallisuusintressit" Karjalan kannaksella, Laatokan Karjalassa, Sallassa ja Petsamossa vuonna 1939.
Kun Paasikivi puhui Neuvostoliiton "legitiimeistä turvallisuusintresseistä" Suomea kohtaan, niin ei hän suinkaan tarkoittanut, että ne olisivat "laillisia" kansanoikeudellisessa mielessä. Itse asiassa hän muistelmissaan osoitti, että NL:n ulkopolitiikka oli aiheuttanut sille itselleen vahinkoa, ja parasta olisi ollut jättää Suomi rauhaan.

Samalla Paasikivi kuitenkin oli sitä mieltä, että NL:n ajattelutapaa piti ymmärtää. Oli turhaa ruveta inttämään, ettei asia ole näin, ei Kreml sitä kuitenkaan usko. Oli mahdollista saavuttaa yhteisymmärrys, jos kyse oli vain "puolustuksellisista intresseistä", siis siitä ettei Suomea käytettäisi sodassa NL:a vastaan. Sen sijaan jos NL tavoitteli muuta, oli sanottava ei, "tuli mitä tuli".

On tietysti mukava keskustella siitä, kuka Ukrainassa on oikeassa ja kuka väärässä, mutta tärkeintä olisi yrittää olla antautumata kummankin osapuolen propagndalle ja olla sotkematta Suomen ja Venäjän suhteita asiaan.

Lueskelen juuri Juhani Suomen Toisinajattelevan tasavaltaa, joka tietenkin on kirjoitettu ennen Ukrainan kriisiä viime vuoden alkupuoliskolla. Vaikka olen monista asiosta eri mieltä, niin Suomi ruotii terävästi ulkopoliittisen tasoa, jossa mielikuvat ovat korvanneet analyysin. Lisäksi huolestuttaa, jos on totta, että UM:ssa ei ole enää Venäjän-tuntijoita.

kpj
Viestit: 255
Liittynyt: 18.10.13 21:13

Re: Ukraina

Emma-Liisa kirjoitti:
Kun Paasikivi puhui Neuvostoliiton "legitiimeistä turvallisuusintresseistä" Suomea kohtaan, niin ei hän suinkaan tarkoittanut, että ne olisivat "laillisia" kansanoikeudellisessa mielessä.
Emma-Liisakin on joutunut tähän sivistymättömyyden loukkuun. Hän tähdentää aivan oikeutetusti, ettei "legitiimi" ole samaa kuin "laillinen".

Suomelta 1939 vaaditut alueet olivat "vanhoja Venäjän Suomen kuvernementin" alueita. Juridinen riitely esimerkiksi Karjalan kannaksesta oli tapa kiistää silloisen Neuvostoliiton tarve suojella vallankumouksen aikaista pääkaupunkiaan Piteriä.

Kun lähtee vertailemaan Suomen erikoisasemaa 1809, 1812, 1917, 1940 ja 1944 kaiken maailman nykynationalismien kanssa, ollaan väärillä jäljillä, juuri niin kuin Emma-Liisa osoittaa.

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

Emma-Liisa kirjoitti:
Kun Paasikivi puhui Neuvostoliiton "legitiimeistä turvallisuusintresseistä" Suomea kohtaan, niin ei hän suinkaan tarkoittanut, että ne olisivat "laillisia" kansanoikeudellisessa mielessä.

Samalla Paasikivi kuitenkin oli sitä mieltä, että NL:n ajattelutapaa piti ymmärtää.

On tietysti mukava keskustella siitä, kuka Ukrainassa on oikeassa ja kuka väärässä, mutta tärkeintä olisi yrittää olla antautumata kummankin osapuolen propagndalle ja olla sotkematta Suomen ja Venäjän suhteita asiaan.
Paasikivi realistisena ehti elämänsä aikana olla Tsaari-Venäjän, Keisarin Saksan, Hitlerin Saksan ja Stalinin Neuvostoliiton ymmärtäjä, ei niinkään kannattaja.
Toisien osapuolien ja -maiden toimintamalleja ja niiden syitä on tietystikin pyrittävä ymmärtämään ja mitenkähän J.K.Paasikiven hengessä nykytilannetta tulisi realistisesti arvioida?
Voidaankohan sanoa, etteivät Georgian, Ukrainan ja Krimin kriisit ole aiheuttamassa jonkinlaista "Kylmän rauhan" aikakautta Idän ja Lännen välillä?

Ja
jotkut meillä Suomessa näyttäisivät mielipidekirjoitusten perusteella ajattelevan, ettei Ukrainan kriisi koske meitä edes välillisesti mm. talouspakotteidenkaan kautta.
Venäjän näyttävästi itärajan takana järjestämät sotaharjoituksetkin ovat normaalia toimintaa, vaikka ne ajoitettiin ja uutisoitiin Ukrainan kriisiin liittyen.Samalla uhkailtiin, ettei Suomi saa päättää omista sisäisistä asioistaan eli Suomi ei saa hakea NATO-jäsenyyttä.
Suomen ja Venäjän väliset suhteet näytettäisiin Kremlissä jo osittain kytketyn Krimin kriisiinkin? Venäjän vastustaman EU:n ja sen jäsenyydenkin kautta, vaikkakin Venäjä näyttäisi haluavan neuvotella Ukrainan tilanteesta *ohi Ukrainan* ja EU:n suoraan perivihollisekseen julistamansa USAn kanssa?
Eräs
kohudosentti muutamine nettikirjoittaja-avustajineen Venäjän RISSn äänitorvena kytkee jatkuvasti Suomen lähihistorian tulkintansa ja muutkin olettamuksensa Georgian , Syyrian, Krimin ja Ukrainan tapahtumiin informaatiosodassaan Venäjän ja Euraasian Unionin puolesta.

Veikko Palvo

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Re: Ukraina

Moskovan entinen suurlähettiläämme Heikki Talvitie hakee Yleisradion haastattelussan (30.4.) historiasta selitystä Ukrainan ja Venäjän nykyisyyteen.

Talvitie haluaa muistuttaa nyt viimeaikaisten tapahtumien historiallisista yhteyksistä.

"Ukrainan uuden hallituksen ongelma on Svoboda-puolue, jota länsikin hyljeksi näkyvästi. Puolue nousi hallitukseen, koska sen jäsenillä oli Maidanin mielenosoituksissa vahva rooli. Svoboda pitää esikuvanaan Länsi-Ukrainan sodanaikaista natsipuoluetta, mikä nostaa tunteita etenkin Venäjällä ja Itä-Ukrainassa.

Toisen maailmansodan aikana länsi- ja itäukrainalaisia vietiin suurin joukoin keskitysleireille, mutta sillä erotuksella, että kun Länsi-Ukrainassa leireille joutuivat romanit ja juutalaiset, Itä-Ukrainassa leireille joutuivat myös venäläiset, ja Itä-Ukrainassa keskitysleireillä menehtyi moninkertaisesti ihmisiä länsiosiin verrattuna, hän lisää.
"

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

Veikko I Palvo kirjoitti:Toisien osapuolien ja -maiden toimintamalleja ja niiden syitä on tietystikin pyrittävä ymmärtämään ja mitenkähän J.K.Paasikiven hengessä nykytilannetta tulisi realistisesti arvioida?
Eilen tiedotusvälineissä oli Venäjällä julkaistu mielenkiintoinen uutinen siitä, kuinka Suomen rajaviranomaiset vaativat poistamaan rajan ylittäneiden autojen peiliin kiinnitetyt Yrjön nauhat nimenomaan Venäjän vastaisista poliittisista syistä.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art- ... 67559.html

Tässä on kyse juuri ymmärtämisestä. Tulisiko venäläisille sallia vai ei poikkeuksena oikeus roikottaa patrioottista nauhaa kuljettajan näkökentässä? Haastatellut viranomaisten edustajat tosin kertoivat hieman ristiriitaisesti noudatetusta linjasta. Perussyy taitaa olla tieliikennelain tulkinta, että liikenneturvallisuussyistä peilissä ei saisi roikkua mitään esineitä. Vai tulisiko sallia kaikki muutkin roikottimet peilissä, kunhan niiden ripustaja on Venäjän kansalainen? Entä jos tämä päättää ripustaa siihen Ukrainan sinikeltaiset värit?

Luulisin että ennen kevättä 2014 vain pari kourallista suomalaisista oli koskaan kuullut Yrjön nauhasta ja sen uudesta merkityksestä fasismin voittamisen symbolina nimenomaan Ukrainassa. Itse Yrjön nauhalla on paljon toista maailmansotaa pitempi historia.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ribbon_of_Saint_George

Käänteinen jos kohta vähemmän virallinen tapaus sattui reilui kuukausi sitten Pyhtäällä, missä venäläisturistit paheksuivat hotellissa ja naapuritaloissa ollutta Itä-Uudenmaan valkosinikeltaista isännänviiriä. Omistaja ymmärsi venäläisiä asiakkaitaan sekä omasi samalla realismia ja bisnesälyä eli poisti viirit, joita oli ehditty epäillä Ukrainan lipuiksi.

http://www.kymensanomat.fi/Online/2014/ ... 17022699/4

Heikki Jansson
Viestit: 662
Liittynyt: 14.04.06 12:55
Paikkakunta: Kirkkonummi

Re: Ukraina

Emma-Liisa kirjoitti:Kun Paasikivi puhui Neuvostoliiton "legitiimeistä turvallisuusintresseistä" Suomea kohtaan, niin ei hän suinkaan tarkoittanut, että ne olisivat "laillisia" kansanoikeudellisessa mielessä. Itse asiassa hän muistelmissaan osoitti, että NL:n ulkopolitiikka oli aiheuttanut sille itselleen vahinkoa, ja parasta olisi ollut jättää Suomi rauhaan.
Paasikivi kai ymmärsi, että samaan aikaan voi samassa pöydässä olla olemassa kaksi totuutta. Lantilla on tunnetusti kaksi puolta. Vaikka kuinka selittäisi vastapuolelleen, että lantissa on klaava ei vastapuolen käsitys siitä, että siinä on kruunu, järky. Tilannetta ei tee yhtään paremmaksi esim. Ukrainan ns. väliaikaisen hallituksen päätös näännyttää krimiläiset janoon: menetelmä on kovin tuttu myös tunnettujen ukrainalaisten poliitikkojen Lazar Kaganovitšin (ja Nikita Sergeijevits Hrustsovin) stalinistisesta keinovalikoimasta Ukrainassa 1930-luvulla. Onneksi ei Kiova sentään tällä "tempauksellaan" kykene aiheuttamaan suoranaista "janonhätää", vaan sen ehdoin tahdoin aiheuttama vahinko krimiläisille (joita se väittämänsä mukaan edustaa) rajoittuu peltojen "kastelu"-ongelmiin.

Näyttäisi kaikkiaan pikku hiljaa selkenevän, ettei Kiova ole saanut tavoittelemaansa valtaa haltuunsa lähes lainkaan Itä-Ukrainassa. Ainakin vallankaappaajien valta on "murenemassa Itä-Ukrainassa", uutisoi läntinen media ja se oli Ylen uutislähetyksen pääkohdan aihe aamupäivällä kuunnellesssani - tosin vallankaappajia kutsuttiin nimellä "Kiova" tms.

Kaiketi pitäisi nyt myös Itä-Ukrainan väestön edustajat kelpuuttaa kansainvälisiin käytäviin neuvotteluihin Ukrainan tulevaisuudesta. Tämä olisi perusteltua, jotta ei Venäjää pidettäisi syypäänä ihan kaikkiin Itä-Ukrainan kansannousun yhteydessä - käytän Lännen "terminologiaa" (propagandaako?) - ilmeneviin epäkohtiin. Länsivallat haluavat Venäjän pysyvän poissa Itä-Ukrainasta - eikö silloin johdonmukaisuuden nimissä neuvotella Itä-Ukrainan edustajien kanssa itäisen Ukrainan ongelmista (ja molempien kanssa yhteisistä ongelmista). Väestöä itäisessä Ukrainassa lienee yli 20 miljoonaa, joista muutama kyllä kerkeäisi neuvottelupöytäänkin. Se, että Venäjä on yhtenä maksajana mukana on minusta itsestäänselvyys. Nähtiin, mihin Venäjän syrjäyttämisyritys Pravyi Sektorin toimesta - ellei compuksessa niin ainakin yhdessä Länsivaltojen kanssa - johti. Kyse ei ollut mistään spontaanista kansannoususta, vaan tietoisesta paramilitaaristen joukkojen hyväksikäytöstä sopimuksesta 21.2.14 huolimatta ja siitä piittaamatta.

Ilmeistä on, että Länsi-Ukrainan vallan kaapanneen regimin krimiläisiin kohdistama tietoinen näännyttämispolitiikka on kaikkein ensimmäiseksi saatava loppumaan. Kaasua kyllä vastaanotetaan - kaasun toimittamisesta pitävät venäläiset huolen, vaikka luotolla, jos ei muuten. Ihmisen aiheuttama jano - man-made thirst - ei tee eroa naisten, lasten tai vanhusten ja nuorten voimakkaiden miesten välillä. Onneksi krimiläisillä on kyky itse hankkia vetensä - pidemmän päälle ihan kaiken tarvitsemansa veden - joskin se aiheuttaa turhia kuluja, koska kastelujärjestelmät kattavat nykyisellään koko Krimin niemimaan - niistä ovat krimiläiset maksaneet jo - ennakkoon. Dnepr-joessa riittää vesi. Länsi-Ukrainassa kulutetaan kaasua, jota Venäjällä kaivetaan heille. Länsi-Ukrainalaiset eivät maksa kulutuksestaan. Kaasu on ehtyvä luonnonvara. Vettä tulee taivaalta riittävästi kaikille. Se ei ole ehtyvä luonnonvara. Sitä ei tarvitse kaivaa. Sen virtaaminen voidaan toki estää vaikka kastelukanavista on kertaalleen maksettu.

Kun halutaan aiheuttaa vaikeuksia... niin, totta kai, neuvottelut vaikeutuvat. Siihen kai vallan kaapanneet enintään Länsi-Ukrainaa edustavat ovat tietoisesti pyrkineet. Pienikin kiusa on sekin kiusa. Näitä kysymyksiä on, aivan oikein, minustakin roppakaupalla. Ne eivät tietysti poistu märehtimällä niitä.

Toinen mahdollisuus olisi tietysti, että sen sotapropagandan sijasta jota täälläkin eräät levittävät, viitattaisiin siihen, millä edellytyksillä voidaan levittää ja luoda kestävää rauhaa sotakiihkoilun sijaan. Ehkä tällöin olisivat sen kaltaiset kädenojennukset, joihin tässä videossa viitataan (alkaen n. 10 minuutin kohdalta - sitä ennen analysoidaan kriisin taustaa) avain rauhallisempaan kehitykseen. Videon on laatinut The Real News-verkosto.

Videossa mainitaan useita edellytyksiä 1) federalismi Ukrainaan 2) yhteinen molempia osapuolia edustava hallinto nykyisen vallankaappaushallinnon sijaan 3) molemmat kielet yhtäläisiksi (venäjä ja ukraina) 4) läpikotainen Maidanin murhien tutkinta - sitä nimenomaan Pravyi Sektor vastustaa - sekä 5) Krimin eroamisen ja liittymisen Venäjään de facto tunnustaminen. Nämä olisivat minusta ilmeisesti vähimmäisvaatimuksia jotka tulisi toteuttaa, mikäli Ukrainaan halutaaan kestävä rauha. Murhia ei saa jättää tutkimatta. Mutta, on tietysti mahdollista, että Ukraina hajoaa kahteen.

Kaikkein eniten itse olen huolestunut sellaisesta hetkestä jolloin (hypoteettisesti) nationalistiset haukat Moskovassa saisivat yliotteen ja Putinin maltillinen hallinto syrjäytyisi /syrjäytettäisiin. Euroopassa neonatsit jo jylläävät. Ranskassa raportoidaan jo nyt äärioikeiston voittaneen vaalit äänivyöryin, samoin kai käy Englannissa Unkarista nyt puhumattakaan. Ukrainassa äärioikeisto kaappasi vallan - kuin toisintona - Reichstagin polttamisesta Saksassa 1932 (osittain liehuttaen hakaristejä) mutta nyt Ukrainassa on Muskoviitti-juutalaisuus vaihtunut pääosaan natsi-Saksan vuoden 1932 "oman" juutalaisuuden sijaan.


Semmottii...

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

Heikki Jansson kirjoitti:Näyttäisi kaikkiaan pikku hiljaa selkenevän, ettei Kiova ole saanut tavoittelemaansa valtaa haltuunsa lähes lainkaan Itä-Ukrainassa. Ainakin vallankaappaajien valta on "murenemassa Itä-Ukrainassa"....

Kaiketi pitäisi nyt myös Itä-Ukrainan väestön edustajat kelpuuttaa kansainvälisiin käytäviin neuvotteluihin Ukrainan tulevaisuudesta. Tämä olisi perusteltua, jotta ei Venäjää pidettäisi syypäänä ihan kaikkiin Itä-Ukrainan kansannousun yhteydessä - käytän Lännen "terminologiaa" (propagandaako?) - ilmeneviin epäkohtiin....

....eikö silloin johdonmukaisuuden nimissä neuvotella Itä-Ukrainan edustajien kanssa itäisen Ukrainan ongelmista (ja molempien kanssa yhteisistä ongelmista). Väestöä itäisessä Ukrainassa lienee yli 20 miljoonaa, joista muutama kyllä kerkeäisi neuvottelupöytäänkin....

Kyse ei ollut mistään spontaanista kansannoususta, vaan tietoisesta paramilitaaristen joukkojen hyväksikäytöstä sopimuksesta 21.2.14 huolimatta ja siitä piittaamatta.

Ilmeistä on, että Länsi-Ukrainan vallan kaapanneen regimin krimiläisiin kohdistama tietoinen näännyttämispolitiikka on kaikkein ensimmäiseksi saatava loppumaan...
Olisi erittäin kiinnostavaa kuulla, että jos linkität krimiläisten ja itäukrainalaisten tilanteet näin lujasti toisiinsa, niin miksi krimiläisillä ei ole ollenkaan oikeutta päästä neuvottelupöytiin? Vaadit tätä oikeutta tiukasti vain itäukrainalaisille. Onhan kyse krimiläisten elintärkeistä eduista, koska heidän sähkönsä, kaasunsa ja vetensä tulevat edelleen Ukrainasta. Tätä kelpaa kysyä varsinkin kun haluat palauttaa tilanteen Ukrainassa ennen helmikuun 21. päivän vallankumousta ja lailliseksi kutsumaasi Janukovitshin hallitusta. Tuolloin Krim kuului laillisena osana Ukrainaan. Miksi siis ei krimiläisiä?

Toisaalta puhut varsin paljon Länsi-Ukrainasta. Pitäisiköhän sekin tunnustaa tasapuolisuuden nimissä neuvottelujen osapuoleksi? Ja jos tälle linjalle lähdetään, niin pitäisi ilman syrjintää ottaa neuvotteluun kaikki Ukrainan alueet (Myös Pohjois- ja Keski-Ukraina) jotta kaikkien ongelmat saadaan tasapuolisesti ratkaistuksi ja rauha koko maahan palautetuksi.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Ukraina

Heikki Jansson kirjoitti: Kaiketi pitäisi nyt myös Itä-Ukrainan väestön edustajat kelpuuttaa kansainvälisiin käytäviin neuvotteluihin Ukrainan tulevaisuudesta.
Mitenkähän nämä Itä-Ukrainan edustajat on valittu - vai ovatko he itse nimittäneet itsensä?

kpj
Viestit: 255
Liittynyt: 18.10.13 21:13

Re: Ukraina

Emma-Liisa kirjoitti:
Heikki Jansson kirjoitti: Kaiketi pitäisi nyt myös Itä-Ukrainan väestön edustajat kelpuuttaa kansainvälisiin käytäviin neuvotteluihin Ukrainan tulevaisuudesta.
Mitenkähän nämä Itä-Ukrainan edustajat on valittu - vai ovatko he itse nimittäneet itsensä?
Entä Kiovassa toimiva vt. hallitus - ketkä sen nimittivät?

Tapahtumat ovat osoittaneet, että kaikkien (tulevan federaation) osapuolten tulee olla edustettuina. Itä-Ukrainan pro-tempore-valtaapitävät ovat jo riittävän usein muistuttaneet: Moskova ei päätä puolestamme.

Ilma on niin sakeana propagandaa, ettemme enää ymmärrä oligarkkien Ukrainan olevan tyytymättömyyden lähde myös itä- ja eteläosissa Ukrainaa.

Martti Tapio Pelho
Viestit: 322
Liittynyt: 24.12.11 16:05

Re: Ukraina

Harvalla meistä on tiedossa, että Neuvostoliiton luoman tuotantokulttuurin peruina Ukrainassa on edelleen runsaasti mm. Venäjän lentokoneteollisuudelle osia ja laitteistoja tuottavia tehtaita.

Viroon keväällä saapuvien Puolan Ilmavoimien MIG 29 -hävittäjien mittaristot on valmistettu Ukrainan Lvovissa. Karjalan Lennoston suomalaiset teknikot kävivät myös aikoinaan Lvovin tehtailla koulutuksessa.

Martti Pelho
suuhygienisti
Fuengirola
ANDALUSIA

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:
Veikko I Palvo kirjoitti:Toisien osapuolien ja -maiden toimintamalleja ja niiden syitä on tietystikin pyrittävä ymmärtämään ja mitenkähän J.K.Paasikiven hengessä nykytilannetta tulisi realistisesti arvioida?
Eilen tiedotusvälineissä oli Venäjällä julkaistu mielenkiintoinen uutinen siitä, kuinka Suomen rajaviranomaiset vaativat poistamaan rajan ylittäneiden autojen peiliin kiinnitetyt Yrjön nauhat nimenomaan Venäjän vastaisista poliittisista syistä.


Tässä on kyse juuri ymmärtämisestä.
Huomiota herättävää on "kohudosentin info-ryhmän" entisen kirkkoherran ja työttömän papin J. Molarin samanaikainen nettikirjoitus samasta aiheesta kuin Komsomolskaja Pravdakin, Pyhän Yrjön / Voiton päivän nauhasta. J.M. näyttää samassa yhteydessä kirj. mm. Suomen olleen 1939 - 1944 natsiyhteistyössä.
Tai
Stalin- Hitler sopimushan oli voimassa 1939-1941, Molari taisi kirjoittaakin 30.4.-14 ainoastaan jatkosodan ajasta, oli unohtanut Talvisodan.
Mutta
Komsomolskaja Pravdan Voiton päivä-nauha-artikkelissa haastateltiin Moskovassa asiantuntijana ( "info-ryhmä?" ) Jon Hellevigiä, joka oli kertonut:
-useilla poliitikoilla Suomessa on maahanmuuttaneiden venäläisten vastainen asenne
-suomalainen media on vuosikausia levittänyt venäläisvastaista propagandaa
-ja
Jon Hellevigin mukaan venäläisvastaisen propagandan tavoitteena on saada suomalaiset kannattamaan NATO-jäsenyyttä, kirjoitetaan Komsomolskaja Pravdassa
Voiton päivä-nauha-artikkelissa.
Pyhän Yrjön nauha
auton taustapeilissä Suomen rajalla näyttäisi Komsomolskaja Pravdan artikkelissa olevan oikeastaan sivuseikka, pääasia on NATO-vastaisuus ja maahanmuuttaneen venäläisväestön kuviteltu sortaminen Suomessa.

En oikeastaan tarkoittanut ymmärtämisellä venäläisen Suomeen suunnatun propagandan ymmärtämistä, voisihan sitäkin tietysti miettiä Ukrainan ja Krimin kriisiin liittyvänä- miksi Suomikin on venäläisen propagandan kohteena?
Mutta
mitähän realisti J.K.Paasikivi tuumisi Suomen nykyisestä tilanteesta? Muistelisiko Juho Kusti, että sellaistahan se oli silloin 1930-luvullakin, ennen Talvisotaa?

Veikko Palvo

jsn
Viestit: 2059
Liittynyt: 08.02.09 18:24

Re: Ukraina

Veikko I Palvo kirjoitti:voisihan sitäkin tietysti miettiä Ukrainan ja Krimin kriisiin liittyvänä- miksi Suomikin on venäläisen propagandan kohteena?
Tämä on todellakin miettimisen arvoinen kysymys. Toivottavasti täällä olevat toverit osaavat selittää sen aavistuksen verran analyyttisemmin kuin sillä että Suomi on mukana lännen aggressiivisessa fasistirintamassa, joka suuntautuu Venäjää vastaan. Meillä ei ole pahemmin Neuvostoliiton rakentamaa teollisuutta eikä onneksi venäjänkielisiä alueitakaan.

Nato-jäsenyyden kannatus on Suomessa ja Ruotsissa kasvussa, joten ehkä asia liittyy tähän. Mutta osuu niitä Nato-maa Norjaankin:
http://yle.fi/uutiset/venajan_konsuli_p ... en/7213624

Venäjän konsulin sananvapautta käsitelleessä toimittajakokouksessa antaman lausuman mukaan Norja harjoittaa Venäjän hallituksen vastaista propagandaa kun norjalainen toimittaja valittelee kolumnissaan, että kansalaisjärjestöjen kautta 1990-luvun alusta lähtien harjoitetttu, hyvin toiminut Barents-yhteistyö on Venäjällä käytännössä tukahdutettu. Norjalaiset vastasivat, ettei Barents Observer-portaali ota käskyjä Venäjän konsulillta ja julkaisee mitä haluaa, mutta että julkaisee sananvapauden nimissä mielellään jos konsuli toimittaa mielipidekirjoituksen.

Tässä norjalaisen Thomas Nilsenin hyvin kiinnostava ja samalla hyvin maltillinen englanninkielinen kolumni, joka sai konsulin kiukustumaan:

http://barentsobserver.com/en/opinion/2 ... -era-11-04

PS. Luulisin vaikken ole varma, että toisen maailmansodan historiallisen kokemuksen perusteella moni norjalainen kokisi fasistiksi kutsumisen loukkauksena. Näin ei olekaan ilmeisesti tehty.

Veikko I Palvo
Viestit: 1410
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Ukraina

jsn kirjoitti:
Venäjän konsulin sananvapautta käsitelleessä toimittajakokouksessa antaman lausuman mukaan Norja harjoittaa Venäjän hallituksen vastaista propagandaa kun norjalainen toimittaja valittelee kolumnissaan, että kansalaisjärjestöjen kautta 1990-luvun alusta lähtien harjoitetttu, hyvin toiminut Barents-yhteistyö on Venäjällä käytännössä tukahdutettu.
Thomas Nilsen kirjoittaa kolumnissaan Barents Observerissa Barents-yhteistyön perustuneen luottamukseen ja avoimmuuteen ja että nyt Moskova on tukahduttanut kansalaisjärjestöjen yli rajojen toimineen yhteistyön ja samalla Norjassa epäluottamus Venäjään kasvaa ja Thomas sanoo, ettei luottamusta rakenneta pelon varaan.
Kirkkoniemen julistuksen allekirjoittamisen yhteydessä 11.1.1993 Andrei Kozyrev http://www.unep.org/dewa/giwa/areas/kirkenes.htm sanoi, että Barents-yhteistyöstä voi tulla "Venäjälle ikkuna Pohjois-Eurooppaan."
Kirkkoniemi-julistus II:n
yhteydessä 3.-4.6.2013 Jens Stoltenberg sanoi 20-v. kestäneen Barentsin arktisen alueen yhteistyön rakentaneen luottamusta yli rajojen ja luoneen turvallisuutta, hyvinvointia ja kasvua Barentsin alueella. Läsnä ollut pääministeri Dmitri Medvedev lienee nyökytellyt hyväksyvästi.

Ukrainan kriisin yhteydessä tilanne Barentsin alueellakin näyttää muuttuneen, venäläinen United Shipbuilding Corporationkin ilmoitti Ria Novostin mukaan 29.4. ryhtyvänsä rakentamaan arktisia tankkialuksia Zalyv-telakalla Krimillä.

Barents Observerissa viitataan myös Dmitri Kiselyoviin, joka maaliskuussa 2014 sanoi "Venäjän olevan ainoa maa maailmassa, joka voi muuttaa Yhdysvallat radioaktiiviseksi pölyksi." Samassa yhteydessä uutisoitiin Venäjän ydinohjusten automaattisesta laukaisemisesta, "kuolleen miehen kädestä," millä viitattiin ilmeisesti siihen, että USAn ydinohjusten ensi-iskun jälkeen Venäjän kosto olisi automaattinen eli Putinin hallinnon taholta haluttiin nähtävästi Ukrainan kriisin yhteydessä huomauttaa Kylmän sodan aikaisen MAD-opin olevan yhä voimassa ja samalla näytettäisiin tuodun esille Kylmän sodan aikaisen jaonkin olevan voimassa; jako Itään ja Länteen?
Mutta
mitenkähän EU:n pohjoista ulottuvuutta ja sen tulevaisuusnäkymiä voisi tällä hetkellä luonnehtia?

Veikko Palvo

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Heikki Jansson kirjoitti:Kyse ei ollut mistään spontaanista kansannoususta, vaan tietoisesta paramilitaaristen joukkojen hyväksikäytöstä sopimuksesta 21.2.14 huolimatta ja siitä piittaamatta.
Tätää väite on venäläisen propagandan tuottama. Esim Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen, joka itse oli suuren osan tapahtumia paikalla on tästä eri mieltä. Voitko osoittaa, että "länsi" olisi ollut kansannousun liikkeellepanevana voimana?

Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Re: Ukraina

Heikki Jansson kirjoitti: Toinen mahdollisuus olisi tietysti, että sen sotapropagandan sijasta jota täälläkin eräät levittävät, viitattaisiin siihen, millä edellytyksillä voidaan levittää ja luoda kestävää rauhaa sotakiihkoilun sijaan.
En silti malta olla levittämättä Venäjän sotapropagandaa, tässä on kiinnostavasti yhdistetty historiallsia esimerkkejä nykypäivän kauhukuviin kuten homoihin:

Teksti Jukka Mallisen mukaan
Venäläistä propagandaa Ukrainassa: "Sinä valitset missä lapsesi tulee elämään". Vaihtoehdot: "Orjana varkaiden siirtomaassa, joka on läntisten hinttien ja pedofiilien tarpeita varten" tai " Ei kenellekään eikä millekään alistuneessa suurenmoisessa supervallassa".
(kuva JM:n FB sivulta)

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”