Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Suomeen perustettu arkeologista perustutkimusta edistävä yhdistys


Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n päämääränä on tukea erilaisia arkeologisia kenttätyöpainotteisia tutkimushankkeita ja edistää alan tutkimus-, koulutus- ja harrastustoimintaa. Pilottihankkeinaan yhdistys osallistuu Suomen vanhimman kirkonpaikan kaivauksiin Kaarinan Ravattulassa sekä rautakautisen löytöpaikan tutkimuksiin Iin Pirttitörmässä. Yhdistys pyrkii myös edistämään opiskelijoiden ammattitaitoa jakamalla avustuksia erilaisiin kenttätyöhankkeisiin.

Arkeologista perustutkimusta edistävälle taholle on Suomessa tarvetta. Muinaisjäännöksiin kohdistuvia, tieteellisistä näkökulmista lähteviä maastotutkimuksia tehdään nykyisin äärimmäisen vähän. Viranomaistehtävissä toimivien arkeologien tehtäväkenttä painottuu perustutkimuksen sijaan kulttuuriperinnön säilyttämiseen ja sen suojeluun. Suurin osa kenttätöistä tehdään kaavoitukseen tai maankäyttöhankkeisiin liittyvinä valvontoina ja pelastuskaivauksina.

Arkeologiaa opettavilla yliopistoilla on vuosittain käynnissä yleensä vain yksittäisiä kenttätyöhankkeita. Moni tutkimusprojekti etenee täysin riittämättömillä määrärahoilla lähinnä vapaaehtoistyönä, eivätkä äärimmilleen kilpaillut apurahatkaan kohdistu kuin harvoin perustutkimuksen hyödyksi. Arkeologia eroaa monista muista tieteenaloista ominaispiirteidensä takia: muinaisjäännöksiin kohdistuvaa perustutkimusta ei voida tehdä työpöydän ääressä, vaan uutta tutkimusaineistoa saadaan usein vain maastotöiden kautta. Käytännön tutkimus on hidasta ja työvoimavaltaista, ammattitaitoa ja aikaa vaativaa käsityötä. Lisäksi alalle tärkeät luonnontieteelliset analyysit ja löytöjen konservointi ovat hintavia.

Perustetun yhdistyksen kautta arkeologisen perustutkimuksen tueksi pyritään löytämään uusia resursseja ja toimintatapoja. Yhdistys voi lisäksi järjestää erilaisia yleisötilaisuuksia ja retkiä, osallistua alaa käsittelevään keskusteluun sekä harjoittaa julkaisutoimintaa. Yhdistyksen ensimmäinen julkaisu, Ravattulan Ristimäkeä käsittelevä eripainoskokoelma, on jo ilmestynyt. Tarkoituksena on myös edistää uuden tutkimustiedon ja vastuuntuntoisten asenteiden leviämistä Suomen menneisyydestä kiinnostuneiden harrastajien ja myös metallinilmaisinharrastajien keskuudessa. Yhdistyksen toiminnan tarkempi luonne tulee muotoutumaan sen ensimmäisten toimintakausien aikana.

Toimintaa rahoitetaan yksityisten henkilöiden ja yhteisöjen jäsenmaksujen sekä julkaisujen ja kannatustuotteiden myynnin kautta, ja tutkimushankkeiden mahdollistamiseksi yhdistys voi myös hakea apurahoja ja ottaa vastaan lahjoituksia.

Jäseniksi ovat tervetulleita kaikki yhdistyksen toiminnasta ja tutkimuksen tukemisesta kiinnostuneet henkilöt ja yhteisöt.

Tällä hetkellä Suomen muinaistutkimuksen tuki ry on mukana seuraavissa hankkeissa:

Ravattulan Ristimäki. Tutkimukset Suomen vanhimmalla kirkonpaikalla
1100- ja 1200-luvun vaihteen kirkkorakennuksen jäänteet muokkaavat uuteen uskoon tutkijoiden käsityksiä Suomen kristillistymisestä. Kirkkorakennus löytyi Kaarinan Ravattulasta elokuussa 2013 ja tutkimuksia paikalla pyritään jatkamaan elokuussa 2014. Paikalla on kirkkorakennuksen jäännösten lisäksi löytynyt laaja kirkkomaa sekä mäkeä kiertänyttä aitaa.
* Ravattula hankkeen kotisivut

Opiskelijasta kenttätyöammattilaiseksi. Arkeologian opiskelijoiden kenttätyövalmiuksien kehittäminen
Hanke tukee opiskelijoiden kenttätyöprojekteja ja kenttätyöpainotteisia opinnäytetöitä, antaen mahdollisuuden toteuttaa parempia ja kattavampia tutkimuksia.

Iin Pirttitörmä. Löytöjen jäljillä
Kesällä 2014 Oulun yliopiston arkeologian oppiaine järjestää opetuskaivaukset Iin Pirttitörmällä. Paikkaa tutkimalla arkeologit toivovat selvittävänsä metallinilmaisinharrastajan kaivamien esineiden löytöyhteyden; kyseessä voi hyvinkin olla Iin alueen toinen rautakautinen kalmisto. Tutkimuksen osittaiseksi rahoittamiseksi Suomen muinaistutkimuksen tuki ry on mukana joukkorahoituskampanjan toteuttamisessa. 'Löytöjen jäljillä' kampanjan tavoitteena on myös lisätä yleisön osallistumismahdollisuuksia sekä tiedottaa kaivaustuloksista reaaliajassa. Kampanja on osa Oulun yliopiston arkeologian opiskelija Emmi Koiviston pro gradu-tutkielmaa.
* Löytöjen jäljillä blogi

Lisätietoja:
* Rahoituskampanja
* Muinaistutkimuksentuki FB-profiili
* Suomen muinaistutkimuksen tuki ry, yhdistyksen kotisivut

Uutislähde: Suomen muinaistutkimuksen tuki ry:n tiedote

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”