Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Timo Vihavainen kirjoittaa blogikirjoituksessaan Huomenna on sitten sota?
mm historiallisten vääryyksien korjaamisen mielekkyydestä:
Mutta historiallisten vääryyksien korjaaminen ei ole kovin mielenkiintoinen asia. Niitä nimittäin riittää loputtomasti ja suurella varmuudella voidaan sanoa, että yhden sellaisen korjaaminen tuottaa yhden tai useampia uusia. Ajatellaan nyt vaikka mahdollista Karjalan palautusta, jota joukko sekopäitä näyttää yhä vaativan. Luuleeko joku tosissaan, että tässä nimenomaisessa kysymyksessä olisi mahdollista korjata yhtä vääryyttä tekemättä yhtä suurta uutta? Ja luuleeko joku, ettei tätä vääryyttä sitten koskaan yritettäisi korjata?

No, olihan meillä tässä matoisessa maailmassa melko pitkä aikakausi, jolloin historiallisten vääryyksien korjaaminen ei näyttänyt kiinnostavan oikeastaan ketään, vaikka juuri silloin olivat vielä hengissä ne, jotka olivat saaneet noista vääryyksistä kärsiä. Tilanne taitaa nyt olla toinen ja tämä on se huolestuttava asia.

On varsin murheellista ja masentavaa nähdä, miten erilaiset kiilusilmäiset tolvanat, jotka ovat lyöttäytyneet yhteen asiaansa ajaakseen, puhuvat taas eri maissa sodan väistämättömyydestä kuin jokapäiväisestä leivästä. Syy mahdollisen sodan syttymiselle on aivan epäselvä ja liikkuu parhaimmillaankin erittäin korkealla abstraktiotasolla. Kysymys näyttää suorastaan olevan siitä, että tulevaisuudessa taistelevat osapuolet edustavat erilaista sivilisaatiota, jotka eivät voi elää rauhassa keskenään.
Puhun tässä nyt erityisesti kirjasta nimeltä Huomenna on sota (Завтравойна!), jonka on julkaissut ns. Izborskin klubi vuonna 2013. Kirjassa keskustelee joukko klubin jäseniä ja ilmeisesti lisäksi muita siihen kuulumattomia, ammattisotilaita, tutkijoita ja poliitikkoja. Mukana ovat esimerkiksi Aleksandr Prohanov, kenraalieversti Leonid Ivašov, varapääministeri Dmitri Rogozin, futurologi Maksim Kalašnikov (Vladimir Kutšerenko), journalisti Mihail Ramm ja monet muut alan asiantuntijat, mukana armeijan terävintä kärkeä.

Kirjan teemana on Venäjän asevoimien reformi, josta monet kirjoittajista ja panelisteista ovat huolissaan. Joidenkin mielestä tilanne nimittäin on aivan surkea, erityisesti edellisen puolustusministeri Serdjukovin jäljiltä, jonka aikana lähdettiin siitä, ettei varsinaista sotaa enää tulisikaan, vaan voitaisiin varautua vain rajoitettuihin operaatioihin esimerkiksi terroristeja ja separatisteja vastaan.

Vuonna 2013 kokoontuneet keskustelijat saattoivat todeta, että tilanne oli nyt muuttunut. Tämä näytti herättäneen suurta iloa heidän keskuudessaan.
***
Oikeus valmistautua suurimittaiseen ihmisteurastukseen on hyvin todennäköisesti olemassa ainakin muodollisesti. Ongelmallinen asia on, että se henki, joka nyt näyttää elähdyttävän sotilaita eri tahoilla, vaikuttaa kyynisen hyväuskoiselta, mikäli sanontaa voi käyttää. Nyt on olemassa tarkkuusaseita, joilla toimitaan vihollisen alueella ja pärjätään vähällä verellä. Uuden sukupolven aseisiin sijoitetaan valtavia summia ja niitä on ehdottomasti saatava mahdollisimman monelle maailman kolkalle, esimerkiksi tietenkin Suomeen. Kukaan ei oikeastaan tiedä miksi näin on, mutta ehkä niitä on hankittava juuri siksi, ettei kukaan tiedä tulevaisuudesta yhtään mitään muuta kuin että sotarummut tuntuvat jossakin pärisevän.

Koska tämä ilmiö, nuorten ja hieman vanhempienkin miesten innostuminen sodasta, jota he eivät ole kokeneet, on historiasta liiankin tuttua, otan vapauden suhtautua heihin hiukan resignoituneella ylenkatseella ja käyttää alatyylisiä ilmauksia. Toivon, että tämä suhtautumistapa leviää ja että sillä on myönteistä vaikutusta maailman kohtaloon. Timo Vihavainen, torstai 29. toukokuuta 2014
Huomenna on sitten sota?

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Kun olen seurannut erilaisia keskusteluja netissä ja lehdissä, niin voi vain todeta, että Vihavainen on aika lailla oikeassa.

On ihmisiä, joilla hartain toive tuntuu olevan Venäjän hyökkäys ihan minne tahansa, mutta mieluusti Ukrainaan, Baltiaan tai Suomeen. Venäjän voittoa pidetään selvänä. Länsi ei näiden alueiden takia ryhtyisi sotatoimiin, kuten Ukrainassa on jo nähty. Niin uskotaan.

Toisaalta ohitetaan täysin Venäjän hyökkäyksessä ottama kauhea riski, JOS länsi vastaakin sotilaallisesti. Nimittäni NATO on väestön ja sotilaiden määrän suhteessa viisinkertainen Venäjään nähden. On erikoinen uskomus, että se luopuisi Baltiasta, jonka puolustusta se tuntuu koko ajan tehostavan.

Samoin hyökkäys EU-maahan on suunnaton riski, vaikka EU ei sotilasliitto olekaan. Joka tapauksessa se reagoisi jäsenmaansa puolesta aivan toisin kuin Ukrainan. Mikä estää EU:a pyytämästä Naton apua esimerkiksi Suomelle?

Venäjää johtavat täysijärkiset miehet. jotka ovat hyvin tietoisia nykyisen politiikkansa riskeistä. Se näkyy tälläkin hetkellä varovaisuutena, jopa sopuisuutena Putinin ja Lavrovin lausunnoissa.

Erikseen sitten ovat haukat, joita löytyy juuri tuosta Izborskin ryhmästä.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Ilmo Kekkonen kirjoitti:On ihmisiä, joilla hartain toive tuntuu olevan Venäjän hyökkäys ihan minne tahansa, mutta mieluusti Ukrainaan, Baltiaan tai Suomeen. Venäjän voittoa pidetään selvänä. Länsi ei näiden alueiden takia ryhtyisi sotatoimiin, kuten Ukrainassa on jo nähty. Niin uskotaan.
Kyllä Suomenkin nettipalstoilla näkee aivan samanlaisia mielipiteitä, joissa "ehdotetaan" Ukrainan hallitusta tai jopa länsimaita tekemään sotilasoperaatioita ollenkaan miettimättä, mitä niistä voi seurata.

Toki näillä kirjoittajilla ei ole mitään valtaa, mutta silti tämä kuvaa ilmapiirin muutosta. Ongelmien ratkaisuna nähdään sotilaalliset keinot, vaikka ne parhaassakin tapauksessa ovat vain osa keinovalikoimaa.

kpj
Viestit: 255
Liittynyt: 18.10.13 21:13

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Ilmo Kekkonen kirjoitti: Kun olen seurannut erilaisia keskusteluja netissä ja lehdissä, niin...
On ihmisiä, joilla hartain toive tuntuu olevan Venäjän hyökkäys ihan minne tahansa, mutta mieluusti Ukrainaan, Baltiaan tai Suomeen.
Epäilen väitettä bluffiksi.
(Tosin parikin lehti- ja nettiosoitetta riittäisi varmistamaan onko niin.)

En pidä koko Kekkosta tärkeänä, mutta totean että täällä esiintyvistä alinomaa "todisteita" kaipaavista, ahkerista kirjoittajista yksikään ei ole uskaltautunut kyseenalaistamaan väitettä.

Melko iäkkäänä miehenä olen, täällä ollessani, oppinut senkin, että nettipalsta on hiukan samaa kuin koulupiha, missä johtaja/kiusaaja pitä hovia.

Odotankin Onnelan kommenttia Kekkosen väitteeseen, malliin: "oikea havainto, tällaisiahan suomalaiset ovat".

Ilmo Kekkonen
Viestit: 678
Liittynyt: 16.12.07 09:09

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

kpj kirjoitti:Epäilen väitettä bluffiksi.(Tosin parikin lehti- ja nettiosoitetta riittäisi varmistamaan onko niin.)
Suosittelen pistäytymistä vaikka Suomi-24:n historia, Nato- ja maanpuolustuspalstoilla.
Sama koske esim. iltapäivälehtien keskustelupalstoja.
kpj kirjoitti:En pidä koko Kekkosta tärkeänä, mutta totean että täällä esiintyvistä alinomaa "todisteita" kaipaavista, ahkerista kirjoittajista yksikään ei ole uskaltautunut kyseenalaistamaan väitettä.
Tasoissa ollaan. Minusta kpj esittää useimmin aika heikosti perusteltua tekstiä. Olen tainnut kerran johonkin väitteeseen puuttua.
kpj kirjoitti:Odotankin Onnelan kommenttia Kekkosen väitteeseen, malliin: "oikea havainto, tällaisiahan suomalaiset ovat".
Suosittelen kpj:lle huolehtimista omista teksteistään. Eiköhän Onnela kirjoita silloin, kun katsoo sen tarpeelliseksi ilma kpj:n kehottelua.

Aiheena on muuten Vihavaisen blogi. Taisi unohtua?

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Timo Vihavainen kirjoitti:Mutta historiallisten vääryyksien korjaaminen ei ole kovin mielenkiintoinen asia. Niitä nimittäin riittää loputtomasti ja suurella varmuudella voidaan sanoa, että yhden sellaisen korjaaminen tuottaa yhden tai useampia uusia. Ajatellaan nyt vaikka mahdollista Karjalan palautusta, jota joukko sekopäitä näyttää yhä vaativan. Luuleeko joku tosissaan, että tässä nimenomaisessa kysymyksessä olisi mahdollista korjata yhtä vääryyttä tekemättä yhtä suurta uutta? Ja luuleeko joku, ettei tätä vääryyttä sitten koskaan yritettäisi korjata?
Huomenna on sitten sota?
Onhan se niinkin, mutta on se näinkin. Minusta on kestämätön se ajatus, ettei vääryyksiä ja epäkohtia voisi korjata, koska ne väistämättä johtavat uusiin samanlaisiin. Toki seurauksetkin on koetettava arvioida, mutta tulevaisuudentutkimushan ei ole eksaktia tiedettä. Aina joudutaan uudistuksissa ottamaan riskejäkin.

Alatyylistä sanoisin, että sillä sivaltelu - samoin kuin ylenkatse yleensäkin - uskoakseni päinvastoin nostaa kohteen luontoa ja lisäksi saa ottamaan asiallisenkin kritiikin ja syytökset vastaavan heppoisina. Myös sivulliset saavat alatyylistä vähemmän vakuuttavan kuvan. Painavinta on varmasti sellainen tiukkasävyinen teksti, jossa pysytellään tarkasti asiatyylissä. Mutta ei kannata koskaan olla varma taktiikkansa tehosta.[/quote]

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

historioija kirjoitti: Minusta on kestämätön se ajatus, ettei vääryyksiä ja epäkohtia voisi korjata, koska ne väistämättä johtavat uusiin samanlaisiin.
Millä lailla se on kestämätöntä? Koko elämän ajanhan me joudumme opettelemaan sitä, että jos riipumme kiinni siinä, mitä pahaa vanhemmat, opettajat, esimies, puoliso jne. ovat meille tehneet, pilaamme itseltämme nykyisyyden ja tulevaisuuden.

Sama on kansojenkin välillä. Naapurikansojen välillä vääryydet aika usein ovat molemminpuolisia.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Emma-Liisa kirjoitti:
historioija kirjoitti: Minusta on kestämätön se ajatus, ettei vääryyksiä ja epäkohtia voisi korjata, koska ne väistämättä johtavat uusiin samanlaisiin.
Millä lailla se on kestämätöntä? Koko elämän ajanhan me joudumme opettelemaan sitä, että jos riipumme kiinni siinä, mitä pahaa vanhemmat, opettajat, esimies, puoliso jne. ovat meille tehneet, pilaamme itseltämme nykyisyyden ja tulevaisuuden.

Sama on kansojenkin välillä. Naapurikansojen välillä vääryydet aika usein ovat molemminpuolisia.
Katkeruus ja kaunakin kalvavat ja siten pilaavat nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Tilannetta tervehdyttää, jos saa koettuja vääryyksiä "kuitattua" jotenkin. Tämä koskee sekä yksilöitä että kansakuntia.

Mutta ajattelin enemmän vääryyksien oikaisemista, en menneiden muistelua tai koston ajatusta sinänsä. Esimerkiksi juuri Karjalan tai sen osan takaisinsaanti periaatteessa parantaisi historian haavoja suhteessa itänaapuriin. Mehän emme voi unohtaa tuota vaihetta ja sen seurauksia, siitä pitää jatkuva muistelu kirjoissa ja lehdissä huolen. Tosin tuon vääryyden oikaiseminen tuntuu jo liian myöhäiseltä.

skrjabin
Viestit: 778
Liittynyt: 28.09.07 21:54

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

historioija kirjoitti:Mehän emme voi unohtaa tuota vaihetta ja sen seurauksia, siitä pitää jatkuva muistelu kirjoissa ja lehdissä huolen.
Jaa, monikohan "meistä", millä ilmeisesti tarkoitetaan suomalaisia yleensä, oikeastaan juurikaan tuota vaihetta muistaa, on siitä kiinnostunut, tai siitä käytyä keskustelua edes seuraa? Gallupeissa enemmistö on jatkuvasti tainnut vastustaa palauttamista, ja useimmille aihe lienee lähinnä yhdentekevä, sikäli kun voi päätellä kyselyistä missä kysyttiin pitäisikö aiheesta ylipäätään enää keskustella. Muistaakseni aihetta keskustelunarvoisena piti muutama vuosi sitten alle viidennes vastaajista. Ei oikein kuulosta siltä etteivät suomalaiset siis voisi unohtaa.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

historioija kirjoitti: Esimerkiksi juuri Karjalan tai sen osan takaisinsaanti periaatteessa parantaisi historian haavoja suhteessa itänaapuriin. Mehän emme voi unohtaa tuota vaihetta ja sen seurauksia, siitä pitää jatkuva muistelu kirjoissa ja lehdissä huolen.
Muistelu ei ole sinänsä väärin vaan se päinvastoin saattaa auttaa. Suurin osa kirjoista ja lehdistä kuuluu tähän luokkaan, samoin perheiden "juurien etsiminen".

Sen sijaan vanhemmat, jotka eivät ole käsitelleet traumojaan, ovat siirtäneet ne lapsiin. Jotka hekin alkavat olla eläkeiässä.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Emma-Liisa kirjoitti:
historioija kirjoitti: Esimerkiksi juuri Karjalan tai sen osan takaisinsaanti periaatteessa parantaisi historian haavoja suhteessa itänaapuriin. Mehän emme voi unohtaa tuota vaihetta ja sen seurauksia, siitä pitää jatkuva muistelu kirjoissa ja lehdissä huolen.
Muistelu ei ole sinänsä väärin vaan se päinvastoin saattaa auttaa. Suurin osa kirjoista ja lehdistä kuuluu tähän luokkaan, samoin perheiden "juurien etsiminen".

Sen sijaan vanhemmat, jotka eivät ole käsitelleet traumojaan, ovat siirtäneet ne lapsiin. Jotka hekin alkavat olla eläkeiässä.
Muisteluun kuuluu tai se muistuttaa siitä menetyksestä vääryydestä, josta suuri osa kansasta ja koko maa kärsi.
Vihavaisen kiivailu Karjalaan viitaten ei siis ole minusta paikallaan.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

historioija kirjoitti: Muisteluun kuuluu tai se muistuttaa siitä menetyksestä vääryydestä, josta suuri osa kansasta ja koko maa kärsi.
On tuo vääryyden kokeminen kovin yksipuolista.

Karjalaiset menettivät kodin, omaisuuden ja kotisedun, mutta saivat korvauksen osasta omaisuuttaan. Sen sijaan esim. punaisten lapset eivät ole saaneet mitään korvausta vanhemman ja huoltajan menetyksestä.

Sodan aikana psyykkisesti sairastuneista vain harva on saanut rahallisen korvauksen. Eikä taida olla sotalapsillekaan korvattu mitenkään vanhempien menetystä kahteen kertaan.

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Emma-Liisa kirjoitti:
historioija kirjoitti: Muisteluun kuuluu tai se muistuttaa siitä menetyksestä vääryydestä, josta suuri osa kansasta ja koko maa kärsi.
On tuo vääryyden kokeminen kovin yksipuolista.

Karjalaiset menettivät kodin, omaisuuden ja kotisedun, mutta saivat korvauksen osasta omaisuuttaan. Sen sijaan esim. punaisten lapset eivät ole saaneet mitään korvausta vanhemman ja huoltajan menetyksestä.

Sodan aikana psyykkisesti sairastuneista vain harva on saanut rahallisen korvauksen. Eikä taida olla sotalapsillekaan korvattu mitenkään vanhempien menetystä kahteen kertaan.
Toisten osattomuus ei voi olla este joidenkin korvauksille. Kukin vääryys pitää vain koettaa oikaista, vaikka se ei onnistuisi joidenkin osalta.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

historioija kirjoitti: Toisten osattomuus ei voi olla este joidenkin korvauksille. Kukin vääryys pitää vain koettaa oikaista, vaikka se ei onnistuisi joidenkin osalta.
Kannatat siis korvausten maksamista Itä-Karjalan lapsille,joita sodan aikana pidettiin leirissä?

historioija
Viestit: 985
Liittynyt: 14.11.09 11:34

Re: Vihavainen historiallisista vääryyksistä ja sodan väistämättömyydestä

Emma-Liisa kirjoitti:
historioija kirjoitti: Toisten osattomuus ei voi olla este joidenkin korvauksille. Kukin vääryys pitää vain koettaa oikaista, vaikka se ei onnistuisi joidenkin osalta.
Kannatat siis korvausten maksamista Itä-Karjalan lapsille,joita sodan aikana pidettiin leirissä?
Miksi vastustaisin tai edes suhtautuisin edes varauksellisesti ? Eihän se käytännössä olisi minulta poissa eikä merkittävästi valtioltakaan. Päinvastoin kannatan tosiaan ajatusta, mutta jätän sen toteuttamisen mielelläni asianomaiseen hoitoon.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”