Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Väitös arkistojen säilyttämiseen liittyvistä periaatteista

@RCHIVUM 30-2007: PEKKA HENTTOSEN INFORMAATIOTUTKIMUKSEN ALAAN KUULUVA VÄITÖSTILAISUUS TAMPEREELLA

Arkistolaitoksen ja Sota-arkiston uutterana virkamiehenä tunnettu Pekka Henttonen on astumassa pitkän harppauksen tutkijanuralla. Tampereen yliopiston informaatiotutkimuksen laitokselle hiljattain opettajaksi siirtynyt Henttonen on saanut valmiiksi väitöskirjan, joka on määrä tarkastaa parin viikon päästä Tampereella.

Pekka Henttosen väitöskirjan aiheena on "Records, rules and speech acts - Archival principles and preservation of speech acts" (Asiakirjat, säännöt ja kieliteot - Arkistolliset periaatteet ja kielitekojen säilytys).

Väitöskirja tarkastelee asiakirjoja ja niiden säilyttämisessä noudatettuja arkistollisia periaatteita kielitekoteorian ja John R. Searlen ajatusten valossa. Siinä osoitetaan, että asiakirjojen säilyttäminen alkuperäisessä järjestyksessä toiminnassa syntyneinä kokonaisuuksina (ns. provienssiperiaate) saattaa säilyttää käyttäjälle tietoa asiakirjalla tehdyn kieliteon eri tasoista ja komponenteista; asiakirjan paikka arkistossa voi kertoa esimerkiksi kieliteon tekijän, aiheen, johon kieliteko liittyy tai teon illokuution (päätös, käsky, jne).

Toiseksi väitöskirjassa esitetään, että asiakirjoissa tehdyllä kieliteolla on yhteisiä piirteitä, jotka selittävät sen, miksi tietojen säilyttäminen asiakirjojen kontekstista provenienssiperiaatteen avulla on tärkeää.

Kielitekoteoria voi tuntua äkkiseltään vieraalta perinteisen asiakirjahallinnon ja arkistotoimen ympyröissä työskenneille. Tutkimuksen kohteina näyttävät väitöstilaisuutta koskevan tiedotteen mukaan olevan kuitenkin asiat ja asiakirjat, joiden parissa me olemme askarrelleet vuosikymmeniä. On mielenkiintoista kuulla, miten Pekka Henttonen on kehitellyt teoreettista näkökulmaansa suomalaiseen kontekstiin ja mitä uusia ideoita väitöskirja tuo alan teoreettisiin pohdiskeluihin.

Pekka Henttosen väitöskirja tarkastetaan 29.9.2007 klo 12 Tampereen yliopiston Pinni B -rakennuksen luentosalissa B 1096, Kanslerinrinne 1, Tampere. Vastaväittäjänä toimii Dr Edward Higgs Essexin yliopistosta.

Tietolähteenä:

Tampereen yliopiston verkkosivu:
http://www.uta.fi/laitokset/kirjasto/va ... 07061.html

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. 09-2285 2233

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”