Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Varkaita Euroopan arkistoissa

Varkaita Euroopan arkistoissa

Varkaat liikkuvat arkistoissa etsien ennen kaikkea myytäväksi kelpaavia asiakirjoja: kirjeitä, karttoja, filateelista aineistoa jne. Asiakirjavarkaat ovat miehiä, joilla on usein selvillä myyntikanavat anastamilleen asiakirjoille. Varas ei kuitenkaan ole aina arkiston asiakas; hän voi olla myös vakinaisesti tai tilapäisesti työssä arkistossa. Asiakirjavarkauksia tapahtuu, kun valvontajärjestelmät eivät ole riittäviä.

Asiakirjavarkauksia on tutkittu Euroopan unionin asettamassa työryhmässä, joka julkaisi raporttinsa toukokuussa 2007. Päävastuu tutkimuksen laatimisesta oli Ruotsin Valtionarkistolla, jonka kotisivulla raportti on luettavissa.

Raporttia varten työryhmä lähetti kaikkien EU-jäsenmaiden kansallisarkistoille kyselylomakkeen toiveena, että se jaettaisiin edelleen enintään 15 arkisto-organisaatioon. Vastauksia tuli 22 maasta ja 190 organisaatiosta. Vastaukset osoittavat, että kysymyksessä on vakavasti otettava ilmiö, joka edellyttää arkisto-organisaatioilta turvallisuusjärjestelmien tehostamista.

78 organisaatiota (41 prosenttia vastanneista) ilmoitti omakohtaisista kokemuksistaan asiakirjavarkauksista. 63 organisaatiota (33 prosenttia vastanneista) kertoi varkauksista viimeisen 10 vuoden ajalta. 49 tapauksessa varas oli anastanut asiakirjoja tutkijasaleista niiden aukioloaikoina. Arkistossa työskennellyt oli syyllistynyt varkauteen 19 tapauksessa. Kyselyyn osallistuneet eivät ole halunneet kertoa kaikista tapauksiin liittyvistä yksityiskohdista. Kysely paljastaa kuitenkin yhtä ja toista ilmiön mittasuhteista ja ominaispiirteistä.

Kyselyllä selvitettiin myös rikoksen paljastumistapoja ja -aikoja, varastettujen asiakirjojen määrää ja luonnetta sekä niiden myöhempiä vaiheita, yhteistyötä poliisin ja tiedotusvälineiden edustajien kanssa samoin kuin toimenpiteitä, joihin organisaatiot olivat ryhtyneet tehostaakseen valvontaa.

Raportin liitteenä on kuvauksia muutamista asiakirjavarkauksista, jotka on paljastettu mutta jotka eivät ole välttämättä päättyneet syyllisen tuomitsemiseen oikeudessa.

Raportti osoittaa, että varkauksien ennaltaehkäisy ja niiden selvittäminen sekä anastettujen asiakirjojen palauttaminen edellyttävät arkisto-organisaatioiden ja viranomaisten yhteistyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Meillä suomalaisillakin on kokemuksia maasta toiseen liikkuvista asiakirjavarkaista. Raportin laatijoiden tilannearvio on seuraava:

"It seems that the eyes of international crime have been opened to cultural objects to a greater extent than previously, in which case the archives sector is also affected".

Tietolähteenä:

"Stealing from Archives - A report on European archive theft." EBNA - European Board on Archives, Working Group: Prevention Against Theft. May 2007.

@RCHIVUM 32-2007

Markku Leppänen
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. 09-2285 2233
markku.leppanen@narc.fi

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”