Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan elämäntyöpalkinto Heikki Ylikankaalle


Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan elämäntyöpalkinto on myönnetty professori emeritus Heikki Ylikankaalle. Vuonna 1937 syntynyt Ylikangas on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia historioitsijoita. Hänet tunnetaan historiateoksiensa lisäksi myös mm. näytelmäkäsikirjoituksista.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan perustelut:
"Elämäntyöpalkinto: professori emeritus Heikki Ylikangas historian alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä

Emeritusprofessori Heikki Ylikangas (s. 6.11.1937, Ylihärmä) on kansallisesti ja kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia pitkän linjan historioitsijoita. Ylikankaan tieteellinen tuotanto käsittää 21 monografiaa, lukuisia toimitettuja teoksia ja kymmeniä artikkeleita. Tutkimusten ja tietokirjojen lisäksi Heikki Ylikangas on tehnyt historiallisista aiheista kahdeksan näytelmää, joita on esitetty mm. Kansallisteatterin näyttämöllä, ja myös kaksi historiallista romaania. Hän on jo vuosia ollut median ahkeraan käyttämä historiaan liittyvien aiheiden asiantuntija niin televisiossa, radiossa kuin lehdistössäkin.

Ylikankaalla on taito tarttua sellaisiin historian aiheisiin, jotka eivät jätä lukijoita kylmiksi. Rohkeasti hän on käsitellyt Suomen kansakunnan menneisyyden monia kipupisteitä: nuijasotaa, vuoden 1918 sisällissotaa, toisen maailmansodan ratkaisuvaiheita Suomessa. Hän kirjoittaa teoksensa niin, että kuka tahansa lukevasta yleisöstä, koulutustaustasta riippumatta, on voinut niihin tarttua. Ylikankaan teokset eivät koskaan ole kuivia selvityksiä aiheestaan vaan niillä on aina sanottavaa oman aikansa lukijalle. Ylikankaan teoksia onkin luettu ja niistä on keskusteltu paljon.

Käsitellessään monia Suomen historian taitekohtia ovat Ylikankaan teokset aina herättäneet vilkasta keskustelua. Sitä on käyty historiantutkijoiden ammatillisilla foorumeilla, mutta myös sanomalehdistössä ja televisiossa. Monesti kiivaaksikin äitynyt väittely Ylikankaan teosten ympärillä on pakottanut siihen osallistuneet ja myös sitä seuranneet perehtymään näihin aiheisiin, muodostamaan oman mielipiteensä käsitellyistä asioista. Huolimatta siitä, mihin tukikohtaan keskustelija tai keskustelun seuraaja on linnoittautunut, ei kukaan voi kiistää sitä, että nämä keskustelut ovat lisänneet suomalaisten tuntemusta historiantutkimuksessa esiintyvistä eri näkemyksistä.

Edellä kuvatuista syistä Heikki Ylikangas on merkittävämpiä yksittäisiä tutkijoita, jotka viimeisten 40 vuoden aikana ovat levittäneet historiatietoisuutta suuren yleisön keskuuteen. Siksi Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta haluaa nyt palkita hänet elämäntyöstään tiedonjulkistajana."
* Wikipedia: Heikki Ylikangas

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”