Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Vuoden arkistoteko ja kunniamaininnat 2014

Arkistojen päivän toimikunta on valinnut Vuoden arkistoteoksi Hyvinkään kaupunginmuseon työntekijöiden intendentti Susanna Eskolan, amanuenssi Sari Mustajärven ja arkistohoitaja Matti Mieskosen ansiokkaan toiminnan Valvillan tehdasmuseon arkiston pelastamiseksi ja järjestämiseksi.

Valvillan tehdasmuseon arkisto vaurioitui vuonna 2003 Kiinteistöosakeyhtiö Wanhan villatehtaan korjaustöistä alkunsa saaneen tulipalon seurauksena. Tulipalo vahingoitti tiloissa säilytettyä arkistoa ja tuhosi osan aineistoista. Vuosien varrella arkistoinnin pelastus- ja järjestämistyöhön ovat osallistuneet museo- ja arkistoalan ammattilaiset sekä vapaaehtoiset. Hyvinkään kaupunki antoi tukensa mittaville konservointi- ja uudelleenjärjestämistöille. Määrätietoinen työ arkistonmuodostajien ja arkistojen tunnistamiseksi sekä järjestämiseksi aloitettiin vuonna 2012. Valvillan tehdasmuseon arkiston järjestämistyö saatiin päätökseen elokuussa 2014, minkä jälkeen arkisto on ollut kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä.

Lisätietoja:
Valvillan tehdasmuseon arkisto:
http://www.hyvinkaa.fi/fi/Kulttuurijava ... FCSCed3Yy4

Arkistoluettelo: http://www.hyvinkaa.fi/Tiedostot/kaupun ... ettelo.pdf

Arkistojen päivän toimikunta on päättänyt lisäksi jakaa kaksi kunniamainintaa.

Ensimmäinen kunniamaininta myönnetään Ville Hänniselle ja Jussi Karjalaiselle monipuolisten arkistolähteiden ja erityisten arkistoaineistojen laajasta esilletuomisesta julkaisussa SARJATULTA! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat. Teos tuo esiin sota-aikaa kuvallisen kerronnan keinoin ja avaa sota-ajan käsittelyyn uudenlaisen näkökulman.

Lisätietoja
http://kauppa.tietosanoma.fi/epages/Kau ... 9518875041

Toinen kunniamaininta myönnetään hankekoordinaattori Sanna Marttilalle ja koulutuskoordinaattori Laura Sillanpäälle Avoin kulttuuridata -mestarikurssin järjestämisestä. Suomessa keväällä 2014 ensimmäistä kertaa järjestetty kurssi koulutti muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden edustajia avaamaan omia tietovarantojaan ja sisältöjään vapaaseen käyttöön kaikkien käytettäväksi ja jaettavaksi.
Kurssin lopuksi 22 muisti- ja kulttuuriorganisaatiota avasi aineistojaan vapaaseen käyttöön. Avoin kulttuuridata -mestarikurssi on osa Kohti avointa kulttuuria -hanketta.

Lisätietoja: http://fi.okfn.org/koulutus/avoin_kulttuuridata/

Arkistojen päivän teemana vuonna 2014 on TUNTEET.
http://www.arkisto.fi/arkistojenpaiva/


Arkistojen päivän toimikunta:
Christina Forssell, pj., Kansallisarkisto
Merja Aartolahti, Helsingin kaupunginarkisto
Pekka Anttonen, Helsingin Sanomain Säätiö/ Päivälehden arkisto
Päivi Hirvonen, Jyväskylän maakunta-arkisto
Ulla-Maija Peltonen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Maaret Storgårds, Suomen Jazz & Pop Arkisto JAPA
Petri Tanskanen, Työväen Arkisto
Lisätietoja: Christina Forssell, christina.forssell@narc.fi, puh. 050 324 5872

Lähde: Arkistojen päivän toimikunnan tiedote

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”