Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Erna-joukon taipaleesta legenda Virossa

Harri Raitis kirjoittaa Turun Sanomien aliokirjoituksessaan (Turun Sanomat 26.3. 2006) Viron vapauttamiseen pyrkineistä Erna-joukoista:

"Itsenäinen Viron tasavalta julistettiin 24.2.1918. Vuonna 1940 maa miehitettiin ja alkoi sitkeä kamppailu vapaudesta. Sellainen synnyttää aina kansakunnan itseymmärrystä rakentavia sankarikertomuksia.

Viron vapautusliikkeelle oli tärkeä neljänkymmenen Suomessa koulutetun vapaaehtoisen tiedusteluretki venäläisten miehittämään kotimaahan heinäkuussa 1941. Erna-joukon taipaleesta syntyi legenda jo silloin, kun tieto maahan tulleista omista pojista levisi. Neljäänkymmeneen liittyi satoja metsiin kätkeytyneitä suojeluskuntalaisia ja puna-armeijasta karanneita virolaisia.

Maan vapauttaminen miehittäjistä näytti mahdolliselta. Ei aavistettu, että se tapahtuisi vasta puoli vuosisataa myöhemmin.

Vastarinta järjestäytyy

Talvella 1941 Viroa sosialisoitiin ankarasti. Vallitsi pula ja kaaos, jota pahensi viranomaisten terrori. Ihmisiä vangittiin, peloteltiin ja murhattiin.

Suomeen paennut ja Erna-joukkoon liittynyt Ülo Jõgi kirjoittaa teoksessa Kas nad olid bandiidid? (suomennettu nimellä Ernan tarina ): "Virossa tapahtui tuolloin psykologinen ja fyysinen hyökkäys kaikkia demokraattisesti ja itsenäisesti ajattelevia ihmisiä vastaan." Pako yli lahden kiihtyi, kun Neuvostoliitto alkoi kesällä 1941 mobilisoida miehiä puna-armeijaan.

Myös monet maanalaisessa vastarintaliikkeessä toimineet siirtyivät Suomeen, ja kotimaan vapauttamiseen tähtäävä liike tiivistyi. Tärkeimpiä järjestelijöitä olivat majuri Aksel Kristjan ja toimittaja Harald Vellner. Kristjan toimi Suomessa sotilasasiamiehenä ja kieltäytyi palaamasta kotiin neuvostomiehityksen tapahduttua. Vellner oli Helsingin Sanomien toimittaja, joka oli tullut Suomeen 1939."

Lue koko teksti:
http://www.turunsanomat.fi/mielipiteet/ ... 0:0:0:0:0:

Turun Sanomat 26.3. 2006

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”