Niina Siivikko
Viestit: 47
Liittynyt: 04.05.15 08:59
Paikkakunta: Turku

Väitös lääkintälottien kokemuksista Suomen sodissa

Tampereen yliopistossa on tänään 13.5. tarkastettu terveystieteiden maisterin Minna Elomaa-Krapun väitös Hoitamisen halusta ja velvollisuuden tunnosta – Lääkintälottien kokemukset koulutuksesta ja hoitotyöstä Suomen sodissa vuosina 1939–1945. Väitöksessään hän on tutkinut lottien haastatteluiden kautta näiden kokemuksia ahdistavista ja traumaattisistakin hoitotilanteista.

Hoitotieteellisessä muistitietotutkimuksessaan Elomaa-Krapu keräsi haastatteluita 16 entisestä lääkintälotalta. Sodan jälkeen lotat joutuivat usein vaikenemaan kokemuksistaan.
Kokemuksia sota-ajan hoitotyöstä on saatavilla erittäin vähän sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Tämä johtuu osaltaan traumaattisista kokemuksista ja vaikeudesta puhua niistä. Lääkintälottia on myös pakotettu vaikenemaan ja jopa salaamaan lottana toimiminen.

- Lääkintälottien velvollisuuden tunto ja vahva kutsumus hoitotyöhön joutuivat sota-aikana koetukselle. Haasteellisia työtehtäviä olivat esimerkiksi vakavasti haavoittuneiden ja kuolevien hoito sekä päihdeongelmaisten ja mieleltään sairastuneiden kohtaaminen. Nämä kokemukset aiheuttivat lääkintälotille eräänlaisen tunnekuorman, jota ei saanut näyttää silloin eikä sodan jälkeen, Elomaa-Krapu kertoo.
(Uta.fi)


Lääkintälotta sitoo loukkaantuneen kättä. Parikkala 30.6.1944. SA-kuva.

Usein hoitotyössä kohdattiin myös eettisesti arveluttavaa toimintaa. Tutkimuksessa käsitellään esimerkiksi naisena olemisen merkitystä miehisessä työympäristössä ja erilaisten kulttuurien kohtaamista.
Esimerkiksi sairaanhoidollinen ”kaikille hyvää” -maailma ja sotilaiden ”voitonmerkki”-maailma, jossa vihollisilta kerättiin amuletteja ja jopa ruumiinosia, törmäsivät toisiinsa. Lääkintälottien sairaanhoitoon liittyivät etiikka ja moraali sekä velvollisuus hoitaa kaikkia samanarvoisesti katsomatta siihen, oliko kyse vihollisesta vai suomalaisesta sotilaasta. Väkivaltainen ja moraaliton suhtautuminen vankiin tai kuolleeseen viholliseen aiheutti ahdistusta.
(Lainaus Väitöskirjasta)

Minna Elomaa-Krapu luennoi aiheesta Lottamuseolla keskiviikkona 20.5.2015 klo 17.30 alkaen.


* Väitöskirja kertoo lääkintälottien kokemuksista – moni lotta kantaa yhä kipeää muistoa haavoittuneista (Yle 13.5.2015/Mauri Tikkamäki)
* Hoitamisen halusta ja velvollisuuden tunnosta – Lääkintälottien kokemukset koulutuksesta ja hoitotyöstä Suomen sodissa vuosina 1939–1945 (Väitöskirja TamPub Julkaisuarkistossa)
* Luento lääkintälottien kokemuksista Lottamuseossa
* TtM Minna Elomaa-Krapu: Hoitamisen halusta ja velvollisuuden tunnosta - Lääkintälottien kokemukset koulutuksesta ja hoitotyöstä Suomen sodissa vuosina 1939-1945(Tampereen yliopiston tutkijakoulu)

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”