Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Kirkonarkistot arkistolain piiriin?

KIRKONARKISTOT ARKISTOLAIN PIIRIIN?

Hyrynsalmen kirkkoherra Jouko Karjalainen on Kotimaa-lehdessä (11.10.2007) ottanut kantaa Suomen evankelis-luterilaisten seurakuntien kirkonarkistojen asemaan suhteessa arkistolakiin (831/94) ja arkistolaitokseen. Lähes kolmannes vanhoista kirkonarkistoista on seurakuntien omissa arkistotiloissa, joissa olosuhteet vaihtelevat eli eivät aina ole asianmukaiset. Karjalaisen mukaan vanhat kirkonkirjat tulisi saada pikimmiten arkistolaitoksen suojiin. Osa vanhoista asiakirjoista on niin ala-arvoisessa kunnossa, että ne olisi aihetta asettaa käyttökieltoon. Huonokuntoiset kirkonkirjat tulisi konservoida kirkon yhteisestä budjetista. Karjalainen kannattaa evankelis-luterilaisen kirkon siirtämistä arkistolain piiriin ja perustelee siirtoa useilla havaitsemillaan epäkohdilla.

Kirkonkirjat muodostavat merkittävän osan Suomen kansallista asiakirjallista kulttuuriperintöä. 1990-luvulla tehdyn selvityksen mukaan kaksi kolmasosaa vanhasta asiakirja-aineistosta oli siirretty Kansallisarkistoon ja maakunta-arkistoihin. Tilanne ei siitä ole oleellisesti muuttunut. Kirkkoherra Karjalaisen mukaan kirkko ei ole tiedostanut seurakuntien arkistojen kulttuuripääoman arvoa. Kirkollinen arkistotoimi on hänen mukaan järjestetty varsin puutteellisesti.

Kirkon arkistotoimesta on säädetty kirkkolaissa ja -järjestyksessä. Kirkkohallitus määrää kirkonkirjojen ja muiden seurakunnallisten asiakirjojen säilyttämisestä ja järjestämisestä. Karjalaisen mukaan Kirkkohallituksen valvonta ei ole riittävää eikä arkistotoimen valvonta ole riittävän tehokasta myöskään piispantarkastusten yhteydessä. Kapitulin edustajilta puuttuu arkistoalan erityistuntemus ja koulutus.

Seurakuntien arkistotoimen ohjauksen epäselvyydestä aiheutuu Karjalaisen mukaan useita ongelmia. Seurakunnat voivat halutessaan siirtää vanhat asiakirjansa arkistolaitokseen, mutta asiakirjat pysyvät silloinkin seurakunnan omaisuutena. Karjalainen viittaa tilanteisiin, joissa seurakunnan uusi kirkkoherra onkin nähnyt tarkoituksenmukaiseksi ottaa vanhat kirkonkirjat takaisin maakunta-arkistosta. Samalla arkistolaitoksen suorittama työ asiakirjojen luetteloinnin hyväksi on mennyt hukkaan, toteaa kirjoittaja.

Kirkonkirjojen kunto olisi kirkon itsensä toimesta kartoitettava nopeasti. Osa arkistolaitokseen talletetuista kirkonkirjoista on niin huonossa kunnossa, että ne olisi asetettava käyttökieltoon. Kun ja jos yksittäisillä seurakunnilla ei ole varaa kustantaa kirkonkirjojen konservointia, määrärahat tulisi osoittaa kirkon yhteisestä budjetista.

Kirkkoherra Karjalainen pitää seurakuntien arkistotoimen siirtämistä arkistolain piiriin perusteltuna ja johdonmukaisena jatkona jo nykyiselle käytännölle, jossa arkistotoimen perustana seurakunnissa ovat arkistolain ja arkistolaitoksen määräykset. Mikä siis estää ottamasta johdonmukaista askelta eteenpäin, kysyy kirjoittaja puheenvuoronsa lopussa.

Tietolähteenä:

Puheenvuoro-artikkeli "Kirkonarkistot pitäisi saada arkistolain piiriin" (TL, kirkkoherra Jouko Karjalainen, Hyrynsalmi), Kotimaa-lehti 11.10.2007.

Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233

@RCHIVUM 36-2007

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”