Vera Hanski
Viestit: 2
Liittynyt: 02.07.07 15:03

Itsenäisyyspäivän päivämäärä

Eikö Suomen itsenäysyys ole alkanut Porvoon valtiopäivien päättämisellä 1809? Tai esim. niiden alkaessa. Tai Ruotsin ja Venäjän 1809-rauhansopimuksella. Näin ainakin luulisi.

Tämä oli tilanne ymmärtääkseni sisällissotaan 1917 saakka. Vasta sen jälkeen on on valtiovallan Suomessa katsottu kuuluvan kansalle (jota edustaa eduskunta)? Olihan Suomi ylennetty kansakuntien joukkoon jo 1809, eikö niin. Vain demokraattiinen valtiomuoto säädettiin voimassaolevaksi 1917. Mutta maamme itsenäisyys alkoi jo 1809 - muttei tosin nykyisen demokraattisena?

Eikö asia ollut niin, että maamme hallitsja oli, siis maamme Suuriruhtinas oli, sen vuoksi, että meillä täällä ja toisaalta myös Venäjällä oli samansisältöinen kruununperimysjärjestys, sama henkilö kuin Venäjän tsaari? Muuta yhteistä ei sitten ollutkaan, eikä edes kruuununperimysjärjetys (joka tosin oli samansisältöinen mutta periaatteessa ainakin erillinen). Vaiko, eikö?

On sanottu ette kuuluimme Venäjlle. Minusta pitäisi pikemminkin sanoa, että Venäjä kuului Suomelle koska meidän maamme hallitsija, meidän Suuriruhtinaamme, oli samalla myös Venäjän tsaari. joka puolestaan - maaorjuuden turvin - omisti sangen monia venäläisistä. Näin ei kuitenkaan sanota. Maamme ei ollut kuitenkaan sulautunut (fusioned) Venäjään vaan oli oma erillinen yksikkönsä, valtio jolla oli oma hallintonsa - jonka ensimmäinen mies oli Suuriruhtinaamme - ja venäläisillä oli sitten heidän oma hallintonsa, mikä lie. Merkittävää kaiketi oli että maamme Suuriruhtinaan kanslia oli vähäpätöinen verrattuna siihen valtavaan kansliaan, jota tämä ylläpiti sortaakseen venäläisiä alamaisiaan näiden tsaarinaan, minkä käytännön seurauksen venäläisten suurmiehet eli heidän virkamiehet pyrkivät määräämään suomalaista ja Suurruhtinaamme Suomen kanslian alaisuuteen kuuluvista asioistaa, määräämään siitä, miten meidan Suuriruhtinaamme hallitsi meitä, hänen suomalaisia alamaisiaan, - ja onnistuivatkin noissa katalissa aikeissaan aina välillä.

Minusta olisi siis asianmukaista juhlia tulevaa joulukuun 6. päiväa "Demokratian päivänä", sen päivän (1917) mukaan, jona suomalaiset järjestivät yhteiskuntansa parlamentaarisen demokratian mukaisesti, niin, ettemme enää ole hallitsijamme alamaisia, vaan kansalaiset ovat omia herroja omissa kodeissaan. Mutta erilliseksi omaksi valtiokseen Suomi muodostui jo 1809. Älkäämme siis historiallisesti väheksykö sen enempää maamme suurmiehiä kuin kansamme jokapäiväisen työn puurtajia itsenäisessä Suomessa 1800-luvulla vaan juhlikaamme kohta 200 vuotta täyttävää Suomea ja silloin suoden kunnian myös kaikille niille suomalaisille, jotka tekivät taksvärkkinsä itsenäisessä 1800-luvun Suomessa (ja tietysti aiemminkin). Itsenäisyyspäivämme luettakkoon siis alkaneeksi 6.6.1809

Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Haminan rauhansopimuksessa Ruotsi liitti Venäjän keisarikuntaan joukon läänejä. Sitten Porvoon valtiopäivillä keisari teki Suomesta oman suuriruhtinaskuntansa ja puheessaan julisti sen nousseen kansakuntien joukkoon ja arvoon. Tämä EI kuitenkaan merkinnyt itsenäisyyttä, vaan Suomi jäi osaksi Venäjän valtakuntaa, kuuluihan siihen erilaisia itsehallinnollisia alueita ennestäänkin. Itse asiassa Suomen kaltaisia 'valtioita' oli Euroopassa vanhastaan vaikka miten paljon, olihan mm. Böömin kuningaskunnalla, Kärntenin herttuakunnalla ja kaikilla muillakin Itävallan osa-alueilla omat valtiopäivänsä, lakinsa ja hallintonsa, samoin kuin ymmärtääkseni myös Ruotsin valtakuntaan kuuluneella Etu-Pommerilla. Lisäksi kukaan ei pitänyt Suomea suvereenina, kokonaan itsenäisenä valtiona ennen vuotta 1917. Joten vaikka Suomesta tuli silloisten mittapuiden mukaan 'valtio' vuonna 1809, siitä ei tullut itsenäistä valtiota.

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”