Riitta Oittinen
Viestit: 84
Liittynyt: 02.02.07 11:03

Palast der Republik Berliinissä

Palast der Republik Berliinissä

Kuva

Berliiniin rakennettiin Tasavallan palatsi (Palast der Republik) 1970-luvulla. Kansainvälistä modernismia edustava rakennus toimi aikoinaan pääasiallisesti DDR:n parlamentin, Volkskammerin, kokoontumispaikkana. Siellä oli myös pari suurta auditoriota, gallerioita, ravintoloita ja keilahalli. Vuonna 1990 palatsin todettiin sisältävän runsasti asbestia. Rakennuksen purkaminen aloitettiin vuonna 2006 ja sen on arvioitu kestävän vuoteen 2008 asti.

Vielä toistaiseksi Berliinin katukuvassa seisova Palast der Republikin luuranko kuitenkin muistuttaa omalta osaltaan Itä-Saksan olemassaolosta.
Kuva
Keväällä 2006 purkutyömaan aitaan oli kiinnitetty suuria, virallisia tekstejä, jotka korostivat rakennuksen hävittämispäätöksen demokraattisuutta. Yksi banderolli julisti Ein Land diskutiert – und findet den Weg; A National Debate – a Collective Conclusion. Lauseen loppuun oli tussilla lisätty suuri kysymysmerkki. Palast der Republikin eteen pystytetty Marxin ja Engelsin patsas on jätetty rauhaan. Sen luona on jatkuvasti turisteja.

Kuva
Palatsin sisustukseen, historiaan ja tyhjän tontin tulevaisuuteen voi perehtyä verkolla, ja sangen monessa osoitteessa:

* http://www.pdr.kultur-netz.de/palace_e.htm
* http://www.dhm.de/ausstellungen/pdr/info.htm
* http://mrzine.monthlyreview.org/grossman260106.html
* http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=307542

Reaaliaikaista kuvaa palatsin ympäristöstä

Kuvat 2 & 3 Riitta Oittinen

Palaa sivulle “Matkailua historiaan”