SariHa
Viestit: 55
Liittynyt: 18.07.12 13:39

Museovirasto jakoi avustukset liikenteen ja viestinnän kulttuuriperintöhankkeisiin

Museovirasto on myöntänyt yhteensä 100 000 euroa avustuksia 15 liikenteen ja viestinnän kulttuuriperintöhankkeelle. Avustusta saaneista kohteista viisi liittyi liikenne- ja viestintäalan museoiden hankkeisiin ja kymmenen erilaisten maaliikenteen kulkuvälineiden restaurointiin tai konservointiin.

Museoille avustusta myönnettiin liikenteeseen tai viestintään liittyviin kokoelmia, näyttelyitä ja yleisötyötä kehittäviin hankkeisiin. Esimerkiksi tamperelainen Mediamuseo Rupriikki sai 16 700 euron avustuksen hankkeeseen, jossa tuotetaan mobiiliteknologiaan, pelikulttuuriin ja televisiohistoriaan liittyviä videohaastatteluja kokoelmien, tutkimustoiminnan ja näyttelyiden käyttöön. Lahden Radio- ja tv-museo sai puolestaan 13 400 euroa avustusta mediakasvatushankkeeseen.

Kulkuvälineistä avustuksia saivat kolmen rautatiekohteen, kolmen auton, kahden kaivinkoneen sekä kiitoreen ja traktorin restaurointi tai konservointi. Suurin avustus, 10 700 euroa, myönnettiin Turun seudun mobilisteille Ilves-merkkisen auton entisöintiin. Ilves on kaarinalaisen K. Nummelan koritehtaan prototyypiksi jäänyt farmariauto vuodelta 1952. Kotimaista teollisuushistoriaa ja käsityötaitoa edustaa Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi myös moni muu avustettavista kulkuvälineistä. Tällaisia ovat esimerkiksi Oy Suomen Autoteollisuus Ab:n vuonna 1956 valmistama Sisu-Donau -pakettiauto, Santahaminassa Puolustusvoimain konepajalla vuonna 1954 valmistunut hydraulisen traktorikaivurin prototyyppi Riuku-Vammas, Vaasassa vuonna 1940 rakennettu puukaasukäyttöinen Wasa-traktori sekä Lokomon ensimmäisen kaivinkonesarjan edustaja Teräsmies 3 vuodelta 1950. Vanhin avustetuista kulkuvälineistä on Tampellan tehtaalla Tampereella 1917 valmistunut höyryveturi HKR 5, joka on aikoinaan liikennöinyt Hyvinkään-Karkkilan-radalla ja tunnetaan tuttujen kesken nimellä ”Sohvi”.

Kaikkiaan avustushakemuksia saapui 40, ja haettu summa oli yhteensä 596 684 euroa. Hakemusten määrästä hieman yli puolet kohdistui liikennevälineiden restaurointiin tai konservointiin ja hieman vajaa puolet museoiden kehittämishankkeisiin.

Lisätietoa avustusten jakamisesta:
erikoisasiantuntija Tapani Sainio, tapani.sainio@museovirasto.fi, puh 0295 33 6014 tai
erikoistutkija Hannu Matikka, hannu.matikka@museovirasto.fi, puh 0295 33 6273

Lisätietoja hankkeista voi tiedustella suoraan avustuksen saajilta.

Lista myönnetyistä avustuksista ja lehdistökuvia on Museoviraston verkkosivuilla: http://www.nba.fi/fi/ajankohtaista/tied ... ticle=6361

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”