Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Valokuvakilpailu täydentää Wikipediaa Suomen kulttuuriperintökohteilla

Kuva
Kuva: Raahen seminaari, Soile Tirilä / Museovirasto, Creative Commons BY-SA 4.0
Raahen seminaari – Seminaaritutkinto tuli 1890 kaikkien opettajien kelpoisuusehdoksi, joten seminaarien tarve lisääntyi. Raahen seminaari on yksi 1800-luvun lopun ja vuosisadanvaihteen opettajaseminaareista Rauman, Kajaanin ja Heinolan seminaarien ohella.

Wikipedia täydentyy yhteisvoimin Suomen kulttuuriperintökohteilla – valokuvakilpailu käynnistyy tällä viikolla! Syyskuussa käynnistyvä Wiki Loves Monuments -valokuvauskilpailu järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa. Maailman suurimmassa valokuvauskilpailussa osallistujat kuvaavat maansa kulttuuriperintökohteita, ja kansallisen kilpailun kymmenen parasta pääsevät mukaan kansainväliseen loppukilpailuun. Kilpailun myötä Wikipedia rikastuu uusilla valokuvilla ja artikkeleilla.

Kilpailun järjestävät Wikimedia Suomi ry ja Museovirasto, joka arkistoi valikoidun otoksen kuvia kuvakokoelmiinsa pysyvää säilytystä varten. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran Alankomaissa vuonna 2010, ja sen tarkoituksena on tuoda osallistujamaiden kulttuuriperintöä tunnetuksi.

Kuvat voi tallentaa kilpailun nettisivujen kautta 1.-30.9.2017 välisenä aikana ja ne tulevat Wikipediaan kaikkien vapaasti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi.

Kilpailussa 4 kategoriaa

Suomen kilpailussa on neljä kategoriaa: rakennettu kulttuuriympäristö, muinaisjäännökset, maailmanperintökohteet ja rephotography (uudelleen luotu versio olemassa olevasta ja vapaasti käytettävästä kuvasta). Kategorioiden lisäksi palkitaan vuoden paras kuva, vuoden paras kuvasarja sekä eniten kohteita kuvannut kuvaaja.

Osallistujia varten on koottu valikoima kulttuuriperintökohteita, joita kilpailussa kannustetaan erityisesti kuvaamaan. Valikoimassa ovat mukana muun muassa Suomenlinna, Punkaharju ja Suomussalmen Värikallio. Kilpailuun voi osallistua myös kuvaamalla mitä tahansa muuta kiinnostavaa kohdetta, joka löytyy Kulttuuriympäristön palveluikkunasta tai valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen palvelusta.

Osallistuminen

1. Katso kuvattavat kohteet kuvauskohteiden listasta.
2. ... tai valitse Kulttuuriympäristön palveluikkunasta tai RKY-palvelusta löytyvä kohde.
3. Kuvaa tai etsi aikaisempi otoksesi kohteesta.
4. Tallenna kuva kilpailun nettisivujen kautta 1.-30.9.2017 välisenä aikana.Linkit

* Kilpailun sivusto<http://wlm.wikimedia.fi/>
* Kuvauskohteet<http://wlm.wikimedia.fi/kuvauskohteet/>
* Wikimedia Commons<https://commons.wikimedia.org/>
* Kulttuuriympäristön palveluikkuna<https://www.kyppi.fi/>
* Valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöt<http://www.rky.fi/>

* Vuoden 2016 voittajakuvat<https://commons.wikimedia.org/wiki/Wiki ... 16_winners>
* Museoviraston kuvapankki<http://www.nba.fi/fi/kulttuuriymparisto ... kuvapankki>

Kuva

Kuva: Berliinin oikeustalo, Ansgar Koreng, Creative Commons Nimeä 4.0 (DE) Wiki Loves Monuments 2016 -kilpailun voittajaksi valittu kuva Berliinin Littenstraße 12–17 sijaitsevan oikeustalon aulasta.

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”