Tapio Onnela
Viestit: 4903
Liittynyt: 13.09.05 12:40
Viesti: Kotisivu

Hewlett-Packardin arkistoa tuhoutui Kalifornian paloissa

Kuva
Kuva: David Packard ja William Hewlett vuonna 1944.

Kalifornian tuhoisissa tulipaloissa on kuollut useita ihmisiä ja kokonaisia laajoja asuntoalueita on tuhoutunut maan tasalle. Myös historiantutkimukselle syntyi korvaamatonta vahinkoa kun Hewlett-Packard yhtiön arkistoaineistoa paloi suuria määriä lokakuun alussa 2017. Hewlett-Packardin perustivat William Hewlett ja David Packard vuonna 1938. Yhtiö oli ensimmäinen Silivcon Valleyn (Piilaakson) teknologia-alan yhtiöistä. Erityisen paha isku tutkimukselle oli näiden perustajahahmojen kirjeenvaihdon osittainen tuhoutuminen.

Yli 100 laatikkoa William Hewlettin ja David Packardin kirjoituksia, kirjeevaihtoa, puheita ja muita dokumentteja tuhoutui tulipalossa lokakuun 9. 2017. HP:n arkistoa säilytettiin parakkimaisissa rakennuksissa Keysight Technologies –yhtiön tiloissa Fountaingrovessa, Kaliforniassa, jossa rajut metsäpalot ovat piinanneet Santa Rosan aluetta.

Osa HP:n arkistoa tuli Keysight Technologies yhtiön haltuun vuonna 2014 useiden yhtiöjärjestelyjen kautta. Arkistoa säilyttänyttä yhtiötä on kritisoitu siitä että se säilytti arkistoa turvattomissa tiloissa. The Press Democrat julkaisun mukaan HP:n entinen arkistonhoitaja Karen Lewis, joka 1980-luvun lopulla loi arkistokokoelman kritisoi voimakkaasti Keysight Technologies –yhtiön käytäntöä, jossa arkistot sijoitettiin paloturvallisuuden kannalta turvattomiin rakennuksiin. Niitä oli aiemmin säilytetty paljon turvallisemmin HP:n pysyvien tilojen holveissa, jossa ne oli suojattu mm. UV-valolta. Aineistoa ei kuitenkaan koskaan digitoitu, sillä se olisi Lewisin mukaan ollut varsin kallista ja työlästä. Osa nyt tuhoutunutta aineistoa oli esimerkiksi hauraita hiilipaperi kopioita. Lewisin mukaan tuho olisi kuitenkin voitu helposti estää. Hän kuvailee menetystä valtavaksi.

Raymond Price ja Charles H. House, jotka kirjoittivat HP:n historiasta teoksen: The HP Phenomenon: Innovation and Business Transformation harmittelevat tuhoa, sillä heitä ei aikoinaan päästetty tutustumaan kaikkiin aineistoihin, jotka nyt ovat tuhoutuneet.

Onneksi kuitenkaan kaikki HP:n arkistoaineistot eivät tuhoutuneet, sillä niitä säilytetään muuallakin kuin nyt tuhoutuneessa osassa Keysight Technologies yhtiön Fountaingroven kampusta. HP:n tiedottajan mukaan HP:n perustajien kirjeenvaihtoa on edelleen tallella esimerkiksi Stanfordin yliopistossa. David Packard kuoli vuonna 1996 ja William Hewlett vuonna 2001.

Kuva

Kuva

Kuvat: HP-yhtiön alkuaikojen toimintaan liittyviä dokumentteja

Kuva
Kuva: Tuhoutuneet rakennukset näkyvät kuvan yläosassa.

Lähteet:
* Hewlett-Packard historical archives destroyed in Santa Rosa fires (The Press Demokrat)

* Silicon Valley historians saddened over loss of Hewlett Packard archive in fire, SG, Benny Evangelista, Monday, October 30, 2017


Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”