nikrho
Viestit: 1
Liittynyt: 08.12.20 17:08

Historian kokoaminen yksiin kansiin

Hei!

Aloin miettiä seuraavaa. Historiasta on saatavilla monenlaisia yleisteoksia, joissa jopa kokonainen maailmanhistoria yritetään tiivistää yksiin kansiin. Aloinkin miettiä: Mitä hyötyä tällaisesta on? Miksi tällaisia pyritään tekemään? Vastaavasti voidaan myös kysyä: Onko tällaisten yleisteosten luomisesta jotain haittaa? Mitä niistä kannattaa pitää mielessä?


Itselle herää seuraavanlaisia ajatuksia. Historialliset yleisteokset ovat epäilemättä ainakin maallikolle hyvä tapa saada kokonaiskuva maailmanhistoriasta. Hän voi täten lisätä yleissivistystään. Näissä teoksissa voi esittää historian kulun yleislinjat.

Haluan sanoa, että tiedostan hyvin, miten valtava urakka tällaisten yleisteosten kirjoittaminen ja niitä varten tehty tutkimustyö ovat. Hatunnostoni siis niille, jotka tähän kunnianhimoiseen hankkeeseen ryhtyvät.

On kuitenkin mielestäni niin, että tällaisissa historian yleisteoksissa ei voida tarjota mitään kovin yksityiskohtaista kuvaa maailmanhistoriasta. Maailmanhistoria on epäilemättä täynnä niin paljon kaikkea, ettei sitä mitenkään voida kuvata yksien kansien sisällä. Tämä tarkoittaa sitä, että joudutaan valikoimaan, mitä aiheita, teemoja, näkökulmia ja yksityiskohtia halutaan ottaa mukaan. On myös tärkeää muistaa se, että historia on aina pohjimmiltaan tulkintaa. Näin ollen voidaan mielestäni sanoa, että historian yleisteokset esittävät yhdenlaisen tulkinnan siitä, miten maailmanhistoria on suuressa mittakaavassa edennyt, ja tulkinnan siitä, mitkä asiat ja ilmiöt ovat olleet siinä tärkeitä. Lukijan onkin mielestäni tärkeää tiedostaa tämä ja olla sopivalla tavalla kriittinen.

Lopuksi uskallan väittää, että tällaisia historian yleisteoksia yleensä tehdään populaarimpaan käyttöön. Niitä ei olekaan välttämättä tarkoitettu vakavaksi akateemiseksi tutkimukseksi, vaikka niiden taustalla voikin tällaista tutkimusta olla.


Aihetta voi kommentoida vapaasti.

Terveisin Niklas Holstikko

Okivi
Viestit: 58
Liittynyt: 08.11.19 21:45

Re: Historian kokoaminen yksiin kansiin

Hyviä huomioita edellä. Muutama asia tuli vielä mieleeni.

Kaikki ei ole tulkintaa historiassakaan. On valtaisa määrä tapahtumia, jotka ovat kumoamattomia tosiasioita. On sotia, nälänhätiä ja tulipaloja. On nimeltä tunnettuja hallitsijoita jne.

On myös poliittista historiaa, jollaista voittajat ovat kirjoittaneet ja hallinnot nykyäänkin tarvitsevat asemansa säilyttämiseksi.

Nimeni hyvän suosituksen mukaisesti
Olavi Kiviniemi

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”