Veikko I Palvo
Viestit: 1299
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Europe´s man on the moon moment

Venäjän öljyn ja maakaasun viennistä keski-Eurooppaan kirjoitetaan uusimmassa Ukraina-kriisissä usein.

Saksan ulkoministeri matkallaan Moskovaan suositteli Ukrainalle vihreän vedyn tuottamista ilmeisestikin korvaamaan loppuvaa Venäjän kaasun välitysvientiä, mutta mitenkähän Ukraina vetytuotantoon pystyisi investoimaan, Saksan "NS-putkiavustusraha" ei pitkälle riitä?

Venäjän osuus putkikaasun viennistä Saksaan on 32 % ilman NordStream 2.:sta ja siinä lienee vielä kaasuvientiä Ukrainankin kautta ja myöskin kaasuputkesta Valko-Venäjän kautta.

Saksa on Venäjän maakaasun suurin ostaja ja Neuvostoliitto / Länsi-Saksa kaasuyhteistyö on alkanut jo 1970-luvun alussa.
http://gazprom.com/projects/germany/

Norjan öljykentiltä tulee Saksaan 20% Saksassa kulutetusta kaasusta.

Venäjä on kuitenkin myöskin Euroopan pääasiallinen tuontikivihiilen lähde ja Saksa kärsisi eniten häiriöistä kivihiilen tuonnissa.
Saksassa tehtiin 7.2020 lakipäätös
luopua kivihiilen polttamisesta vuoteen 2038 mennessä ja Deutsche Welle kirj. 2.7.2020
http://dw.com/en/carrying-coals-to-germ ... a-54022941
vuonna 2019 Venäjältä tuodun 45%:a Saksassa poltetusta kivihiilestä ja tuonti siis jatkuu vuoteen 2038 saakka.


Kivihiilellä tuotettiin 1.2022 14% sähköstä Saksassa ja sen omalla ruskohiilellä tuotettiin sähköstä 23 %. ( yht. 37% sähköstä )
Saksan omaa hiilentuotantoa on lisätty, kahden ydinvoimalan ( 4,05 GW ) sulkeminenkin on lisännyt fossiilisten tarvetta ja viimeiset ydinvoimalat suljetaan v. 2022 lopussa.
Belgiassa mm. on 7 ydinvoimalaa ja ne tuottavat 50% sähköstä Belgiassa, mutta niiden käyttö loppuu viimeisimmän poliittisen päätöksen mukaan v. 2025. Uusia ydinvoimaloita ei ole rakennettu, mutta käyttöikää joidenkin voimaloiden osalta on jatkettukin vastoin poliittista päätöstä.
http://argusmedia.com/en/news/2295686-r ... ny-hardest

Saksa on rakennellut tuulivoimaa korvaamaan käytöstä poistettua ydinvoimaa ja siinä energiewende pääosin taitaa ollakin eli ideologian mukaisessa fossiilisten polttamisessa ei ole päästy kovinkaan suuriin vähennyksiin vai onkohan lainkaan?
=====================================================================================
Ensin lisättiin kivi- ja ruskohiilivoimaa, jotka poliittisen päätöksen mukaan lopetetaan 2038 mennessä ja nyt lienee tarkoitus korvata kivihiili
fossiilisella maakaasulla Venäjältä tuontia lisäten?

Suunnitelmallisuutta Saksan vihreästä siirtymästä näyttäisi puuttuvan ja energiewende on siirtymässä / siirtynyt EU-komissionkin direktiiveiksi?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1299
Liittynyt: 04.03.13 23:09

Re: Europe´s man on the moon moment

Saksan talous ei kestäisi energiatuontinsa lopettamista Venäjältä,
http://politico.eu/article/why-is-it-so ... an-energy/ Politicon mukaan Saksa tuo Venäjältä 55% maakaasusta,
52% tarvitsemastaan kivihiilestä ja 34% tarvitsemastaan öljystä.
Politico.eu 17.3.-22 "Anteeksi Zelenskyi, Saksa on koukussa Venäjän öljyyn ja kaasuun"-otsikolla.

"Saksa on ylivoimaisesti suurin Venäjän öljyn, kaasun ja hiilen kuluttaja, ja se maksoi v. 2021 yli 40 miljardia € ja yksin tammikuussa 2022 Saksa maksoi Venäjälle öljystä ja kaasusta 2,6 miljardia €."
"Saksan ympäristövirasto laskee asuntojen lämpötilan laskun, kattonopeuden säätämisen vaikutuksia Saksan Venäjä-tuontiin ja Saksan Greenpeace näyttää laskeskelevan samaa ja "autottomien sunnuntaiden" ja "polkupyöräilyn lisäämisen vaikutuksia........................................
`No oil for War´-tunnuksella."

Saksan hallitus suunnittelee aluksi kahden LNG-sataman rakennuttamista, USAsta tai Qatarista tuotavalle nesteytetylle maakaasulle,
kolmen viimeisen 2022 suljettavaksi aiotun ydinvoimalan käytön jatkamista ja ehkä äskettäin suljettujen ydinvoimaloiden käyttöönottamista,
kivihiilikaivoksiakin avattaneen Saksassa.
Saksassa näytetään lasketun eri energiavaihtoehtojen BKT:tä vähentäviä vaikutuksia.

Willy Brandtin ostpolitikissa haluttiin L-Saksa - Neuvostoliitto -suhteiden luomista kaupankäynnin avulla ja jo Kondrad Adenauerin vierailtua 1955 Moskovassa oli 1958 solmittu L-Saksa - Neuvostoliitto kauppasopimus.
L-Saksa toimitti teräsputket mm. 1964 avattuun Druzhba-putkilinjaan, "Ystävyyden putki" yhdisti NL:n ja useimmat Itä-Blokin maat.
Willy Brandt´n 1970-sop. jälkeen Sojuz-maakaasuputkea jatkettiin Baijeriin.
V. 1973 NL:n kaasu alkoi virrata Länsi-Saksaan ja myöskin DDR:ään. Länsi-Saksa maksoi kaasun teräsputkitoimituksilla NL:lle.
http://dw.com/en/russian-gas-in-germany ... a-61057166 DW 9.3.2022

"Saksan kodeissa ja teollisuudessa on käytetty venäläistä maakaasua 50 vuotta."

"Berliinin muurin murtuessa NL/Venäjän kaasun osuus oli 30 % L-Saksan kaasun tarpeesta.
Jamal-putki Valko-Venäjän ja Puolan kautta saavutti täyden kapasiteettinsa vuonna 2006.
Liittokansleri Gerhard Schröder ja presidentti Vladimir Putin allekirjoittivat sopimuksen NordStream 1:stä vuonna 2005." ( NS2-sop. v.2015 tai 2016 Krimin miehityksen 2014 jälkeen)
Venäjän hyökättyä Ukrainaan 24.2.2022 jälkeen EU-komission johtaja Ursula von der Leyen sanoi lausunnossaan:
"Emme voi luottaa energian toimittajaan, joka uhkaa meitä."


Jotkut näyttävät iloitsevan "vihreän siirtymän nopeutumista", ja kenties niin pitemmällä aikavälillä, mutta lyhyen ajan välittömänä ratkaisuna Saksa joutunee lisäämään öljyn ja kivihiilenkin käyttöä energiantuotannossaan aiemmin päätetyssä `siirtymävaiheessa´ lisättävän maakaasun käytön ohella?

Veikko Palvolis.: 18.4.2022

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei näytä muuttaneen Saksan enegiewendeä sen tavoitteiden suhteen lainkaan, mm. Deutsche Welle:
http://dw.com/en/ukraine-war-sparks-maj ... a-61401277
Ja tässä
http://fpri.org/article/2014/05/legacy- ... y-security kirjoituksessa Venäjän Krimin miehityksen 2014 jälkeen todetaan sama: " 50 vuotta vallinnut `wandel durch handel´ - `neue ostpolitik´ on luonut Saksan energiahuollossa tilanteen jota ei pysty
kovin nopeasti muuttamaan.
"Ja 50 vuotta vallinnut lähentyminen / muutos kaupan avulla on yhdessä energiewenden kanssa luonut tilanteen jossa Saksan hiilidioksidipäästöt ovat korkeimmillaan sitten vuoden 1990.
"Saksan pyrkimys olla ympäristöystävällisempi on johtanut siihen, että Saksa saastuttaa enemmän." ( kirjoitettu 8.5.2014 ) ================


"Viimeisimmän gallupin, deutschlandtrendin, mukaan enemmistö saksalaisista kannattaa ( 3 viimeistä ydinvoimalaa suljetaan 2022 lopulla ) ydinvoimalaitosten lopettamisen viivästämistä ja öljyn ja kaasun tuontia muualta kuin Venäjältä ja uusiutuvan energian jatkorakentamista.
Kaksi ( 2 ) % Saksan maa-alasta on varattu tuulimyllyille ja tähän mennessä rakennetut n. 31 000 / v.2020 lopulla - tuuligeneraattoria ovat vain korvanneet
käytöstä poistettavan ydinenergian.
Öljyä ja kaasua Qatarista ja/tai Saudi-Arabiasta, mutta liuskekaasu ja öljy USAsta eivät tule kyseeseen; "Me olemme Saksassa aina vastustaneet vesisärötystä ja sen aloittamista Puolassakin."

Kauppaministeri haluaa jatkaa entisellä linjalla entisine tavoitevuosineen ja sanoo: "Autat Saksaa ja autat Ukrainaa vähentämällä energian ja kaasun käyttöä ( DW 30.3.-22) ja ydinvoiman lopettamisen aikataulun muuttamisen R.Habeck tyrmää kategorisesti, viimeiset kolme ydinvoimalaa suljetaan v. 2022 lopussa.

Kivihiilen ja öljyn tuonti Venäjältä Saksaan voitaneen lopettaa, mutta vastaavasti tuodaan ilmeisesti sitäkin enemmän maakaasua Venäjältä?
Norja ei pystyne paljoakaan lisäämään öljyn ja kaasun tuotantoaan, mutta uusia öljy- ja kaasukenttiä on löydetty avattu tuotantoonkin.
Hollannissa
Groningenin kentän tuotanto on aloitettu 1963 ja kaasuriippuvuus on kasvanut 93 %:iin kotitalouksilla,
http://europeangashub.com/the-rise-and- ... field.html mutta nyttemmin, v. 2022 tuotanto on jo laskenut.

Energiewende on nostanut öljyn ja kaasun ja energian ja ` `tuulisähkönkin´ ´ hintoja EU-maista eniten Saksassa ja Saksan yritykset ostaa fossiilisia Qatarista ja/tai Saudi-Arabiasta eivät ole ainakaan energiahintoja laskeneet. Tuskinpa nuo öljymaat pystyvät "hetkessä" Saksan fossiilisten ja erityisesti maakaasun ( saksalaiskotien lämmityksessäkin tarvitaan maakaasua ) tuontia Venäjältä korvaamaankaan ja Saksa ja keski-EU maksavat satoja miljoonia €uroja päivittäin Moskovaan sotakassaan.

VP

Palaa sivulle “Kysymyksiä historiasta”