tietokonemies
Viestit: 6
Liittynyt: 19.03.22 13:45

Virheet historiankirjoissa

Allekirjoittanut oli mukana yhdessä viime vuonna julkaistussa kotiseudun paikallishistoriaa käsittelevän kirjan teossa varsinaisen virallisen kirjatyöryhmän (jonka jäsenten keski-ikä noin 65v paikkeilla) ulkopuolisena nuorempana aktiivina. Huomattua tuli etenkin että kirjoittajat eivät olleet kovinkaan tarkkoja yksityiskohdista ja näin ollen painettuun kirjaan pääsi läpi monta huomaamaani virhettä: vääriä vuosilukuja, vääriä nimiä, vääriä kuvakrediittejä ja kirjoitusvirheitä.
Kirjaa ei ennen painoon lähetystä mitenkään kummemmin tarkastettu, jokainen kirjoittaja tarkasti omat tekstinsä ja näin oli sokea omille virheilleen... Itse pyysin saada nähdä kirjaa etukäteen mutta piratismifobian takia siihen ei suostuttu (joka tapauksessa pari viikkoa myöhemmin sain painotiedoston itselleni).

Kirjoitin myöhemmin tästä kirjasta nelisivuisen virhelistan jotta mahdolliseen toiseen painokseen voitaisiin virheet korjata, mutta osa tekijöistä suhtautuu virhelistaan lähinnä kiukkuisesti... Itse näkisin että vastuullista olisi että kirjan virheet kerättäisiin ja korjattaisiin jottei vahinko lähde kiertämään ja tulevissa historiankirjoissa taas samat kopioidut virheet.

Herääkin kysymys että kuinka yleistä vastaavanlainen välinpitämättömyys on historiankirjoja kirjoittaessa?

Jaakko Hakkinen
Viestit: 687
Liittynyt: 18.09.06 17:09
Viesti: Kotisivu

Re: Virheet historiankirjoissa

Kuulostaa yllättävän piittaamattomalta, kun nyky-netissä kuitenkin virhehavaintojen kommentoinnitkin leviävät helposti. Eli tekijöiden oma uskottavuus siinä vain kärsii. En tiedä, miten yleistä tuollainen on.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”