tietokonemies
Viestit: 23
Liittynyt: 19.03.22 12:45

Open Library - tuleva maailman kansalliskirjasto?

Internet Archiven pyörittämä Open Library https://openlibrary.org/ joka toimii kontrolloidun digitaalisen lainaamisen periaatteella aikoo kerätä kokoelmiinsa ja digitoida jokaisen maailmassa julkaistun kirjan.
Open Librarystä on jo nyt lainattavissa sähköisesti muutama miljoona pääosin englanninkielistä kirjaa, joukossa myös muutamia suomenkielisiä kirjoja.
Itse uskon että Open Librarystä on tulossa joidenkin vuosien kuluttua "maailman kansalliskirjasto", vähän samaan tapaan kuin IMDB:stä tuli "maailman elokuvatietokanta". Jo nyt monet kirjatietokannat ottavat tietoja suoraan Open Libraryn kirjatietokannasta.

Open Library kerää kokoelmiinsa kirjoja lahjoitusten kautta, jotkut amerikkalaiset yliopistot ovat lahjoittaneet kirjakokoelmiaan Internet Archivelle. Itse näkisin tässä mahdollisuuden myös suomalaisille organisaatiolle (arkistot, kirjastot, yliopistot, amk): olisihan se hienoa jos Open Libraryyn saataisiin kunnolla myös suomenkielisiä kirjoja. Suomessa kun ei tiukan tekijänoikeuslain takia voi oikeastaan mikään arkisto alkaa edes digitoimaan hallussaan olevia kirjoja niin postittaminen jenkkeihin Open Librarylle olisi keino mahdollistaa kirjallisuuden saavutettavuus ja samalla tulisi myös varmuuskopioitua teokset Yhdysvaltoihin, esimerkiksi Internet Archive on Ukrainan sodan takia pyrkinyt keräämään viime aikoina etenkin ukrainalaisia kirjoja talteen: https://blog.archive.org/2022/03/29/ukr ... ontribute/
Suomessa toki Kansalliskirjasto digitoi suomalaista kirjallisuutta tyypillisellä julkisen sektorin etanan vauhdilla, mutta kirjat ovat silloinkin vain vapaakappaleasemilla luettavissa.

KyberJere
Viestit: 1
Liittynyt: 03.07.23 21:14

Re: Open Library - tuleva maailman kansalliskirjasto?

On ja tulee olemaan upea juttu Open Library, mutta lyön vetoa ettei Suomesta tule kukaan virkamies lahjoittamaan mitään tällaiseen. Jenkeissä jne. tietty mahdollista, mutta meillä ei ole tällainen tapana... Valitettavasti koska projekti on hieno ja uskon sen keräävän kansainvälisesti upean kirjakannan, jota se toki jo sinänsä on, mutta ei tuohon tavoitteeseen kyllä pääsee mitenkään. No pessimisti ei pety - ainakaan tätä Alexandriaa ei saada roihuamaan :lol:
Viimeksi muokannut KyberJere, 24.07.23 21:12. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

tietokonemies
Viestit: 23
Liittynyt: 19.03.22 12:45

Re: Open Library - tuleva maailman kansalliskirjasto?

En usko että he tulevat tavoitteessaan onnistumaankaan että saisivat kaikki maailman kirjat kerättyä.
Halusin nostaa tämän Open Libraryssä kirjojen tarjoamisen yhtenä mahdollisuutena tarjota tietoa jostakin aiheesta.

Vaikkapa joku kotiseutuyhdistys, paikallisen kulttuurin säätiö tai museo voisi pistää keräyksen pystyyn jossa kerättäisiin alueeseen liittyviä kirjoja ja sitten rahdattaisiin kyseiset kirjat Open Librarylle. Tämä olisi huomattavasti edullisempaa kuin ruveta itse digitoimaan kirjoja joita ei kuitenkaan Suomen tiukkojen tekijänoikeuslakien takia voitaisi tarjota verkossa kenellekkään. Kirjoja voitaisiin kerätä vaikka antikvaareista ja kirpputoreilta joista niitä saa vain muutamilla euroilla. Jos oletetaan että jostakin alueesta kertovia kirjoja saataisiin tarjolle Open Libraryyn niin näistä olisi valtavasti hyötyä kyseisen alueen historian tutkimiseen ja muuhun tulevaan kulttuurityöhön.
Tämmöinen kokeilu olisi konkreettista kulttuuriperinnön vaalimista josta olisi myös pysyvämpää hyötyä.
Aina tietenkin ensimmäisenä kun tällaista ehdottaa niin saa kuulla "ei me ruveta kirjoja minnekään lähettelemään".

Paras olisi jos Suomessa joku taho kokeilisi koordinoida tämmöistä kirjakeräystä: eli joku taho ottaisi ensin Suomessa vastaan suomalaisten lahjoittamia kirjoja ja he sitten hoitaisivat ison erän toimittamisen Yhdysvaltoihin. Korkeiden postituskulujen takia ei kannattaisi yhtä kirjaa kerralla toimittaa.
Voisihan sitä toteuttaa vaikka jonkunlaisen teemakeräyksen vaikka Toisesta maailmansodasta kertovien suomalaisten kirjojen keräys tai vaikka suomalaiset urheilukirjat.

Palaa sivulle “Digitaalinen historia: aineistoja ja välineitä”