Klaus Lindgren
Viestit: 1178
Liittynyt: 30.11.05 12:31

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Mikäli Trilisserin näkemys elintasoerojen johtumisesta eri väestöjen erilaisesta geneettisesti määräytyneestä älykkyydestä pitäisi paikkansa, joutuisimme telkemään johtopäätöksiä, jotka eivät ollenkaan sovi siihen, mitä biologit ovat geeneistämme saaneet selville. Katsotaanpa englanninkielistä Wikipediaa ja sieltä ensin vaikkapa Afrikkaa 1200-luvulla. Länsi-Afrikassa oli Malin suuri, rikas ja kehittynyt imperiumi ja Timbuktun yliopisto oli yksi aikansa suurimmista tieteen ja oppineisuuden keskuksista. Somaliassa taas rannikon kauppiaat purjehtivat kauppaa käyden pitkin Intian valtamerta ja Mogadishun sulttaani solmi diplomaattisuhteet Kiinan keisarikunnan kanssa. Samaan aikan täällä Suomessa saattoi ehkä olla kourallinen lukutaitoisia ihmisiä, ja hekin enimmäkseen ruotsalaisia tai saksalaisia. Olimmeko me suomalaiset silloin aivan erityisen tyhmiä ja tapahtuiko meissä myöhemmin joku yllättävä geenimutaatio, joka sai meidät rikastumaan, ensin hitaasti 1800-luvun loppupuolella ja nopeammin 1900-luvulla? Ja jos eivät eurooppalaiset vielä keskiajalla olleet yhtään sen kyvykkäämpiä kuin vaikkapa kiinalaiset ja intialaiset tai pohjois-afrikkalaiset, alkoiko Euroopassa joku kiihtyvän evoluution kausi, joka teki eurooppalaisista yhtäkkiä heistä kaikkia muita älykkäämpiä`? Ei, kaiken sen perusteella, minkä tiedän biologiasta ja evoluutiosta, mitään sellaista ei tapahdu noin lyhyessä ajassa, joten ajatus afrikalaisten vähäisemmästä älystä on ihan vain eurooppalaisten itsetyytyväisyyden ja omakehun vanhentunut tuote. Tatu Vanhasen teoriat on kuopattu toisaalla jo monen kertaan.

Veikko I Palvo
Viestit: 1416
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Re: Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Tapio Onnela kirjoitti:
01.07.22 10:44
Trilisser kirjoitti:
14.06.22 20:40
Väestöräjähdys on suunnaton yleisongelma, sillä se vaikuttaa aivan kaikkeen. Jotkut pelkistävät sen pelkästään esimerkiksi ruuan riittävyyteen tai ilmastoon, mutta se on liian yksipuolista. Ylisuuresta väestöstä ei ole kenellekään mitään hyötyä, joten siltäkin pohjalta väestämäärän saattaminen järkevälle tasolle kannattaa.
Tämä oli siis nimimerkki Trilisserin arvio, josta saisi sen käsityksen, että väestö jatkuvasti kasvaisi.

Tässä vertaisarvioidussa Prof. C. Murrayn tutkimuksessa päädytään erilaiseen johtopäätökseen
”Maailman väestö saavuttaa huippunsa, 9,7 miljardia ihmistä, vuonna 2064 ja laskee 8,8 miljardiin vuosisadan loppuun mennessä, kertoo The Lancet -lehden heinäkuussa julkaistu Global population 2100 -ennuste.

Kiinan ja Intian kaltaisissa väkirikkaimmissa maissa työikäinen väestö vähenee niin dramaattisesti, että se haittaa talouskasvua ja voi johtaa arvaamattomiin muutoksiin globaaleissa valtasuhteissa.


The UN now thinks the world will contain a little over 9.7bn people in 2050 and just under 10.9bn in 2100.
The UN revises down its population forecasts (The Economist 22.6.2019)
Kuva
Ehkäpä väestömäärä maapallolla vuonna 2100 on 8,8 miljardia ( vain 0,8 mrd:n kasvu vuodesta 2023 ) --- 11,0 miljardia ilman suuria nälänhätiä.

"Kiina on vuodesta 1980 alkaen yhden lapsen politiikallaan saattanut väestömääräänsä `järkevämmälle tasolle´ ja vuonna 1991 syntyvyysluku Kiinassa näyttäisi painuneen alle 2,1:n. Kiinan 1996 väkiluku näyttää olleen 1,2 miljardia ja nyt 2023 1,4 miljardia Intian ohittaessa Kiinan.
Kiina sallii 31.5.2021 alkaen kolme lastakin.
Kiinan maaseutu näyttäisi olevan työvoimareservin aluetta ja "suurin osa kaupunkilaisista 1996 oli luvattomia siirtolaisia, migrantteja maaseudulta - kaupunkilaiset karttavat migrantteja, joita voidaan tuomita, sakottaa ja karkottaa takaisin maaseudulle, jossa v. 1996 asui 70 % Kiinan asukkaista. http://migration.ucdavis.edu/mn/more.php?id=1058
ja esim. Pekingissä ja Shanghaissa arveltiin olevan kummassakin 3,3 miljoonaa siirtolaista, joten siirtolaisten määrä oli 25 - 30 % kaupunkiväestöstä."

Kiinalainen tilasto 2023
kertoo maataloudessa työskentelevän 7,3 % Kiinan väestöstä, mutta "virallisen tilaston" mukaan maaseutuväestö oli 292 miljoonaa, 1/3 työväestöstä: http://theguardian.com/world/2023/aug/0 ... rt-economy 4.8.2023
Ehkä Kiinan maaseutuväestö
on esim. 400 - 500 miljoonaa 782 miljoonan kokonaistyövoimasta? Yksipuoluemaiden, kuten Kiinan ja Venäjän tilastot eivät liene luotettavimmasta päästä? Ja mitenköhän markkinatalouden talousmittarit ja käsitteet yms. sopivat suunnittelutalouden maihin?

"Kiina löysää siirtolaissääntöjä talouden elvyttämiseksi"
Hukou bu-rekisteröintijärjestelmä rajoittaa siirtolaisuutta; maaseutuasukkaat: nongue hukon, kaupunkilaiset chengshi jumin hukon.
Laittomalla siirtolaisella
kaupungissa ei ole terveydenhuoltoa, koulutusta, eikä muitakaan sosiaalietuja. Kaupunkikiintiöt näytetään jaettavan alle 3 miljoonan,
3 - 5 miljoonan ja yli 5 miljoonan kaupungeille.

Kiina perusti myös erityistalousalueita; v. 1980 kolme, 1984 14 lisää ja myöhemmin lisää mm. Afrikkaankiin.
Kiinaa kirjoitetaan kaikesta huolimatta uhkaavan työvoimapulan ja väestörakenteen pyramidikin
http://worldlifeexpectancy.com/china-population-pyramid
näyttäisi kaipaavan "länsimaalaisittain" korjausta siirtolaisista Kiinan ulkopuolelta.

COP 1 ilmastokokous oli v. 1995 Berliinissä puheenjohtajanaan Saksan ympäristöministeri Angela Merkel ja EU:ssa ilmastotoimet ja
Green Deal vaikuttavat kenties eniten maailmassa, mutta Saksan kaipaama `maailman ilmastojohtajuus´ näyttäisi olevan kyseenalainen, mutta onkohan ilmastojohtajuutta oikeastaan millään maalla tai maaryhmällä?
COP-kokouksia pidetään vuosittain, mutta eteläisen pallonpuoliskon tekemättömät toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi eivät näyttäisi oikeastaan edes alkaneen?
Kiinan tavoin halutaan talouskasvua ja Kiinan johtajakin on sanonut Kiinan olevan "kehittyvä maa" ja tarvitsevan rikkaiden teollisuusmaiden rahallista apua tehdäkseen edes joitakin `ilmastotoimia`, vaikka rakenteleehan se sentään nytkin tuulimyllyjä ja aurinkopaneeleita.

Green Deal maapallon tasolla ei näyttäisi edistyvän lainkaan, mutta onhan päästövähennyksiä pohjoisen pallonpuoliskon teollisuusmaissa tietystikin jatkettava.

Maailman toiseksi suurin talous ja maailman suurin päästelijä Kiina ei tingi talouskasvustaan. Kiina on lupaillut päästöhuippua noin v. 2030 ja hiilineutraaliutta noin vuonna 2060, mutta Kiina sanoo oman energiapolitiikkansa perustuvan sen omiin tarpeisiin, ei ulkopuoliseen saneluun.
Kiinan vuosi vuodelta kasvavat päästöt ylittävät yhteenlasketut Intian, Euroopan Unionin ja USAn päästöt ja
Kiina ei näytä tinkivän mitään talouskasvustaan?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1416
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Globaalit väestöräjähdys ja ilmastonmuutos

Maapallon väestöräjähdyksen väestöennusteita on monenlaisia,
tässä http://qz.com/africa/1881468/how-fast-i ... on-growing kirj. väestöräjähdyksestä puolet 2050 mennessä toteutuvan Afrikassa ja v. 2100 Afrikan väkiluku on kolminkertaistunut muun maailman väkiluvun pienentyessä. ( mm. Kiina v.2100 väkiluku 0,73 miljardia )

Afrikkalaisen kehityspankkiryhmän sivuilla
http://afdb.org/en
arvioidaan Afrikan väkiluvun vuoteen 2050 mennessä kasvavan 2,4 miljardiin ja vuoteen 2100 mennessä 4,28 miljardiin afrikkalaiseen.
Ja
Afrikan viennissä EU:hun näytetään kauhisteltavan Afrikkaa rankaisevaa EU:n hiilidioksidin ulkorajaveroa ja arvellaan sen olevan "isossa kuvassa" maailman ilmastotoimien vastaista käytännössä.
Ja
"Pelkästään uusiutuvilla energialähteillä Afrikkaa ei voi teollistaa", arvioidaan African Development Bank Groupin sivuilla.

Afrikassa näytettäisiin tingittävän talouden kasvusta yhtä vähän kuin mm. Kiinassa, jolla on vahvat siteet Afrikkaan ja Afrikassa.

Kiinan työvoimapulasta kirjoitetaan ja Kiinan väestön v. 2100 ennustetaan laskevan puoleen nykyisestään, mutta afrikkalaisten muuttoliikkeen ja muuttopaineen voisi arvella kohdistuvan EU:hun, eikä Kiinaan?

YK:n IOM esitys siirtolaisuudesta Eurooppaan http://dtm.iom.int/europe/arrivals
mm. raportti 48 Libyasta ajalta 5 - 6.2023; 704 369 "migranttia" 43:sta eri kansallisuutta / maasta.
Turkissa 4,6 miljoonaa plus 1 113761 ulkomaalaista oleskeluluvalla. IOM on avustanut ja järjestelee afganistanilaisten paluuta Afganistaniin Iranista ja Pakistanista.
IOM järjestelee paluita mm. Libyasta takaisin lähtömaihin.
Maailmassa v. 2020 oli 281 miljoonaa siirtolaista yli 90 maasta.

IOM sanoo " laittoman maahanmuuton " olevan hankalasti määritettävissä, mutta esittää sivuillaan:
"liikkuminen tapahtuu lähettävän, kauttakulkumaan ja vastaanottavan maan säännösten ulkopuolella". ( `paperiton´ ja `hylätty hakemus´ ? )

Taloudellista ja väestöräjähdyksen johdosta aiheutuvaa siirtolaisuutta vuonna 1951 pakolaislakeja laadittaessa ei osattu ottaa huomioon, koska tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa.


Mutta maailman väestöräjähdyksen toteuduttua ennustetaan v. 2050 maailman väestöstä 25 % olevan Afrikassa ja vuonna 2100 Afrikan väkiluku lähentelee ennusteissa jo 50 %:a.

Siirtolaispaine Eurooppaan näyttäisi kasvavan Geneve 1951 sopimuksella ( Suomi YK:n jäsen vasta 1955 lopussa ) ja nykykäytännöillä "näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa" hallitsemattomaksi Euroopan maiden kannalta?

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1416
Liittynyt: 04.03.13 22:09

UN Office Drug and Crime

Veikko I Palvo kirjoitti:
12.12.23 12:27


Taloudellista ja väestöräjähdyksen johdosta aiheutuvaa siirtolaisuutta vuonna 1951 pakolaislakeja laadittaessa ei osattu ottaa huomioon, koska tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa.


Veikko Palvo
Pakolaislakia vuodelta 1951 onkin täydennetty YK:ssa:
"Maa-, meri- ja lentoteitse tapahtuvasta siirtolaisten salakuljetuksesta YK:n pöytäkirja 15.11.2000, joka täydentää
YK:n yleissopimusta 31.5.2001 kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaisuudesta".
http://mixedmigration.org/wp-content/up ... Africa.pdf

-Länsi- ja pohjois-Afrikka ja keskisen Välimeren reitti
-Atlantin reitti Kanarian saarille
-Nigeria ja "Nigerian alueen maiden" alueiden laittomien siirtolaisten reitit EU:hun
-Länsi- ja Keski-Afrikasta Marokkoon
Niger ja Nigerin Agadez´n kautta Libyaan näyttäisi olevan osin yhteinenkin noille Sahelin Afrikan lähtöalueille ja siirtolaisuudessa Sahel näyttäisi ulottuvan eteläsuunnassa paljonkin etelämmäksi Sahelin savannialuetta, leveyssuunnassa Sahel ulottuu Atlantilta Punaiselle merelle.

UNODC, United Nation Office Drugs and Crime
http://unodc.org/unodc/en/human-traffic ... /faqs.html Migrant smuggling / faqs
"Maa-, meri- ja lentoteitse tapahtuvasta ihmisten salakuljetuksesta ja Euroopan Unioniin saapuvista laittomista siirtolaisista yli 90 %:a
käyttää jossain vaiheessa matkaansa ihmissalakuljettajien palveluja.
"Maksu (-t) etukäteen käteisellä tai myös maksu EU:sta käsin sinne päästyä, mikä edellyttää tietyn tason taloudellista organisaatiota."

EU antoi Nigerille kesäkuussa 2023 kehitysapupaketin, mutta heinäkuussa sotilasjuntta otti vallan ja irtisanoi 27.11.2023 vuonna 2015 tehdyn
lain laittoman siirtolaisuuden estämisestä Libyaan Välimeren rannalle ja sieltä Italiaan ja EU:hun.
"vuosina 2014 - 2020 Niger sai EU:lta kehitysapua 1000 miljoonaa ( tai 1,5 miljardia ), kirjoittaa France24:
http://france24.com/en/africa/20231204- ... tion-flows

Niger on hyvin köyhä maa, maailman köyhimpiä, ja ihmissalakuljetuksen taas salliessaan juntan on arveltu elvyttävän tuon paikallisen elinkeinon. Venäjäänkin kerrotaan otetun yhteyttä kylmän sodan aikoja muistellen, mutta tuskinpa Moskovalla nytkään on suuria mahdollisuuksia antaa rahaa, Wagner-sotilaatkin taitavat olla sitoutuneina sotaan Ukrainassa, ne jotka ovat vielä hengissä.
Ja eiköhän EU:n uudesta kehitysavustakin taas päästä sopimukseen, 1,0 - 1,5 miljardin avusta v. 2014 - 2020 puolet sanotaan menneen suoraan Nigerin budjettiin ja korruptiostakin kirjoitetaan.

Afrikan alueella on maanosan omien sopimusten mukaan oikeus liikkua passilla vapaasti, mutta EU:hun nämä siirtolaiset tullevat pääsääntöisesti "paperittomina?"
Mutta kuinka osa heistä voidaan määritellä 1951 sopimuksen mukaisiksi pakolaisiksi ja osalle antaa kieltävä turvapaikkapäätös useimpien silti jäädessä EU:hun todellisina "paperittomina?
Humanistisuudesta ja auttamisenhalustako ja onhan se väestöpyramidikin monissa EU-maissa väärän mallinen ja väestö haitallisen ikääntynyttä?

Venäjä näyttäisi syyllistyneen YK:n sopimusten mukaiseen laittomaan ihmisten salakuljetukseen Suomen itärajalle ja Puolankin?
EU:n ihmisoikeustuomioistuin on jaellut Puolallekin tuomioitaan, eurooppalainen sokea oikeuden jumalatar ei halua nähdä YK:n päätöksiäkään täysin kelvollisiksi noudattaa?
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on perustettu 1959 ja sillä on 46 jäsenmaata ja 46 tuomaria YK:n ihmisoikeusjulistusta tuomitsemaan
https://en.wikipedia.org/wiki/European_ ... man_Rights
Eurooppa Neuvosto Strasbourgissa, Ranskassa
Lähes kaikki maailman maat ovat nykyään YK:n jäsenmaita, mutta läheskään kaikki YK:n jäsenmaat eivät ole noudattaneet YK:n ihmisoikeusjulistusta, se näyttäisi olevan lähinnä poliittinen julistus veto-oikeuksineen?

EU-komission Ursula von der Leyen sopi heinäkuussa 2023 Tunisiaan 1000 miljoonan €:n kehitysapusitoumuksen, mutta kun ensimmäinen maksuerä olikin 127 miljoonaa, Tunisian johtaja irtisanoutui sopimuksesta. Turkille maksettiin 2016 sopimuksella 6 miljardia €.

EU-johto näyttäisi sopivan ja maksavan siirtolaisten tulon estämisestä EU:n ulkopuolella ja ulkopuolelle, mutta jos migrantti saadaan salakuljetettua vaikkapa Italiaan ylitäyteen lastatulla kumiveneellä, hän onkin turvapaikkaa anottuaan muuttunut "lailliseksi".
Ja EU yrittää saada säädetyksi taakanjaon, migrantteja " jaetuksi solidaarisen tasapuolisesti kaikkiin EU-maihin.
Ja siitolaispaine Afrikasta Välimeren yli tulee "näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa" kasvamaan Afrikan `väestöräjähdyksessä´.

Veikko Palvo

Veikko I Palvo
Viestit: 1416
Liittynyt: 04.03.13 22:09

Kehitysapu ja siirtolaisuus

Veikko I Palvo kirjoitti:
02.01.24 23:11
Veikko I Palvo kirjoitti:
12.12.23 12:27


UNODC, United Nation Office Drugs and Crime
http://unodc.org/unodc/en/human-traffic ... /faqs.html Migrant smuggling / faqs
"Maa-, meri- ja lentoteitse tapahtuvasta ihmisten salakuljetuksesta ja Euroopan Unioniin saapuvista laittomista siirtolaisista yli 90 %:a
käyttää jossain vaiheessa matkaansa ihmissalakuljettajien palveluja.


Venäjä näyttäisi syyllistyneen YK:n sopimusten mukaiseen laittomaan ihmisten salakuljetukseen Suomen itärajalle ja Puolankin?


Veikko Palvo
Euroopan Unioni antaa puolet maailman kehitysavusta ja kehitysyhteistyörahoituksesta, noin 75 miljardia € vuonna 2019:
http://dw.com/en/eu-uses-development-ai ... a-61375189 ( 13.4.2022 )
Kolmasosa tuosta kehitysavusta menee Afrikkaan.
Suomi maksoi kehitysapua v. 2022 1534 miljoonaa €, mikä on 0,75 % Suomen bkt:stä ja noin 18 - 20 % siitä meni EU:n antaman kehitysavun kautta http://um.fi/suomen-kehitysyhteistyon-maararahat ,
joten Suomikin on osallisena
DW:n otsikon: "EU:n kehitysapu muuttoliikkeen hallintana" toimissa:
Vuoden 2015 siirtolaistulvan seurauksena EU perusti EUTF-hätärahaston estämään siirtolaisuutta Afrikasta Välimeren yli Eurooppaan ja
" Afrikan maan yhteistyöstä kieltäytyminen jostakin EUFT-ohjelmakohdasta vaikutti kehitysapuun myöhemminkin.
" Vuonna 2021
Afrikkakehitysapurahastot yhdistettiin NDICI-rahastoksi; naapuruus-, kehitys- ja kansainvälinen yhteistyö.......ja viime vuosina ( DW 2015 jälkeen ) siirtolaisuuden hallinta on etusijalla EU:n kehitysohjelmissa Afrikassa".

Afrikan maiden on nyt neuvoteltava siirtolaisuudesta saadakseen apua.

Niger mm. sääti 2015 siirtolaisten salakuljettamisen rikolliseksi toiminnaksi, mutta sotilasjuntta kaappauksensa jälkeen irtisanoi lain 27.11.2023 ja ihmissalakuljettajat vapautettiin vankiloista. EU oli 6.-23 juuri ennen kaappausta ehtinyt antaa Nigerille uuden kehitysapupaketin.
Nigerin juntta kääntyi Venäjän puoleen - Wagner-sotilaat toimivat Nigerissä - ja Sahelin liittovaltiotakin kuulemma kaavaillaan perustettavaksi keski- läntisistä Sahelin alueen valtioista ja Burkina Faso allekirjoitti Moskovassa 6.12.2023 aiesopimuksen Rossatomin ydinvoimalaitoksesta.
Aiemmin tehdystä 10.2017 Rosatom-Niger aiesopimuksestakaan ei ole sen jälkeen uutisoitu. Venäjähän rahoittaa Rosatomin ydinvoimalat 90%:sti ja täysinkin mm. Egyptissä ja Turkissa, mikä estänee Nigerin ja Burkina Fason ydinvoimaloidenkin rakentamisen rauhattomiin rutiköyhiin maihin.

EU pyrkii joka tapauksessa kehitysavulla estämään siirtolaisuutta Sahelin Afrikasta Libyaan ja muihin Välimeren rannan maihin ja YK:n IOM järjestelee ja avustaa sekin migranttien paluuta jo Libyasta takaisin lähtömaihinsa.
Mutta
Afrikan väestöräjähdys vaatisi aina vain lisää kehitysapua ja `kehitysapua varauksettomasti kannattavat´ näyttävät kirjoittavan nytkin, ettei siirtolaisuutta Afrikasta kannata hillitä kehitysavun ehdoilla, vaikutus on kuulemma päinvastainen.

Veikko Palvo

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”