Markku Leppanen
Viestit: 66
Liittynyt: 07.02.06 09:19

Uusi asiakirjahallinnon ja arkistotoimen oppikirja

@RCHIVUM 18-2006: UUSI ASIAKIRJAHALLINNON JA ARKISTOTOIMEN OPPIKIRJA - VUODEN BEST-SELLER?

Arkistolaitos julkaisi Suomen 7. arkistopäivien yhteydessä 22.5.2006 uuden asiakirjahallinnon ja arkistotoimen oppikirjan "Arkisto yhteiskunnan toimiva muisti". Pelkästään sähköisessä muodossa (PDF) ilmestynyt, alan kaikkia osa-alueita käsittelevä yli 300-sivuinen teos on maksutta käytettävissä verkko-osoitteessa:

http://www.narc.fi/Arkistolaitos/oppiki ... ikirja.pdf (PDF)

Koska edellisen suomalaisen oppikirjan ilmestymisestä ehti kulua yli 10 vuotta, on luultavaa, että tästä teoksesta muodostuu alan varsinainen best-seller. Teoksen kohderyhmänä ovat sekä alan perus- ja jatko-opintoja suorittavat että alalla jo työskentelevät konkarit, joista viime mainituille oppikirja tarjoaa mahdollisuuden päivittää tietojaan erityisesti sähköisen asiakirjahallinnon ja sähköisen pitkäaikaissäilytyksen alati muuttuvista haasteista ja parhaista käytännöistä. Itse olen lukenut suurella innostuksella teoksen pääkirjoittajan, Hämeenlinnan maakunta-arkiston johtajan Jari Lybeckin erittäin asiantuntevia tekstejä arkistojen kehityksestä ensimmäisistä korkeakulttuureista 2000-luvulle ja arkistotieteen kehityksestä.

Uudesta oppikirjasta voi ammentaa asiakirjahallinnon ja arkistotoimen peruskäsitteet ja niiden merkitykset, alan lainsäädännön asettamat tavoitteet ja puitteet, tiedot alan oikeaoppisista menetelmistä ja työvälineistä, julkishallinnon ja yksityissektorin merkittävimmistä instituutioista sekä niiden roolista ja kokoelmista, alan kansainvälisestä yhteistyöstä ja sen tuloksista samoin kuin arkistotieteen perusteista ja nykyvirtauksista. Teoksen sivuilta voi löytää useita "punaisia lankoja", jotka valaisevat aineistojen syntyyn, hallintaan ja käyttöön liittyviä kehityskertomuksia. Myös arkistojen käyttäjät, tutkijat, saavat oppikirjan sivuilta paljon hyödyllisiä tietoja, jotka helpottavat ja nopeuttavat hakeutumista tiedon lähteille, ja ennen kaikkea ymmärrystä siitä, millä tavalla ja miksi arkistoaineistoista vastaavat instituutiot ovat rakentaneet nykyiset palvelukonseptinsa.

Asiakirjallinen kulttuuriperintö on yhteistä omaisuuttamme, mutta miten se on syntynyt/valittu, miten ja missä sitä ylläpidetään ja on käytettävissä, mitä salassapito- ja muita käyttörajoituksia siihen liittyy, mitä riskejä ja vaaroja sen säilyttämiseen liittyy ja millaisia menetelmiä voidaan käyttää sen pelastamiseksi? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin voi löytää vastauksen nyt julkaistusta teoksesta, joka on yhtä lailla oppikirja kuin hakuteos, pienessä määrin myös kuvateos. Teoksen laajasta kirjallisuusluettelosta voi löytää ajantasaista lisä- ja taustatietoa.

Kirjassa on runsaasti viittauksia arkistolaitoksen ohjeistukseen, muihin tietolähteisiin ja erilaisiin arkistoinstituutioihin. Kirjasta on pyritty näin tarjoamaan mahdollisimman helppo yhteys tiedon lähteille, jolloin teos toimisi porttina alan monenkirjaviin tietovarantoihin.

Kaikenlaista teoksen rakenteeseen, sisältöön ja layoutiin liittyvää palautetta otetaan vastaan Kansallisarkiston sähköpostiosoitteeseen http://www.kansallisarkisto@narc.fi

Nautinnollisia ja sivistäviä lukuhetkiä
toivottaen
Markku Leppänen
Ylitarkastaja
Kansallisarkisto
PL 258, 00171 HELSINKI
Puh. (09) 2285 2233
Telekopio (09) 176 301

Palaa sivulle “Uudet historia-aiheiset mediat”