Jaakko Häkkinen kirjoitti:Jouko Heyno kirjoitti:Jaakko Häkkinen kirjoitti:Ettäkö kuoppa-kampakeramiikan alue olisi ulottunut Britteinsaarille? Tämän arvioimiseksi olisi elintärkeää saada nähdä esimerkkejä eri alueiden keramiikasta. Nyt lukija ei voi ottaa kantaa asiaan.
Tuota kaivattua tietoa löytyy työstäni, ja sen voi tarkistaa siinä esitetyistä lähteistä. Nain tiede toimii.
Netistä ei paljon löydy:
http://www.carrowkeel.com/files/cairns/pots.html
Mutta se vähä mitä Carrowkeelin keramiikasta (johon Heyno viittaa Britannian kohdalla) löytyy, niin ei kyllä muistuta kampakeramiikkaa vähimmässäkään määrin...
Totta puhut; netistä ei paljoa löydy. Ja tuossa linkissäkin on vain yksi valokuva, ja siitä, mitä se oikein esittää, on Sinun arvauksesi yhtä hyvä kuin minunkin.
Toinen maininta on Peterborough, josta löytyy seuraavaa:
http://www.archaeologicalplanningconsul ... ner98.html
Vessel 5, joka äkkiseltään saattaa muistuttaa kampapainannetta, osoittautuukin kynnenpainamilla koristelluksi. Astiain muoto on myös täysin kampakeraamisesta poikkeava.
Joo, varhaisemmassa keramiikassa tuo painanta on juuri kynsimuotoista. Se, onko kyseessä todella kynsi, on jo toinen juttu. Astian muodoista taas; ne ovat rekonstruktioita pienistä palasista, joten oikea toteamus olisi: "ruukunsirpaleiden perusteella
arvattu muoto...." Juuri siksi työssäni on
lähdeviitteet. Niiden kuvissa on ehjiä,
säilyneitä esineitä. Näitä nettisivuja tai vastaavia en ole käyttänyt juuri edelllä selviävistä syistä.
Jouko Heyno kirjoitti:Jaakko Häkkinen kirjoitti:Myös vertailu nuorakeramiikan ja kampakeramiikan välillä olisi hyvä nähdä (Heyno lukee edellisen osaksi jälkimmäistä ja tästä syntyneeksi) - ainakaan yleisteoksissa olevien kuvien perusteella yhtäläisyyksiä ei juuri ole.
Tähän olisi ihan kivaa saada jotain lainauksia ja viitteitä edes jostain. Jos "yleisestiykset" luetaan perusteluina tieteellisiksi yhtään missään asiassa, yhtään millään tieteen osa-alueella, olemme kaikki hukassa.
Kampakeraaminen astia:
http://www.helsinki.fi/hum/arla/keram/ka2fot.html
Nuorakeraaminen astia:
http://www.helsinki.fi/hum/arla/keram/nuofot.html
Aika vaikea olettaa jälkimmäistä edellisestä kehittyneeksi...
Ja tuoko sitten oli se relevantti näyttösi? Kysisillä sivuilla esitellään
Suomen tilannetta, ei käsittelemääni aluetta. Juuri siksii muutos ja kehitys itse tuotteessa ei näy. "Suomi" on arkeologian kannalta täysin keinotekoinen kohderajaus. Suosittelen tutustumaan käyttämiini
tutkimuksiin.