Avatar
Annastiina Mäkilä
Viestit: 390
Liittynyt: 25.01.07 20:42
Paikkakunta: Turku

Venäjä tuomitsee "väärät" historian tulkinnat

Venäjä tuomitsee "väärät" historian tulkinnat

Venäjän presidentti Dmitry Medvedev tuomitsee yhdessä Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenkon kanssa neljän entisen neuvostomaan uudet näkemykset omasta historiastaan. Presidenttien tapaamisessa he olivat yhtä mieltä siitä, ettei Neuvostoliiton hajottua itsenäistyneissä maissa tule kirjoittaa uudestaan toisen maailmansodan aikaista historiaa.

Viime sunnuntaina (22.6.2008), tapaamisessaan Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenkon kanssa, Venäjän presidentti Dmitry Medvedev tuomitsi julkisesti eri tahojen tavoitteet kirjoittaa toisen maailmansodan aikaista historiaa uudestaan. Eri tahoilla Medvedev tarkoitti Ukrainaa, Viroa, Latviaa ja Liettuaa. Nämä neljä neuvostovallan alla elänyttä valtiota ovat itsenäistyttyään ottaneet uuden näkökannan toisen maailmansodan tapahtumiin, jossa kansan sodan aikaisiksi sortajiksi katsotaan saksalaisten lisäksi nyt myös neuvostoliittolaiset.

Sekä Venäjän että Valko-Venäjän presidentti oli asiasta sitä mieltä, että "a selective, politicised approach to history should be set against honest, scientific debate." "Only on this basis can Europe draw the lessons of history and avoid a tragic repetition of the errors of the past."

Venäjällä ollaan huolissaan myös Virossa ja Latviassa asuvien venäjänkielisten tilanteesta. Maissa on Venäjän mukaan vallalla niin vahva Venäjän vastainen ilmapiiri, että maiden venäjänkielisiltä vähemmistöiltä on jopa evätty heidän perusoikeutensa.


Lähde:
Reuters (UK): Russia condemns rewriting of World War Two history, 23.6.2008

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”