kantila

Piiasta päättäjäksi – naisten äänioikeus 100 vuotta

Piiasta päättäjäksi – naisten äänioikeus 100 vuotta

Suomessa naiset saivat äänioikeuden 100 vuotta sitten. Piiasta päättäjäksi -näyttely Vapriikissa juhlistaa naisten oikeutta osallistua yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen ja oikeutta yhteiskunnalliseen valtaan.

Suomalaiset naiset saivat oikeuden sekä äänestää että asettua ehdokkaaksi vaaleissa ensimmäisinä Euroopassa. Lakiuudistuksessa 1906 yleinen ja yhtäläinen äänioikeus antoi kaikille täysi-ikäisille sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta äänen. Äänioikeutettujen lukumäärä yli kymmenkertaistui, koska uudistukseen saakka ilman äänioikeutta oli ollut myös valtaosa miehistä. Suomalaiset valitsivat kansanedustajat ensimmäiseen yksikamariseen eduskuntaan maaliskuussa 1907. Valituista 200 kansanedustajasta 19 oli naisia.

Piiasta päättäjäksi -näyttelyn idean muodostaa vuoropuhelu tieteen ja taiteen välillä: Historiallisia faktoja tulkitsevat kantaaottavat taideteokset. Nuoret taiteilijat ovat tarttuneet näyttelyn teemoihin ja avaavat niihin toisenlaisia lähestymistapoja.

Näyttely nostaa menneisyydestä esille naisia, joiden elämänkohtalot nivoutuvat naisten äänioikeuskysymykseen. Näitä naisia yhdistää hengen ja tunteen palo naisasian vuoksi. Päämäärätietoisesti kohti tavoitteitaan suunnatessaan nämä naiset joutuivat 100 vuotta sitten miettimään kysymyksiä vallasta ja sukupuolesta, kodin ja työn yhteensovittamisesta sekä naisten julkisuuskuvasta. Näitä kysymyksiä pohditaan myös näyttelyssä ja verrataan tilannetta tähän päivään. Miten naisten asema vallassa on muuttunut sadassa vuodessa, ja keillä naisilla on valtaa nykyään?

Näyttely perehdyttää naisten asemaan ompeluseurojen ja raittiusyhdistysten Suomessa, ennen naisten poliittisia vaikutusmahdollisuuksia. Se piirtää kuvan vuosisadan vaihteen yhteiskunnallisista muutoksista, jotka johtivat melkein vahingossa maailman uudenaikaisimpaan vaalilainsäädäntöön. Ensimmäisten eduskuntavaalien vaalipropaganda sydänverellä kirjoitettuine painotuotteineen ja ensimmäisten naiskansanedustajien räävitön pilkka lehdistössä kuvaavat uuden tilanteen aiheuttamaa tunnekuohua.

Näyttelytyöryhmä on poikkitieteellinen ja -taiteellinen. Näyttelykäsikirjoituksen on tehnyt Vapriikin kanssa Tampereen yliopiston kiitetyn historiatieteen laitoksen opiskelijaryhmä professori Irma Sulkusen ohjauksessa. Käsikirjoitusta kommentoivat teoksillaan Kuvataideakatemian ja Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat, joita ovat ohjanneet professori Jyrki Siukonen ja lehtori Minna Heikinaho.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tampereen nykytaiteen museon kanssa.

Näyttelyyn liittyy leikkimielinen kysely Naisen ääni, miehen ääni - missä näkyy ero?
Ks. http://www.vapriikki.net

Opiskelijatyöryhmän jäsenet
Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksen opiskelijat: Eeva-Maija Ingman, Helena Hanhikangas, Salla Heikkinen, Jani Holmvik, Elina Kiviranta, Marika Korpinurmi, Sannu Syrjä, Heli Tuominen; Kuvataideakatemian opiskelijat: Riikka Leppänen, Sanna Pajunen, Jukka Rusanen; Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat: Maija Hirvanen, Irma Puttonen, Azar Saiyar, Elina Sillanpää, Mirva Sopanen, Anni Venäläinen.

Näyttely Vapriikissa 18.11.2006 - 22.4.2007
Pääsymaksu 6/5/2 €
http://www.tampere.fi/vapriikki

Palaa sivulle “Uutisia historiasta: arkisto”