korjaaja kirjoitti:Jouko Heyno kirjoitti:Voisitko antaa ihan esimerkkejä vaikkapa nälänhädistä, jotka eivät ole seurausta edeltävistä tahtomisista ja niiden perusteella suoritetuista toimista?
Esim. hallan aiheuttamat katovuodet eivät johtuneet siitä että ihmiset tahtoivat hallaa.
Totta puhut. Toki en ole moista väittänytkään. Mutta kerropa nyt viiden pennin filosofina, mistä hallan aiheuttamat katovuodet sitten johtuivat? Niitähän ei sattunut suinkaan kaikkialla, missä on hallaa. Odottelen mielenkiinnolla.
Toisaalta oma teoriasi on loistava synninpäästö kommunisteille: Ukrainan nälänhätä oli pienempi paha kuin Pohjois-Amerikan intiaanien kohtalo, koska siinä kuoli vähemmän ihmisiä ja koska molemmat olivat yhtä tahallaan tahdottuja.
Väärin - taas. Synninpäästöjä en ensiksikään jaa. Toiseksi, molemmat olivat todella tahallaan tahdottuja, eikä uhrien määrä vaikuta "pahuuden määrään´" kuin kieroutuneessa mielikuvituksessa; muutoinhan olisi olemassa "hyväksyttävä määrä tapettuja", joka ei olisikaan "pahaa".
Keskeistä nimen omaan on, että "tahto" ei ole näennäistekijä - "tuotantosuhteet" on
Minkä lähteen mukaan?
Esimerkiksi tämän.
Kyseessähän on informaatioarvoltaa aivan erilainen lause; toinen kertoo tapahtumien syistä, toinen ei
Molempien jälkeen jää aivan yhtä iso kysymysmerkki: miksi tapahtui?
Ei jää. Toisessa ei ole kysymysmerkkiä lainkaan. Ja vastaus tuohon uuteen kysymykseesi on tietysti: "Siksi, että haluttiin."
- miksi haluttiin tapahtuvan?
Siis "haluttiin" = "tahdottiin".
Ei mitään eroa.
Osoitit itse eron, sitten kiellät sen. Mielenkiintoista.
Tahto on kaikkein pinnallisin historiallisen tapahtumisen selitys, jonka jälkeen todelliset asiakysymykset vasta alkavat.
Tahtoon kaikkein perustavaa laatua olevin selitys. Jos ei, politiikka ja historiantutkimus on turhaa.
Huvittavaa, että olet koko ikäsi kuluttanut vain pintakerroksen pöyhimisessä tajuamatta, että itse pääasia on sen alla. Sama kuin seisoisit kultasuonen päällä ja myisit sitä tavallisen joutomaan hinnalla.
Huvittavaa, että kun sinulta loppuu asia, alat piruilla. Sama, kuin yrittäisit puhua asiaa, mutta sinulla ei ole mitään sanottavaa - ai, niinhän se näköjään onkin.
Olet itse esittänyt, että sinulla on tuohon vastaus, jossa tahto ei ole primääri
En ole esittänyt. Olen esittänyt, että minulla on tuohon kysymys. En lopeta ajattelua tahtoon, enkä kiellä sen jälkeisiä kysymyksenasetteluja. Sellainen olisi mielestäni sensuroivaa totalitarismia ja ajattelunvapauden kieltämistä.
Miksi kiellät omat lauusntosi:
"Miten tahtominen voi kertoa "miksi", jos sen taustalla on pelkkää tyhjyyttä? "Mä niiiin haluisin" ei itse asiassa kerro tekijän motiivista mitään. Tahdolla selittäminen on vain selitettävän ilmiön kuvaamista toisin sanoin. "Siirtomaat alistettiin" ja "siirtomaat haluttiin alistaa" ovat pohjimmiltaan sama lause, ja vasta näiden lauseiden jälkeen päästään asiaan eli syiden selvittämiseen (miksi alistettiin = miksi haluttiin alistaa)." Jos et tässä esitä, että sinulla on tiedossa tai luulossa jokin muu syy, olet pelkkä tuuleen huutaja.
Tahdolla selittäminen ei tietenkään ole saman selittäminen toisin. Jos siis sinulla ei ole mitään esitettävää, lie "tahto" toistaiseksi hyväksyttävä selitys. Jos sinulla on, esitä se, tai vaikene.