Trilisser kirjoitti:Heikki Jansson kirjoitti:Trilisser kirjoitti:Mikäkö tuossa uutisessa mättää? No eräitten juutalaisjärjestöjen tolkuttomuus holokortilla pelaamisessa ("Jos omat rahat eivät riitä, niin kyllä se Saksa-setä maksaa kunhan tarpeeksi kovalla äänellä huudetaan "holokausti"). Tuo vaatimus on samaa luokkaa kuin jos joku suomalainen latvakakkonen rupeaisi vaatimaan korvauksia Venäjältä Talvisodan aiheuttamien psyykkisten traumojen vuoksi. Tai mikseipä palestiinalaiset voisi vaatia Israelilta vastaavia korvauksia.
Politiikka on politiikkaa eli Kreml ei ole raastuvanoikeus. Ja ylläoleva olisi nimenomaan sitä.
Joudumme siis, aihetta lainatakseni, itkemään. Avaajan näkemyksiä.
// Terv.
Heikki Jansson
Siis on mielestäsi täysin oikeudenmukaista vaatia rahaa Saksalta mutta täysin epäoikeudenmukaista vaatia samaa Venäjältä tai USA:lta (jenkkien apu Stalinille)? Eli Korhoset maksakoot mutta Korkalaiset ei. Minun mielestä joko kaikki maksavat tai kukaan ei maksa mikäli oikeudenmukaisuuden pitää toteutua.
Asiansa ajaminen yleisellä foorumilla, tuomioistuimessa, on yksilön perusoikeus, miltei yhtä tärkeä – tai ehkä tärkeämpikin – kuin oikeus elämään. Vain turvaamalla yksilölle tämän oikeuden saattaa yhteisö kieltää yksilöltä omankädenoikeuden mikä puolestaan on järjestäytyneen yhteiskunnan edellytys. Oikeus asiansa ajamiseen oikeudessa on vanhempi kuin tunnettu historia, siis esihistoriallinen. Se on laumassa elävän ihmisyksilön perusoikeus. Ilman sitä ei järjestäytynyttä ihmislaumaa, siis yhteiskuntaa, ole olemassa.
Trilisser puolestaan katsoo oikeaksi priorisoida, että on ”vähämielistä” että erään juutalaisryhmittymän sallitaan vaatia tuomioistuimessa sitä, mihin ryhmä katsoo olevan oikeutettu.
Haluaako siis Trilisser olla sen päättäjä mitä oikeuksia itse kukin saa vaatia itselleen tuomioistuimessa? Minusta puolestani on täysin riittävää, että on olemassa tuomioistuimia, jotka kolmivaltaopin turvaamina puolueettomina eliminä (tämäkin tosin vajavaisesti kuten kaikki inhimillinen) ratkaisevat sen, onko jokin tietty esitetty vaatimus oikeutettu ja miten on sen johdosta meneteltävä.
Minusta on täten täysin oikeudenmukaista vaatia rahaa niin Saksalta kuin Venäjältä tai USA:lta. Eli Korhosilta on lupa vaatia siinä missä Korkalaisiltakin. Oikeudenmukaisuus ei yksittäistapauksessa edellytä sen enempää sitä, että kaikki maksavat kuin että kukaan ei maksa: tuomioistuin ratkaisee vaatimukset tapauskohtaisesti. Vaatia saa: eri asia on mitä tuomitaan. Vai haluaako Trilisser tehdä vaatimuksen esittämisen tuomioistuimessa luvanvaraiseksi. Niin, että ennen kuin kukaan saa vaatia itselleen mitään tuomioistuimessa tulee vaatimista aikovan ensin pyytää joltain, esimerkiksi Trilisserilta, lupaa vaatimuksensa esittämiseen. Kannatta muistaa, että yleisin tuomioistuimessa esitetty vaatimus on vaatimus todistajanpalkkiosta, joita esitetään – nykyisin vielä sumeilematta ilman Trilisserin lupaa – Tilastokeskuksen mukaan noin 1.562 miljoonaa vuodessa Suomessa.
Trilisser syyllistyy triviaalin ajatusvirheeseen, vaatimuksen esittämisen samaistamiseen vaatimuksen hyväksymisen kanssa . Tämän ajatusvirheen seurauksena katso Trilisser, että hänestä epäoikeudenmukaisen vaatimuksen (joka siis pitäisi hänestä hylätä tai muutoin torjua) pelkkä esittäminen tulisi kieltää. On totta, että sellainen vaatimus, joka ei saa tukea laista, pitää hylätä mutta on ehdoton ja erittäin karkea ajatusvirhe katsoa, että jotta jokin vaatimus saataisiin esittää, niin esitettävän vaatimuksen pitäisi olla (jo etukäteen) oikeutettu (mitä kysymystä ei tietenkään voi ratkaista ellei vaatimusta esitetä, joten mitään ei voisi milloinkaan vaatia tai sitten vaatimusten esittäminen tulisi säätää luvanvaraiseksi).
Voi äiti!
-----------------------------
// Terv.
Heikki Jansson