Toni Selkälä kirjoitti:Ihan lyhyesti vain huomauttaisin, että laman määritelmänä voidaan pitää pitkittynyttä taloudellista taantumaa.
Voidaan toki. Laman määritelmää voidaan myös tarkentaa sen mukaan, mistä taantuma johtuu.
Taloudellisen taantuman tunnusmerkit taas täyttyvät milloin kansantalouden bruttokansantuote (BKT) laskee kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä.
BKT:n manipulointi on niin helppoa, ettei sitä voida pitää luotettavana mittarina. Juuri BKT:n manipuloinnilla on luotu nykyinen ongelmissa kamppaileva julkinen talous ja n. 450.000:een nouseva päivittäistyöttömyys (SP 2006).
Tällöin ylituotanto, joka myös näkyy BKT:ssa ei voi olla syy lamaan.
Miksei? Miksi laman syy ei näkyisi tilastoissa?
Ylituotantoa kuitenkaan ei voida markkinataloudessa keinotekoisesti ylläpitää, jolloin tuotantoa täytyy ennemmin tai myöhemmin leikata, joko a) supistamalla tuotantoa tai b) yrityksen taloudellisen tilanteen ollessa heikko, ajautumalla yrityssaneeraukseen ja/tai konkurssiin.
Tässä paljastuu koko nykyisen suomalaisen kansantalouskeskustelun keskeinen ongelma; sekoitetaan ilmoisesti kansantalous ja yritystalous. Ne
eivät ole sama asia tai edes eduiltaan yhteneviä.
Milloin yritys joutuu käyttämään näitä toimia saavuttaakseen taloudellisen tasapainon sen tuontanto vähenee, jolloin myös kansakunnassa tuotettujen hyödykkeiden nominaalinen arvo vähenee. Tällöin BKT laskee. Syntyy kehä, jossa ylituotanto joka johtuu puuttuvista markkinoista ajaa yritykset supistuksiin, jotka johtavat edelleen henkilöstön vähennyksiin ja edelleen palvelujen kuluttamisen vähenemiseen koska yksityisillä on vähemmän rahaa käytettävissään. Näin talous ajautuu laskusuhdanteeseen eli 1990-luvun Suomessa lamaan.
Juuri tästä on kyse. Tuollaista tilannetta Suomessa ei ollut. Vienti veti, ja sisämarkkinoiden ongelmat johtuivat nimen omaan rakenteellisista muutoksista, ei ylituotannosta. Aivan samoin, jos nyt tässä sitten kuitenkin yritysanalogia joutuu kerran käyttämään, se, että metallialan yritys myyntituotteen sijaan keskittyy rakentamaan itselleen uutta nosturia, ja näin vähentää tuorahoitustaan tietoisesti, "rakennemuutoksen" takia, ei tarkoita, että yritys olisi ajautunut "lamaan" Juuri tämän kaltainen muutos tehtiin Suomen kansantaloudessa, ja täysin tietoisesti, suunnitelmallisesti ja hallitusti, Holkerin hallituksen aloitteesta, ja sitä samoin hallitusti ja tietoisesti jatkoivat seuraavat hallitukset. Taustalla oli jo 70-luvulla umpikujaan ajautunut Mauno Koiviston kuningasajatus Suomen integroimisesta EEC:een.
Voitaisiin siis olettaa, että pitkälti idänkaupalla ylläpidetty tuotanto ja sen romahtaminen olisivat olleet syitä lamaan,
Voitaisiin, jos noin olisi ollut reaalimaailmassa.
vaikka monia muitakin syitä on löydettävissä. Valitettavasti en osaa viitata mihinkään kirjallisuuteen aiheeseen liittyen, mutta uskoisin, että näilläkin foorumeilla on monia, jotka asiasta tietävät ja voivat johdattaa sinua tutkimuksissa eteenpäin.
Tilastollinen vuosikirja on aivan oiva lähde. Valitettavasti meillä ei ole vielä uskallettu tehdä/rahoittaa tutkimusta Suomen integraatiokehityksestä, koska tulokset eivät olisi "oikeita".