Lähihistoriaa tuomioistuimessa: Kreikka ja Bosnian sota
Lähetetty: 09.08.09 23:03
Vuosi sitten kreikkalainen journalisti Takis Mikhas kirjoitti teoksen "Unholy Alliance; Greece and Milošević's Serbia in the Nineties". Teos käsitteli, kuten otsikko kertoo, Kreikan ja Serbian läheisiä suhteita 1990-luvulla.
Kenellekään ei oletettavasti ole mikään yllätys, että virallisesta NATO-jäsenyydestään huolimatta Kreikka säilytti läheiset suhteet Serbiaan kautta koko vuosikymmenen. Hiukkasen yksinkertaistaen voinee todeta, että äärikansallisten keskuudessa sympatia selittyi paljolti molempien kansakuntain yhteisellä ortodoksisella uskolla, siinä missä vasemmistolaisesti orientoituneet kreikkalaispoliitikot puolestaan omasivat jo vanhastaan läheiset suhteet Jugoslavian kommunistipoliitikkoihin. Bosnian serbijohtaja, nyttemmin etsintäkuulutettu sotarikollinen Radovan Karadžić ja sosialistisen PASOK-puolueen johtaja, Kreikan pääministerinä pariinkin otteeseen toiminut Andreas Papandreou olivat peräti vanhoja ystäviä.
Mikhas huomioi teoksessaan erityisesti kreikkalaisten vapaaehtoisten aktiivisen osanoton Bosnian sotaan serbiarmeijan riveissä. Teoksen mukaan Kreikassa toteutetun värväystoiminnan hyväksyivät paitsi Papandreoun PASOK-puolueen poliitikot, myös Uusi Demokratia-puolueen johtaja, pääministerinä vuosina 1990-1993 toiminut Konstantinos Mitsotakis. Kreikkalaiset vapaaehtoiset ottivat osaa taisteluihin muun muassa Srebrenican surullisenkuuluisan "uudelleenmiehityksen" aikana. Kreikan mediassa näkemys serbeistä säilyi pääosin positiivisena alusta loppuun. Sikäläisten tiedotusvälineiden mukaan Bosnian sota oli ortodoksisen kansakunnan välttämätön taistelu muslimeja vastaan; Srebrenican verilöylyn mittakaavaa oli suuresti liioiteltu; Kosovossa kysymys oli murhanhimoisten albaaniterroristien taltuttamisesta; ja serbien sotarikokset olivat tosiasiassa sankaritekoja, joissa myös kreikkalaisilla taistelijoilla oli osuutensa. Kreikka on edelleen yksi harvoista Euroopan maista, joka ei ole millään tavoin julkisesti tuominnut Srebrenican joukkomurhaa.
Asia on taas ajankohtainen juuri nyt, sillä muuan Stavros Vitalis, eräs Bosniassa serbiarmeijan riveissä taistelleista kreikkalaisista veteraaneista, on vastikään haastanut Takis Mikhaksen oikeuteen kunnianloukkauksesta. Kanteen rahoittajana toimii "panhelleeniseksi makedonialaiseksi rintamaksi" itseään kutsuva erilaisten äärikansallisten ryhmien kattojärjestö. Syytteen perusteena on se, että Vitalis pitää Mikhaksen väitteitä kreikkalaisten osallisuudesta Srebrenican joukkomurhaan valheellisina ja on myös käärmeissään siitä, että Mikhas on kutsunut kreikkalaisia vapaaehtoisia "puolisotilaallisiksi joukoiksi" ja "palkkasotureiksi". Vitalis itse näkee kreikkalaiset vapaaehtoiset nimenomaan vakaumuksellisina vapaaehtoisina, ja on korostanut heidän palvelleen vakinaisen serbiarmeijan osana. Srebrenican tapahtumiin Vitalis näyttää suhtautuvan lähinnä vain konventionaalisena sotatoimena, eikä hyväksy olleensa edes välillisesti osallisena kansanmurhaan.
Kuten linkitetystä haastattelusta näkee, Mikhas epäilee, että syyte on harkitusti nostettu, ja että oikeuskäsittelyn on tarkoitus palvella forumina, minkä kautta Srebrenican tapahtumien vähättely ja mitätöinti voidaan saattaa Kreikassa virallisestikin salonkikelpoiseksi. "Panhelleenisen rintaman" ja entisten vapaaehtoisten kannalta ihanteellisin tulos olisi, mikäli heidän toimiensa "sankarillisuus" saisi jälkikäteen suorastaan tuomioistuimen siunauksen.
Lähihistorian käsittely oikeudessa tulee tietysti heijastumaan vielä pitkälle tulevaisuuteen. Mikhaksen ja Vitaliksen tapaus sekä entisen Jugoslavian tapahtumien heijastuminen Kreikkaan on kiinnostavaa sikäli, että vastaavanlaisen prosessin tapahtuminen voisi olla hyvinkin mahdollista myös Venäjällä, missä etäisempääkin historiaa puidaan tunnetusti nykyisin komissioissa ja tuomioistuimissa. Venäläisten vapaaehtoisten osuus Bosnian sodassa on myös saanut osakseen kansainvälistäkin huomiota ja inspiroinut taidettakin, mutta toistaiseksi tämä sivujuonne Venäjän uudemmassa historiassa on jäänyt dramaattisempien Kaukasuksen tapahtumien varjoon.
Cheers,
Jussi Jalonen
fil. lis.
e-mail: jussi.jalonen at uta.fi