Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Kanada toisessa maailmansodassa

Kuva

Taas yhden toiseen maailmansotaan liittyvän muistopäiväpostin kirjoittaminen voi tuntua hiukan hassulta, mutta joka tapauksessa: tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta Kanadan liittymisestä toiseen maailmansotaan. Torontossa asuva, alunperin Prinssi Edwardin saarelta kotoisin oleva tuttavani, väestöhistorian tutkijana toimiva Randy McDonald on kirjoittanut aiheesta pienehkön katsauksen verkkopäiväkirjaansa, ja ajattelin mainita asiasta täälläkin.

Kanadan rooli toisessa maailmansodassa liittoutuneiden puolella on tavallaan mielenkiintoinen ja merkittäväkin kuriositeetti. Buurisotaan ja ensimmäiseen maailmansotaan Kanada oli osallistunut paljolti imperiumin vanavedessä, vailla sen kummempia mahdollisuuksia kieltäytyä kunniasta, mutta molemmat sodat olivat samalla muovanneet ratkaisevasti erityistä kanadalaista kansallistuntoa. Vuoden 1931 Westminsterin säädöksen myötä Kanada oli useimpien muiden dominioiden tavoin ottanut ratkaisevan askeleen kohti itsehallintoa ja siten itsenäisyyttä. Sodan syttyessä 1939 pääministeri William Lyon Mackenzie King - kuvattu ohessa vasemmalla - piti erityisen tärkeänä, että Kanadan tuli julistaa sota Saksalle oma-aloitteisesti ja itsenäisesti, riippumatta Isosta-Britanniasta. Sodanjulistus annettiin 7. syyskuuta, heti kun kesälaitumilleen vetäytyneet parlamentin jäsenet olivat selviytyneet takaisin Ottawaan.

Kanadan oma-aloitteisuudella oli emämaalle suurempi merkitys kuin äkkiseltään voisi luulla. Kuten linkitetystä katsauksesta voi havaita, vuosina 1940-1941, Ranskan kukistumisen jälkeen ja ennen Saksan hyökkäystä Neuvostoliittoon, Kanada oli tosiasiassa sotilaalliselta voimaltaan toiseksi vahvin liittoutuneiden riveissä ollut valtio. McDonaldin siteeraama Brent Popplewellin lehtiartikkeli esittää otaksuman, että jopa Churchillin kuuluisa radiopuhe siitä, miten "merentakainen imperiumimme Britannian merivoimain suojelemana tulee jatkamaan taistelua, kunnes Jumalan määräämänä aikana uusi maailma saapuu pelastamaan vanhaa maailmaa", saattoi itse asiassa olla viittaus Kanadalta odotettuun panokseen, eikä niinkään vetoomus Yhdysvaltoja kohtaan.

Sodan alkuvaiheessa Kanadan merkitys Isolle-Britannialle tiivistyi silti paljolti siihen, että maa yleensä edes oli mukana liittoutuneiden yhteisrintamassa. Ensimmäisessä maailmansodassa koetut raskaat tappiot muistanut Mackenzie King oli luvannut kansakunnalleen "rajoitetun riskin sodan" ("war of limited liability"), ja piti sanansa. Vuoteen 1942 asti Kanada otti sotaan osaa lähinnä merivoimiensa kautta, ja vaikka maa soi täyden materiaalisen tukensa Isolle-Britannialle, ei kanadalaisten tarvinnut kiristää vyötään samalla tavalla kuin emämaan. Vielä vuonna 1941 ei kanadalaisella kuluttajalla ollut mitään vaikeuksia ostaa esimerkiksi uutta autoa tai jääkaappia, ja yksityinen kulutus itse asiassa kasvoi tasaisesti koko sodan ajan, samalla kun inflaatio pysyi jotakuinkin nollatasolla.

Asevelvollisuutta ei myöskään säädetty, ja armeijaan värvätyistä vapaaehtoisista lähes puolet ei koskaan poistunut kotimaasta. Osittain tähän vaikuttivat sisäpoliittiset syyt; ennen kaikkea Mackenzie King pelkäsi, että asevelvollisuus saattaisi herättää vastustusta ranskankielisen Québecin provinssin taholta. Sittemmin pääministeriksi noussut Pierre Trudeau osallistui sodan aikana aktiivisesti asevelvollisuuden vastaiseen kampanjaan Québecin provinssissa, ja sai myös kyseenalaista kuuluisuutta ajaessaan moottoripyörällä Montrealin halki preussilaiseen univormuun ja piikkikypärään sonnustautuneena. Tempaus oli paradoksaalinen osoitus siitä, miten kanadanranskalaisten sisäpoliittiset edut saattoivat olla tärkeämpiä jopa silloinkin, kun sotaa käytiin paitsi Ison-Britannian ja imperiumin, myös Ranskan puolesta.

Kuva

"Rajoitetun riskin" puitteissakin Kanada teki osansa, varsinkin sotateollisuuden saralla. Kolmessa vuorossa pyörineet Ontarion ajoneuvotehtaiden liukuhihnat sylkivät ulos enemmän panssarivaunuja kuin Italia ja Japani yhteensä pystyivät tuottamaan. Kuorma-autojen osalta Kanadan tuotanto oli suurempi kuin kaikkien akselivaltain yhteensä, ja jäi toiseksi ainoastaan Yhdysvalloille. Ensimmäinen operaatio, jossa kanadalaisilla joukoilla oli merkittävä rooli, oli ylläolevassa kuvassa ikuistettu, elokuussa 1942 käyty Dieppen taistelu, eräänlainen kenraaliharjoitus Normandian maihinnousua varten. Kuudestatuhannesta taisteluun osallistuneesta kanadalaisesta tuhat ei koskaan palannut kotiinsa. Vuoden 1944 varsinaisessa hyökkäyksessä Ranskaan kanadalaiset kunnostautuivat ratkaisevassa Falaisen läpimurrossa, ja myöhemmin etenkin Alankomaiden vapauttamisessa.

Kanadan sotilaallinen potentiaali osoittautui vuosina 1939-1945 massiiviseksi. Syyskuussa 1939 vakinaisella armeijalla oli palveluksessaan 4261 upseeria ja rivimiestä. Maaliskuussa 1945 Kanadan armeijassa palveli 495 804 miestä ja naista, mikä merkitsi yli satakertaista lisäystä sodan alkuaikain muonavahvuuteen. Kaiken kaikkiaan 730 159 kanadalaista palveli kotimaansa armeijassa sodan aikana, ilmavoimat listasi 249 662 värvättyä ja laivasto puolestaan 106 552 vapaaehtoista. Euroopassa taistelleet kanadalaiset joukot jatkoivat sodan jälkeen palvelustaan Ison-Britannian miehitysvyöhykkeellä Saksassa.

Kanadan osallistumisella sotaan oli tietysti myös vähemmän ylevä kääntöpuolensa. Japanin hyökättyä Pearl Harboriin vuonna 1941 Kanada noudatti Yhdysvaltain esimerkkiä ja internoi japanilaisen väestönosansa. Yli kahdenkymmenentuhannen hengen eristäminen oli Kanadan historian laajin väestönsiirto, jonka taustalla oli paljolti vain Brittiläisen Kolumbian paikallisten poliitikkojen rasismi sekä halu käyttää sotatilaa verukkeena provinssinsa "puhdistamiseksi" ei-toivotusta rodullisesta elementistä. Kanadan asenne juutalaisia pakolaisia kohtaan oli ollut kielteinen jo ennen sodan syttymistä, ja säilyi sellaisena myös sodan aikana.

Vanhana Marvel-sarjakuvien diggarina alkuperäinen aikomukseni oli liittää tämän jutun loppuun kuva Wolverinesta taistelemassa kanadalaisten laskuvarjojääkärien mukana Normandiassa, mutta luultavasti se olisi mennyt useammilta yli ymmärryksen. Joten tyydyn vain liittämään tähän linkin sodanaikaiseen kanadalaiseen uutisfilmiin. Ranskaksi tekstitettynä, totta kai.


Cheers,

J. J.
Viimeksi muokannut Jussi Jalonen, 26.12.10 21:34. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kanada toisessa maailmansodassa

Kiitos mielenkiintoisesta jutusta!

Kanadalaisten osallistumisesta ensimmäiseen maailmansotaan kotirintaman näkökulmasta kertoo L. M. Montgomeryn Kotikunnan Rilla. Siitä myös selviää, miten "vapaaehtoisuus" oli suhteellista, painostus oli kova. Mitenkähän muuten tällaiset kirjat ovat levittäneet sotaintoa (tai ainakin käsitystä että sotilaaksi ryhtyminen on velvollisuus)?
Jussi Jalonen kirjoitti: Sittemmin pääministeriksi noussut Pierre Trudeau osallistui sodan aikana aktiivisesti asevelvollisuuden vastaiseen kampanjaan Québecin provinssissa, ja sai myös kyseenalaista kuuluisuutta ajaessaan moottoripyörällä Montrealin halki preussilaiseen univormuun ja piikkikypärään sonnustautuneena. Tempaus oli paradoksaalinen osoitus siitä, miten kanadanranskalaisten sisäpoliittiset edut saattoivat olla tärkeämpiä jopa silloinkin, kun sotaa käytiin paitsi Ison-Britannian ja imperiumin, myös Ranskan puolesta.
No eipä tämä hämmästytä, muistaen Irlannin menettelyn ensimmäisessä maailmansodassa ja osin toisessakin. "Viholliseni vihollinen on ystäväni."

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kanada toisessa maailmansodassa

Emma-Liisa kirjoitti:Kanadalaisten osallistumisesta ensimmäiseen maailmansotaan kotirintaman näkökulmasta kertoo L. M. Montgomeryn Kotikunnan Rilla. Siitä myös selviää, miten "vapaaehtoisuus" oli suhteellista, painostus oli kova. Mitenkähän muuten tällaiset kirjat ovat levittäneet sotaintoa (tai ainakin käsitystä että sotilaaksi ryhtyminen on velvollisuus)?
Hyvä kysymys. Kyllähän tytöillekin suunnatuissa kirjoissa tällainen ominaisuus voi olla, joko tarkoituksellisesti tai tahattomasti. Itse en ole teosta lukenut, mutta nykyäänhän käytännössä kaikki on verkossa:
Rilla felt arms go about her lovingly, protectingly. It was mother – pale, large-eyed mother.

"Oh, mother, how can you bear it?" she cried wildly.

"Rilla, dear, I've known for several days that Walter meant to go. I've had time to–to rebel and grow reconciled. We must give him up. There is a Call greater and more insistent than the call of our love–he has listened to it. We must not add to the bitterness of his sacrifice."

"Our sacrifice is greater than his," cried Rilla passionately. "Our boys give only themselves. We give them."
_________

Naisen velvollisuus, toisin sanoen. Sekä tietysti loppukohtaus, jossa mies palaa takaisin ansaittuaan naisen kiintymyksen sodan kurimuksessa:
The door bell rang, Rilla turned reluctantly stairwards. She must answer it – there was no one else in the house; but she hated the idea of callers just then. She went downstairs slowly, and opened the front door.

A man in khaki was standing on the steps - a tall fellow, with dark eyes and hair, and a narrow white scar running across his brown cheek. Rilla stared at him foolishly for a moment. Who was it?

She ought to know him; there was certainly something very familiar about him:

"Rilla - my - Rilla," he said.

"Ken," gasped Rilla. Of course, it was Ken, but he looked so much older – he was so much changed – that scar; the lines about his eyes and lips; her thoughts went whirling helplessly.

Ken took the uncertain hand she held out, and looked at her. The slim Rilla of four years ago had rounded out into symmetry. He had left a school girl, and he found a woman; a woman with wonderful eyes and a dented lip, and rose-bloom cheek; a woman altogether beautiful and desirable; the woman of his dreams.

"Is it Rilla-my-Rilla?" he asked, meaningly.

Emotion shook Rilla from head to foot. Joy; happiness; sorrow; fear; every passion that had wrung her heart in those four long years seemed to surge up in her soul for a moment as the deeps of being were stirred.
________________

Kaunista, niin kaunista. Klassinen kohtaus, tunnettu kirjallisuudessa maailman sivu, kaikilla kulttuurialueilla. Odysseus palaa kotiin Penelopen luokse, tai Koskelan Akseli takaisin Elinan syleilyyn.
Emma-Liisa kirjoitti:No eipä tämä hämmästytä, muistaen Irlannin menettelyn ensimmäisessä maailmansodassa ja osin toisessakin. "Viholliseni vihollinen on ystäväni."
Trudeaun tempaus oli vain sikäli vielä kaksinkertaisesti paradoksaalinen että saksalaisethan olivat myös ranskalaisten, siis sen Québecin vanhan emämaan asukkaiden vihollisia. Vaikka toisaalta, jos kerran ranskalaiset itse olivat sodan aikana alttiimpia antautumiseen ja yhteistoimintaan kuin vastarintaan, niin olisihan se tietysti ollut aika outoa odottaa kanadanranskalaisilta yhtään innokkaampaa asennetta liittoutuneiden sotaponnistuksia kohtaan.


Cheers,

J. J.

Emma-Liisa
Viestit: 4991
Liittynyt: 30.01.07 17:25

Re: Kanada toisessa maailmansodassa

Aivanko tunnet tyttökirjoja, Jussi? Amazing!

Kirja on erittäin taidokas siinä, että Walter ei halua lähteä sotaan - joten kun hän lähtee, päätös saa sitä suuremman merkityksen. Aivan kuten Rhett Butlerin päätös taistella viime hetkellä Etelän puolesta.

Näin aikuisena hämmästyttää, että Rillan rakastettu ei lähettänyt yhtään kirjettä. Suomessahan juuri kirjeenvaihto oli tärkeä tapa pitää yhteyttä.

Jussi Jalonen
Viestit: 902
Liittynyt: 29.05.07 11:18
Paikkakunta: Pyynikki

Re: Kanada toisessa maailmansodassa

Emma-Liisa kirjoitti:Aivanko tunnet tyttökirjoja, Jussi? Amazing!
Ööh, en oikeastaan, ainakaan mitenkään syvällisesti (enkä kyllä poikakirjojakaan, sen puoleen). Lueskelin nuo pätkät vasta äsken, ihan kursorisesti, kun huomasin että opus oli kokonaisuudessaan verkossa. Mutta samoja patrioottisen yleviä arvojahan molemmille sukupuolille on kaiketi lapsuusiässä jaettu, vähän eri paketeissa vain.
Näin aikuisena hämmästyttää, että Rillan rakastettu ei lähettänyt yhtään kirjettä. Suomessahan juuri kirjeenvaihto oli tärkeä tapa pitää yhteyttä.
Sonja Hagelstam kirjoitteli tästä aiheesta ihan hyvän jutun "Ihminen sodassa"-teokseen. Mielestäni sen kokoelman ehdottomasti parhaimpia artikkeleita.


Cheers,

J. J.

Ciccio
Viestit: 918
Liittynyt: 13.12.06 23:36
Paikkakunta: Ruotsinpyhtää

Re: Kanada toisessa maailmansodassa

Jussi Jalonen kirjoitti: Trudeaun tempaus oli vain sikäli vielä kaksinkertaisesti paradoksaalinen että saksalaisethan olivat myös ranskalaisten, siis sen Québecin vanhan emämaan asukkaiden vihollisia. Vaikka toisaalta, jos kerran ranskalaiset itse olivat sodan aikana alttiimpia antautumiseen ja yhteistoimintaan kuin vastarintaan, niin olisihan se tietysti ollut aika outoa odottaa kanadanranskalaisilta yhtään innokkaampaa asennetta liittoutuneiden sotaponnistuksia kohtaan. Cheers, J. J.
=========================================================================
Charles De Gaullen
valtiovierailun 1967 keskeyttänyt tempaus, puhe Montrealissa vielä täydentää asetelmaa. DeGaulle lienee Lontoossa maanpaossa ww2-ajan ollessaan syvästi närkästynyt vähätteleväksi kokemastaan kohtelusta.
http://www.youtube.com/watch?v=OHzMTSK1V4o
En minä ranskankielestä mitään ymmärrä, mutta tuo DeGaullen mahtipontinen voimakas "ranskalainen" puhetyyli eleineen väkijoukon moneen kertaan suosionosoituksilla keskeyttämänä tekee vaikutuksen.
Puheensa loppuhuipennukseksi DeGaulle kajauttaa:
Vive le Québec ! --- ja toistaa: Vive le Québec libre !!
Ja
tuo toistettu iskulause on ollut isännille liikaa.

VP

Derkku
Viestit: 325
Liittynyt: 26.09.07 01:12

Re: Kanada toisessa maailmansodassa

Jussi Jalonen kirjoitti:Trudeaun tempaus oli vain sikäli vielä kaksinkertaisesti paradoksaalinen että saksalaisethan olivat myös ranskalaisten, siis sen Québecin vanhan emämaan asukkaiden vihollisia. Vaikka toisaalta, jos kerran ranskalaiset itse olivat sodan aikana alttiimpia antautumiseen ja yhteistoimintaan kuin vastarintaan, niin olisihan se tietysti ollut aika outoa odottaa kanadanranskalaisilta yhtään innokkaampaa asennetta liittoutuneiden sotaponnistuksia kohtaan.
Nähdäkseni Kanadan tapauksessa ei kannata tehdä suoria yhtäläisyysmerkkejä asevelvollisuuden vastustamisen ja Saksan myötäilyn kanssa. Kanada soti molemmat sotansa väkilukuunsa nähden sangen pienellä siirtoarmeijalla ja kuten jutussasi mainitsit Kanadan suurin merkitys liittoutuneiden sotaponnisteluille tuli erilaisten tukipalveluiden sekä merivoimien kautta. Kanadalla ei ollut suinkaan tarvetta asevelvollisuudelle toisen maailmansodan aikana. Asevelvollisuushan ei ole suinkaan ihannetila, vaan pakkotila. Sota voitettiin ja Kanada osallistui erittäin merkittävästi liittoutuneiden sotaponnisteluihin vaikka ulkomaille lähetettyjen varusmiesten määrä oli minimaalinen.

Mitä taas tulee ranskalaisten vastarintainnon puuttumiseen toisen maailmansodan aikana on nähdäkseni turhaa ottaa Paasikiven asennetta Belgian, Alankomaiden tai Ranskan vastarintaan. Kuten tunnettua, Ranska menetti Saksan menestyksekkäässä Fall Gelb operaatiossa käytännössä katsoen kaikki liikkuvat joukkonsa jo operaation alkupäivinä. Saksa törmäsi riittävään määrään myötäjuoksijoita joka maassa, en nyt tiedä perusteita minkä perusteella Ranska olisi jonkinlainen poikkeus.

Palaa sivulle “Puheenvuoroja historiasta”