Sivu 1/1

Kiinan tasavalta 60 vuotta

Lähetetty: 16.10.09 13:33
Kirjoittaja Seregi85
Kiinan tasavalta 60 vuotta

Kiinan tasavallan juhlallisuudet aiheuttavat ristariitaisia tunteita. Suuria väkijoukkoja ei päästetty seuraamaan kesäkuun paraateja vaan kansalaisia kehotettiin seuraamaan juhlallisuuksia televisiosta. 60 - vuotiaan kansantasavallan väestön eriarvoisuus on suurempaa nyt kuin sen perustamisen aikaan 1949.
Kuva

Kiinan historiasta on parhaiten jääneet mieleen vuoden 1966 kulttuurivallankumous, vuonna 1979 lanseerattu yhden lapsen politiikka,1979 aloitettu talouden uudistus, joka avasi maan ulkomaisille sijoittajille ja Tiananmenin aukion verilöyly vuodelta 1989. Kiina ei ole edelleenkään julkistanut verilöylyssä kuolleiden määrää. Juuri näiden tapahtumien ja nykyisten ihmisoikeusloukkauksien muiston vuoksi, Kiinaa on vaikea tarkastella objektiivisesti ilman syvempää sikäläisen mentaliteetin ymmärtämistä.

Paraatin oli tarkoitus juhlistaa Kiinan tasavallan 60 vuoden taivalta teemalla "edeten isänmaani kanssa, ponnistaa modernisaatioon, reformi ja avautuminen ulospäin, tieteellinen kehitys, uskomaton saavutus, kaunis Kiina ja menestyksekäs tulevaisuus". Kutsuvieraat pääsevät seuraamaan, kun 180 000 marssijaa ohittaa heidät Tiananmenin aukiolla. Yli 850 000 vapaaehtoista, jotka on helppo tunnistaa punaisista heidän käsinauhoistaan, toimivat järjestyksenvalvojina. Paraati ohittaa 56 pylvästä, jotka "symboloivat Kiinan 56 etnisen ryhmän yhtenäisyyttä".

Presidentti Hu Jintao tarkasti paraatin muutaman tuhannen median edustajan ja merkkihenkön ohella vastamaalatun uuden puhemies Maon potretin alla. Myöhemmin illalla Tiananmenin aukolla nautittiin iltotulituksesta ja lasershowsta, johon osallistui 60 000 tarkkaan valittua esiintyjää ja katsojaa.

The New York Timesin mukaan monilla olisi mahdollisuus nähdä juhlallisuudet kotoaan parvekkeeltaan tai ikkunoistaan, mutta heitä on kielletty avaamasta ikkunaa tai astumasta parvekkeelle. Tilanne muistuttaa viime vuoden Olympialaisia, jolloin ennen avajaisshowta Pekingin kadut olivat tyhjiä, kun tavallista kansaa kehotettiin nauttimaan juhlasta kotonaan.

Iloisten paraatien kääntöpuoli

Vuosijuhlia kuitenkin varjostavat ihmisoikeussyytökset. Keskustelua syntyi myöskin Empire State buildingin juhlistaessaan valoillaan Kiinan vuosipäivää. Arvostelijoiden mielestä Empire State Building ei saisi juhlistaa Kiinan vuosipäivää, maan ihmisoikeusrikkomusten vuoksi. Aiemmin valot on sytyttetty Yhdysvaltojen, Australian ja Intian itsenäisyyspäivän sekä St. Patrick's Dayn kunniaksi. Empire State Buildingin edustaja kommentoi asiaa, että heille tulee vuosittain satoja pyyntöjä juhlavalaistuksen suhteen. Maksun sijaan he odottavat valaistuksen haluajalta tarpeeksi meriittejä ja sopivuutta heidän imagoonsa. Puhemies Mao on saanut samanlaista kitch - arvoa kuin kuuluisaChe Gueveran kuva. Tokkopa Maon kuvaa t-paidassaan kantavat tuntevat henkilöä kuvan takana. Länsimainen pop-kulttuuri on myös onnistunut kaupallistamaan Maon toisellakin tavalla; nimittäin kiinnittämällä huomioon Maon ja Meow'n samanlaiseen lausumistapaan.

Eipä ole Maonkaan kotikylä säästynyt kapitalismilta. Tänä vuonna jo 2, 5 miljoonaa kävijää on kunnioittanut Kansantasavallaan perustajaa käymällä hänen kotikylässään. Vierailijat ovat tuoneet mukanaan turistikrääsä kaupat ja hotellit ja tehnyt kylästä Hunanin maakunnan rikkaimman. Maon virheet ovat lakaistu maton alle, kylässä jonka imago ja talous perustuu hänen kaupalliselle arvolleen ja kunnioittamiselleen. “Puhemies Mao oli hyvin viisas ja rohkea,” Liu Jingjing, a 21-vuotias opiskelija sanoi. “Katso kunka vaatimaton hänen kotinsa oli verrattuna siihen, mitä meillä nyt on. Hänen kokemuksensa innoittavat meitä..”

“Puolueella ei ole käyttöä objektiiviselle historialle,” sanoo Bao Pu, Hong Kongilainen kustantaja “ Historia on uudelleen kirjoitettavissa ja käytettävissä valtion välineenä. Mutta siihen tarvitaan jatkuvaa sensuuria, jolla on vaikutuksensa yhteiskuntaan”
.
.
Kiinan juhlaparaati



Lähteet

BBC China: 60 years in facts and figures 2.10.2009
BBC: Chinese told to watch party on TV 30.0.2009
BBC: No divorce during China holiday 28.9.2009
BBC: Taiwan's view on China anniversary 29.9.2009
BBC: Empire State in China lights row 2.10.2009
The New York Times: Mao: The Great Helmsman of Kitsch? 30.9.2009
New York Times: China Is Wordless on Traumas of Communists’ Rise 1.10.2009
Times online: Capitalism finds a home in the village where Chairman Mao was born 30.0.2009
Telegraph: China's 60th anniversary of Communism: public barred from parade 30.9.2009