Sivu 1/1

Ukrainan lähihistoriasta

Lähetetty: 08.02.10 14:52
Kirjoittaja Tapio Onnela

Janne Yläjoki kirjoitti kiinnostavan artikkelin mm Pohjalaiseen Ukrainan historiasta. Artikkelissa oli ainakin minulle Ukrainan historiaan tarkemmin perehtymättömälle muutamia uusia ja kiinnostavia tietoja.

Yläjoki kirjoitti Ukrainan vaikeista historian kipupisteistä, joiden käsittely ei ole kovin hyvin maassa ainakaan toistaiseksi onnistunut, vaan ilmapiiri on tuntunut olevan varsin kärjistynyt, johtuen aika paljolti Ukrainan asemasta idän ja lännen välillä
Janne Yläjoki, Ukrainalla verinen lähihistoria (Pohjalainen, 6.2. 2010):
Historia-kysymyksen suurta merkitystä kuvaa hyvin se, millaisen vastaanoton väistyvä presidentti Viktor Jushtshenko sai viime viikolla allekirjoitettuaan julistuksen, jossa toisen maailmansodan aikana toiminut Ukrainan kapinallisarmeija UPA tunnustettiin maan itsenäisyyttä ajaneeksi voimaksi ja sen johtaja Stepan Bandera kansallissankariksi.

Maan itäosan venäläismielinen media kuvaili Jushtshenkon päätöstä "fasistiseksi". Ukrainan sosialistipuolueen kansanedustaja Konstantin Zarudnev poltti julkisesti passinsa protestoidakseen tapahtunutta. Hänen mukaansa Jushtshenkon päätös laillisti "rehtoreiden, opettajien ja lainvalvojien murhaamisen" sekä muun Banderan joukkojen harjoittaman "valtioterrorin".

Varpailleen nousivat myös Ukrainan juutalaisjärjestöt sekä Yhdysvalloissa toimiva Simon Wiesenthal -keskus. Jälkimmäinen ilmoitti pitävänsä Banderaa Saksan natsien yhteistyökumppanina, jonka seuraajat surmasivat tuhansia Ukrainan juutalaisia ja puolalaisia. Ukrainan länsiosien asukkaille Stepan Bandera on kuitenkin yksiselitteisesti kansallissankari.
Minulle oli ainakin uutta se, että taistelut jatkuivat vielä aika pitkälle 1950-luvun puolelle. Vähän samaan tapaan kuin maanalainen vastarinta Balttian maissa esimerkiksi Liettuassa.
Saksa antautui toukokuussa 1945, mutta Ukrainassa tappaminen jatkui vielä vuosikausia. Kiovan yliopistossa historian professorina toimivan Valerij Soldatenkon mukaan vuosien 19441953 väkivaltaisuuksissa surmattiin noin 150 000 Ukrainan kapinallisarmeijan taistelijaa.

Antautuvat taistelijat luvattiin armahtaa, mutta lupausta ei kuitenkaan pidetty. Sodanjälkeinen Neuvostoliitto oli sääliä tuntematon agenttivaltio, Soldatenko sanoo.

Surmattujen omaiset asuvat yhä pitkälti Länsi-Ukrainassa ja se näkyy paikallisten mielipiteissä. Kuten sekin, että sadattuhannet UPA:n rivimiehet ja heidän perheensä passitettiin Siperiaan.

UPA:n taistelijat eivät kuitenkaan suostuneet ottamaan pelkästään uhrin roolia, vaan aloittivat vuosikausia jatkuneen neuvostohallinnon terrorisoinnin, jossa myös kuoli jopa 80 000 ihmistä.

NKVD:n virallisten tilastojen mukaan Länsi-Ukrainassa murhattiin pelkästään 194446 lähes 12 000 neuvostohallinnon edustajaa ja yhteistyöhenkilöä. Lisäksi noin 2 400 katosi.

UPA:n terrori loppui vasta 1954, kun sissien viimeinen komentaja Vasil Kuk saatiin pidätettyä. Hän selvisi ihme kyllä kuuden vuoden vankeusrangaistuksella. Saksassa maanpaossa ollut Stepan Bandera sen sijaan murhattiin vuonna 1959 Münchenissä.
Lue koko artikkeli Pohjalaisen sivulta:
Janne Yläjoki, Ukrainalla verinen lähihistoria (Pohjalainen, 6.2. 2010)

Kuva

Re: Ukrainan lähihistoriasta

Lähetetty: 08.02.10 16:54
Kirjoittaja Emma-Liisa
Ehkä olisi hyvä olla jakamatta ihmisiä "sankareihin" ja "roistoihin". Kyseessähän oli inhimillinen tragedia, jolla nyt tehdään politiikkaa ja syvennetään vastakkaisasettelua.

Re: Ukrainan lähihistoriasta

Lähetetty: 08.02.10 18:04
Kirjoittaja Jussi Jalonen
Tapio Onnela kirjoitti: Minulle oli ainakin uutta se, että taistelut jatkuivat vielä aika pitkälle 1950-luvun puolelle.
UPA:n sodanjälkeistä taisteluahan käsiteltiin suomeksi jo 1990-luvun puolella ilmestyneessä, Venäjän ja Itä-Euroopan instituutin julkaisemassa Ukrainan historiassa. Teos on oikein hyvä kokonaiskuvaus, vaikka käännös on parissa kohtaa hieman pettänyt. Yhtenä esimerkkinä muistan, miten Puolan sodanaikainen vastarintaliike Armia Krajowa oli suomennettu "Krajovin partisaaniarmeijaksi", vaikka oikea, vakiintunut käännös on "Kotiarmeija" (kraj tarkoittaa "kotimaata").

Stepan Bandera oli aloittanut uransa jo ennen sotaa OUN-järjestössä, joka operoi tuolloin Puolan ukrainalaisalueilla ja sai rahallista tukea aluksi varsinkin Puolalle uhitelleelta Tšekkoslovakialta, sittemmin myös natsi-Saksalta. OUN rinnastui kansallismielisenä terroristijärjestönä luonteeltaan lähinnä Irlannin tasavaltalaisarmeijaan, ja onnistui murhaamaan sisäministeri Bronisław Pierackin vuonna 1934. Puolalaiset vastasivat mielivaltaisilla massapidätyksillä, armeijan ja poliisin "rauhoitustoimilla" ja lopulta perustamalla Bereza Kartuskan keskitysleirin poliittisille vangeille.


Cheers,

J. J.

Re: Ukrainan lähihistoriasta

Lähetetty: 09.02.10 18:45
Kirjoittaja Tapio Onnela
Emma-Liisa kirjoitti:Ehkä olisi hyvä olla jakamatta ihmisiä "sankareihin" ja "roistoihin". Kyseessähän oli inhimillinen tragedia, jolla nyt tehdään politiikkaa ja syvennetään vastakkaisasettelua.
Niinpä. Tämä uutinen kyllä auttaa suhteellistamaan keskustelua siitä, missä määrin Suomi Saksan kanssasotijana/liittolaisena oli vastuussa natsi-Saksan sotarikoksista. Mittakaava taitaa tuolla Ukrainassa olla vähän toista luokkaa.
Tuntematta Ukrainan tilannetta juuri ollenkaan rohkenen luulla, että kun asiasta ei Neuvostoliiton aikoihin saanut olla kuin yhtä mieltä on luonnollista, että asiasta siellä nyt keskustellaan, vaikka helposti se tietysti menee poliittsella lyömäaseella mätkimiseksi. Ukrainan tilanne on muutenkin varmaankin aika hankala kun maa on jakautunut kansallisesti niin selkeästi venäläismielisiin ja muihin, päälle vielä Neuvostoaika.
Kiitos Jussille hyvästä kirjavinkistä, pitää sivistää itseään Ukrainan historialla!