Sivu 1/1

Grunwald, kuusi vuosisataa

Lähetetty: 14.07.10 13:32
Kirjoittaja Jussi Jalonen
Huomenna, heinäkuun 15. päivänä, tulee kuluneeksi kuusisataa vuotta Grunwaldin taistelusta Puola-Liettuan ja saksalaisen ritarikunnan välillä. Suomalaisille lukijoille yhteenotto on todennäköisesti tutumpi Tannenbergin taistelun nimellä, ja tämä vanha saksalainen nimitys on näköjään edelleen käytössä kotimaassamme. Puolassa juhlallisuudet ovat merkkitapaus, ja viikkolehti Tygodnik Powszechny on julkaissut teemanumeron taistelusta. Teemanumeroa koristaa odotetusti puusta kaiverrettu panoraama-jäljennös Jan Matejkon kuuluisasta maalauksesta, minkä liitän oheen kokonaisena miniatyyrinä.

Kuva

Taistelun historialliset asiayhteydet on selostettu toisaalla, mutta lyhyt kertaus saattaa olla aiheellista. Yhteenoton taustalla oli vuonna 1409 Samogitiassa puhjennut liettualaisten kansannousu ritarikuntaa vastaan, minkä seurauksena suurmestari Ulrich von Jungingen ajautui vastatusten Liettuan suuriruhtinas Vytautasin ja tämän serkun, Puolan kuninkaaksi Vladislav II Jagellon (Władysław Jagiełło) hallitsijanimellä valitun Jogailan kanssa. Seurauksena oli lyhyt ja raaka, vuoden 1410 alkukesän päivät kestänyt sota Masurian järviseuduilla, joka huipentui yllämainittuun suureen taisteluun. Puolan ja Liettuan aseet olivat voittoisat, ja enin osa taisteluun osallistuneista saksalaisista ritareista, nuori suurmestari itse mukaanlukien, lojuivat päivän päättyessä kaatuneina kentällä tuijotellen särkynein silmin Itä-Preussin rajamaiden synkkenevää taivasta. Eräänä tuoreimmista aihetta käsittelevistä teoksista voi suositella William Urbanin opusta "The Teutonic Knights; A Military History" (Greenhill Books, 2003). Urban on myös kirjoittanut varsin omaperäisen artikkelin saksalaisritarien huumorintajusta. "Uusi sotahistoria" on nähtävästi ulottunut nyt myös keskiajantutkimukseen.

Mitä merkitystä taistelulla sitten on tänä päivänä, kuusisataa vuotta myöhemmin? Kyseessä on tietysti turistitapahtuma, ja kuten tuosta linkitetystä ohjelmasta voi havaita, taisteluesitykseen osallistuu myös suomalaisia ritareiksi sonnustautuneita keskiaikaharrastajia. Puolalaisille on taistelulla nyttemmin lähinnä antikvaarista merkitystä, mutta vielä sata vuotta sitten kyseessä oli kansallistunnolle keskeinen sykähdyttävä episodi, mitä hyödynnettiin voimakkaasti aikakauden propagandassa. Grunwaldin taistelun ympärille 1900-luvun alussa rakentunut puolalaisen kansallishenkisyyden sävyttämä kultti oli osaksi seurausta keisarillisen Saksan tuolloisesta itäalueillaan harjoittamasta rajusta assimilaatiopolitiikasta. Yhdistyneen Saksan politiikka Preussin vanhoilla puolalaisenemmistöisillä alueilla nojasi niin ikään historian tarkoitukselliseen politisointiin, mistä esimerkkinä oli Vilhelm II:n toteuttama Marienburgin vanhan ritarilinnan restaurointi uudeksi saksalaiseksi kansalliseksi pyhätöksi. Puolalaiset vastasivat haasteeseen rakentamalla oman kansallisen mytologiansa Grunwaldin taistelun ympärille - taistelun, missä he olivat voittaneet saksalaisen maahantunkeutujan. Suorin isku puolalaisen kansallisen perinnön puolesta saksalaista ylivaltaa vastaan oli nobelisti Henryk Sienkiewiczin vuonna 1900 julkaistu seikkailuromaani "Ristiritarit" ("Krzyżacy"), mitä seurasi kymmenen vuotta myöhemmin tuolloin Itävallalle kuuluneessa Krakovassa järjestetty Grunwaldin taistelun mahtava viisisataavuotisjuhla. Festivaalin yhteydessä paljastettiin sittemmin kotimaansa pääministeriksi nousseen pianisti Ignacy Paderewskin lahjoittama taistelun kunniaksi veistetty monumentti, Maria Konopnickan sanoittaman "Vala" ("Rota")-sävellyksen tahdissa.

Sotienvälisenä aikana Grunwaldin taistelun jälkipeli jatkui uudella intensiteetillä Puolan voitettua nyt itsenäisyytensä. Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset olivat tarkoituksella nimenneet venäläisistä saamansa suurvoiton "Tannenbergin taisteluksi" ja rakensivat kymmenen vuotta myöhemmin paikalle massiivisen muistorakennuksen. Puolalaiset eivät tälläkään kertaa jääneet toisiksi, ja vuonna 1931 kohosi Puolan puolelle rajaa oma Grunwaldin taistelun monumentti, marsalkka Piłsudskin veljenpojan vihkimänä. Pikantin lisänsä keitokseen toi se, että myös Liettua oli nyt itsenäinen valtio, ja Vilnan alueesta käydyn rajaselkkauksen jäljiltä huonoissa väleissä Puolan kanssa. Liettualaisille tuli "Žalgirisin taistelusta" - kuten he itse päättivät sitä kutsua - keino korostaa vastaavasti omaa kansallisylpeyttään, vastaitsenäistyneen valtionsa keskiaikaan ulottuvia historiallisia juuria sekä erityistä asemaansa Puolaan nähden. Vuonna 1910 olivat liettualaiset kieltäytyneet lähettämästä delegaatiotaan Krakovassa vietettyihin juhlallisuuksiin, ja vuonna 1932 kohosi Kaunaksen keskustaan suuriruhtinas Vytautasin patsas, jonka jalustaan oli kuvattu polvistuneina ja alistuneina saksalaisritari, tataari, venäläinen ja tietysti myös puolalainen. Muistomerkki oli näpäytys paitsi vanhoille vihollisille, myös isännän otteita harjoittaneelle entiselle liittolaiselle.

Kuva

Nationalistinen patsaskilpailu sai tylyn lopun toisen maailmansodan vyöryessä yli Itä-Euroopan. Krakovaan pystytetyn alkuperäisen puolalaisen monumentin tuhosivat natsit vuonna 1939, ja saksalaisten Tannenbergin mausoleumista tekivät selvää jälkeä puna-armeijan joukot vuonna 1944. Liettualaiset ja puolalaiset alistaneella stalinistisella Neuvostoliitolla oli omat suunnitelmansa Grunwaldin historiallisen perinnön hyödyntämiseksi, ja kommunismin aikana taistelusta ja sen myyttisistä ulottuvuuksista tuli käypä keino saksalaisvastaiselle ja länsivihamieliselle propagandalle. Perinteisesti lujan kansallisen arvolatauksensa vuoksi kyseessä oli kuitenkin kaksiteräinen miekka, joka ei aivan vaivattomasti ollut taottavissa kommunistihallinnon toivomaan muottiin. Selkein esimerkki monitulkintaisuudesta oli Aleksandr Fordin vuonna 1960 ohjaama, Suomessakin aika ajoin filmiarkiston teatteriesityksissä näytetty elokuva. Vaikka keskeiset kohtaukset vetävät selkeää allegoriaa saksalaisritarien ja natsien välillä - huomioissa ritarien monikansallisuudesta saattaa olla myös NATO-liittouman vastaisia painotuksia - on mukana myös vahva puolalaista isänmaallisuutta ja katolista kristillisyyttä korostava lataus:



Varsinaisessa taistelun kuvauksessa vilahtaa liettualaisten ja tataarien ratsuväen rynnäkön aikana ohimennen mukana myös Liettuan historiallinen valkoisella ritarilla koristettu vaakunalippu, jonka julkinen esittäminen kansallisena symbolina oli ankarasti kielletty Neuvostoliitossa:



Yleisemminkin kommunistiaika ja myöhempi vastarinta Neuvostoliittoa vastaan hitsasivat liettualaisten ja puolalaisten käsitystä omasta historiastaan yhteisemmäksi ja yhtenäisemmäksi. Grunwaldin taistelun osalta kinastelu on rajoittunut enää lähinnä siihen, olivatko Jagellon toimet puolalaisten ritarien komentajana ratkaisevampia kuin suuriruhtinas Vytautasin liettualaisista ja tataareista koostuneiden ratsujoukkojen toteuttama taktinen iske-ja-pakene-hyökkäys. Kuten keskiajantutkija Rimvydas Petrauskas mainitsee Patrycja Bukalskan tekemässä Tygodnik Powszechny-lehden haastattelussa, tällä kertaa Puola ja Liettua voivat viimeinkin viettää Grunwaldin taistelun muistojuhlia yhteisesti, vailla kansalliseen paatokseen tai taistelun monopolisointiin pyrkivää kilpailua. Viime aikoina muistoseremonioihin on haluttu kutsua mukaan myös Liettuan suuriruhtinaskunnan alaisuuteen tuolloin kuuluneet valkovenäläiset, joten taistelulla on nyttemmin siis edelleen tietynlainen poliittinen merkitys. Toisaalta se on keino korostaa Puolan ja Liettuan välistä uutta ystävyyttä; toisaalta se käy laajemminkin yhteiseksi symboliseksi sillanrakentajaksi kommunismista vapautuneille Venäjän rajamaille, diktatorisen hallinnon alle jäänyt Valko-Venäjä mukaanlukien. Liettualaisille 600-vuotisjuhlallisuuksien painoarvoa lisäävät tälle samalle vuodelle osuneet uuden itsenäistymisen 20-vuotisjuhlat sekä Algirdas Brazauskasin poismeno.

Koska perinteiselläkin paatoksellisuudella on silti käyttöarvonsa, päätän tämä tekstin Reino Silvannon kääntämiin Henryk Sienkiewiczin romaanin loppulauseisiin. Käännös on kestänyt aikaa yllättävän hyvin, kenties osaksi teemansa vuoksi. Kielenkäyttö on aikoinaan soinnahtanut yksiin perisuomalaisten isänmaallisuutta ja kansallishenkeä korostaneiden teosten kanssa, mutta tänä päivänä se ei vastaavasti ole lopulta kovinkaan kaukana puhtaan viihteellisten fantasiaromaanien ilmaisutavasta.

”Taistelu oli muuttunut teurastukseksi ja takaa-ajoksi. Ken ei tahtonut antautua, surmattiin. Paljon siihen aikaan taisteltiin, mutta kukaan elossa olevista ihmisistä ei muistanut näin suurta ja kauheata verilöylyä. Suuren kuninkaan Władysław Jagiełłon edessä ei romahtanut ainoastaan ristiritarikunta, vaan koko Saksanmaa, jonka etevimmät ritarit olivat auttaneet teutonista ”etuvartiotaan”, joka oli tunkeutunut yhä syvemmälle slaavilaisiin maihin.

Seitsemästäsadasta ”valkoisesta viitasta”, jotka olivat johtaneet germaanien taajoja sotajoukkoja, oli tuskin viittätoista jäljellä. Enemmän kuin 40 000 kaatunutta nukkui kuolon ikuista unta tällä verisellä kentällä. Alikansleri Mikołaj, joka tunsi pyhän Birgitan ennustuksen, sanoi: - Tullut on se aika, jolloin heiltä on lyöty hampaat suusta ja oikea käsi!

Eikä ainoastaan ristiritarikunta maannut lyötynä Puolan kuninkaan jalkojen juuressa, vaan saksalaisten koko voima, joka tähän saakka oli aaltona huuhtonut onnettomia slaavilaisia maita, oli tänä vapautuksen päivänä murskautunut Puolan rintaa vasten.

Sinulle, suuri pyhä menneisyys, ja sinulle, uhrattu veri, tulkoon ylistys ja kunnia iankaikkisesti!”



















Bogu rodzica dzewica,

J. J.

Re: Grunwald, kuusi vuosisataa

Lähetetty: 20.07.10 01:17
Kirjoittaja Veikko Palvo
Jussi Jalonen kirjoitti: Sotienvälisenä aikana Grunwaldin taistelun jälkipeli jatkui uudella intensiteetillä Puolan voitettua nyt itsenäisyytensä. Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset olivat tarkoituksella nimenneet venäläisistä saamansa suurvoiton "Tannenbergin taisteluksi" ja rakensivat kymmenen vuotta myöhemmin paikalle massiivisen muistorakennuksen.
Bogu rodzica dzewica,

J. J.
Paul von Hindenburgin kirjoitetaan nimenneen 1914 voiton Tannenbergin taisteluksi jo elo- syyskuussa 1914 teutonien 1410 Grunwaldin tappion johdosta. Ja taistelun saksalaiskomentajista Hindenburgista ja Ludendorffista tuli WW1:n saksalaisjohtajat sotilaallisesti ja pitkälti ilmeisesti poliittisestikin?
Hindenburg oli myöhemmin Weimarin Saksan presidentti ja hänen paikkansa otti Adolf Hitler, jota Ludendorff oli tukenut Mynchenissä jo 1920-luvun alussa.

Autonomisessa Suomessa kenr.kuvernööri Seyn julisti heinäkuun 1914 lopussa sotatilan ja siviilihallinto joutui sot.hallinnon alaiseksi, lehdistösensuuri astui voimaan ja Suomen sotaveroksi määriteltiin 9 miljoonaa mk korvaukseksi siitä, ettei suomalaisten tarvinnut lähteä tsaarin armeijaan. P.Svinhufvud ei alistunut Venäjän sotilashallinnon käskyihin ja pidätettiin 11.1914 ja lähetettiin Siperiaan, josta vapautui Venäjän helmikuun vallankumouksen seurauksena.

Eversti (?) Mannerheim oli 7-8 vuotta asunut Varsovassa ollen Kaartin ratsuväkiprikaatin komentajana. Mannerheimin ensimmäinen, Krasnikin taistelu elokuun 1914 lopulla on ollut Galiciassa ( nyk. Puolaa ) balttiansaksalaisen kenr. Anton von Saltzan 4. A:ssa http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Krasnik
Krasnikin taistelun Itävalta-Unkari on voittanut, mutta Mannerheimille on myönnetty kunnianosoituksena Pyhän Yrjön miekka ja hieman myöhemmin Yrjön risti.
Mannerheim lienee ollut koko ajan Galizian rintamalla ja osallistunut kenr. Aleksei Brusilovin menestykselliseen hyökkäykseenkin 1916 ?
Helmikuun vallankumouksen jälkeen Kerenskin hallitus yritti jatkaa sotaa, samoin ilmeisesti kenr.ltn Mannerheim lokakuun vallankumoukseen asti?

Kenr. Brusilov siirtyi bolshevikkien puolelle jonkinlaiseksi sotilasneuvonantajaksi, jonka neuvoja Stalin, Tuhatshevski, A.I.Jegorov ja S.Budjonnyi eivät hyökkäyksessään Puolaan 1919 - 1921 kuunnelleet. Neuvostolaisten hyökkäys päättyi sotilaalliseen katastrofiin ja marsalkka Tuhatshevskin syyttelyistä Stalin teki lopun 1930-luvulla.

Kenr. Brusilov organisoi puna-armeijaa kuollen 1926 Moskovassa ja 4.A:n komentaja von Saltza korvattiin jo syyskuussa 1914 epäröivällä kenr. Aleksei Evertillä, joka katosi 1918.
Tsaarin armeija rakoili ja hajosi helmikuun vallankumouksen jälkeen ja kenraali Mannerheim lienee ollut Pietarissa lokakuun vallankaappauksen ( myöhemmin lokakuun suuri vallankumous ) aikaan tai hieman sen jälkeen?

Veikko Palvo
Loviisa

Re: Grunwald, kuusi vuosisataa

Lähetetty: 21.07.10 09:09
Kirjoittaja Ilmo Kekkonen
Menee varsinaisen aiheen ulkopuolelle, mutta pari täsmennystä Veikko Palvon tietoihin Mannerheimista.

M. lähti everstinä Puolaan 13. Ulaanirykmentin komentajaksi 1909. Hän siirtyi Henkikaartin Ulaanirykmentin komentajaksi Varsovaan 1911 ja ylennettiin kenraalimajuriksi.1914 hänet nimitettiin Kaartin Ratsuväkiprikaatin komentajaksi edelleen Varsovassa.

Sotatiedot ovat kutakuinkin oikein. M. osallistui Brusilovin hyökkäykseen 12. Ratsuväkidivisioonan komentajana. Hän taisteli eri vaiheissa sekä saksalaisia että itävaltalaisunkarilaisia joukkoja vastaan. Viime vaiheet hän toimi Romanian alueella.

M. oli ratsuväkiarmeijakunnan komentaja 12.6. 17 alkaen. Ylennys kenraaliluutnantiksi tuli 25.4. 17.
Maaliskuun vallankumouksesta alkoivat M:n vaikeudet uuden hallinnon kanssa. Hän sai siirron reserviin 20.9. 17. Hän oli tuolloin Odessassa jalkaansa hoidattamassa.

Lokakuun vallankumouksen aikana M. edelleen paranteli ratsastusonnettomuudessa loukkaantunutta jalkaansa Odessassa. Hän lähti sieltä joulukuun alussa sanoutuen Pietarissa irti Venäjän palveluksesta myös reservissä ja ilmoittautuen itsenäisen Suomen kansalaiseksi. Venäjän sotaministeriö myönsi eron ja eläkkeen 1918. Se jäi nostamatta.

Re: Grunwald, kuusi vuosisataa

Lähetetty: 14.08.10 20:57
Kirjoittaja Veikko Palvo
Jussi Jalonen kirjoitti: Mitä merkitystä taistelulla sitten on tänä päivänä, kuusisataa vuotta myöhemmin?
Sotienvälisenä aikana Grunwaldin taistelun jälkipeli jatkui uudella intensiteetillä Puolan voitettua nyt itsenäisyytensä. Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset olivat tarkoituksella nimenneet venäläisistä saamansa suurvoiton "Tannenbergin taisteluksi"


Liettualaiset ja puolalaiset alistaneella stalinistisella Neuvostoliitolla oli omat suunnitelmansa Grunwaldin historiallisen perinnön hyödyntämiseksi, ja kommunismin aikana taistelusta ja sen myyttisistä ulottuvuuksista tuli käypä keino saksalaisvastaiselle ja länsivihamieliselle propagandalle.

Yleisemminkin kommunistiaika ja myöhempi vastarinta Neuvostoliittoa vastaan hitsasivat liettualaisten ja puolalaisten käsitystä omasta historiastaan yhteisemmäksi ja yhtenäisemmäksi.

Bogu rodzica dzewica,

J. J.
Grunwaldin taistelua seuraavana vuonna 1411 solmittiin rauha Torunissa, mutta Kalpaveljien ristiretket paavinkin kehoituksista johtuen jatkuivat ja seuraava rauha Torunissa solmittiin 1466.
http://www.visittorun.pl/275,12.html Ja Torun on 2016 Euroopan kulttuuripääkaupunkikin, olisikohan siinä hieman "poliittinen" historiankirjoituskin ollut vaikuttamassa?

Liivinmaan ritarikunta, Kalpaveljet, oli ilmeisesti osa saksalaista ritarikuntaa. Piispa Albert Bremenin kirjoitetaan perustaneen Riian 1201 ja Ösel-Wiekin hiippakunnasta puhutaan sen jälkeisenä ajankohtana. Ruotsin kuningas Johan Sverkessonin kirj. tehneen epäonnistuneen ristiretken Hiidenmaalle ja Saarenmaalle 1220, Linköpingin piispa Karlkin kaatui taistelussa.
Schaulen, Säulen taistelussa saksalainen ritarikunta kärsi tappion semigalleille, liettualaisille ja samogitialaisille Liettuassa, mutta 1345 kirjoitetaan sopimuksessa sovitun Öselin ( & Dagön? ) vasallipäälliköstä ja Ösel-Wiekin hiippakunnasta.

Tanskalaiset ottivat viron haltuunsa samoihin aikoihin, jolloin saksalainen ritarikunta kärsi tappion 1242 Peipsijärven jäällä Novgorodin Aleksanteri Nevalaiselle.
Taanilinn, Tallinna lienee saanut nimensä tuolloin, mutta Reval-nimikin näyttäisi säilyneen käytössä?
Tanska on luovuttanut Pohjois-Viron saksalaiselle ritarikunnalle 1346.
Miksiköhän Suomessa ei käyty taisteluja ristiretkeläisiä vastaan?

Veikko Palvo

Re: Grunwald, kuusi vuosisataa

Lähetetty: 16.08.10 00:01
Kirjoittaja Jussi Jalonen
Veikko Palvo kirjoitti: Liivinmaan ritarikunta, Kalpaveljet, oli ilmeisesti osa saksalaista ritarikuntaa.
Kalpaveljet säilyttivät ritarikuntaan yhdistymisensä jälkeenkin autonomisen aseman. Grunwaldin taistelun aikana tämä ilmeni siinä, miten Liivinmaan ritarit ylläpitivät aiempaa erillistä aselepoaan suuriruhtinas Vytautasin kanssa eivätkä lähettäneet omia joukkojaan taisteluun. Preussilaiset ritarit esittivät tästä syystä katkeria moitteita "liivinmaalaisten petoksesta".

Sodan jatkuessa liivinmaalaiset lähettivät lopulta avustusjoukon Königsbergiin, minkä seurauksena paikallinen varusväki saattoi osallistua Marienburgin linnan puolustukseen. Liivinmaalaisten myöhään saapunut apu ja sen välillinen vaikutus puolalaisten hyökkäyksen torjumiseen pelastivat osaltaan täpärästi ritarikunnan täydelliseltä tuholta.
Veikko Palvo kirjoitti: Miksiköhän Suomessa ei käyty taisteluja ristiretkeläisiä vastaan?
Ellen nyt aivan väärin muista - en ole keskiajantutkija - niin perinteinen historiankirjoitus esitti piispa Tuomaan pyytäneen Kalpaveljeksiltä apua Hämeen kapinan kukistamisessa. Mutta nyttemminhän ilmeisesti koko kapinan tapahtuminen on kyseenalaistettu.

Best,

J. J.

Re: Grunwald, kuusi vuosisataa

Lähetetty: 16.08.10 14:17
Kirjoittaja Veikko Palvo
Jussi Jalonen kirjoitti: Ellen nyt aivan väärin muista - en ole keskiajantutkija - niin perinteinen historiankirjoitus esitti piispa Tuomaan pyytäneen Kalpaveljeksiltä apua Hämeen kapinan kukistamisessa. Mutta nyttemminhän ilmeisesti koko kapinan tapahtuminen on kyseenalaistettu.

Best,

J. J.
Olisivatkohan Riian ja Upsalan piispat kilvan tehneet ristiretkiä, Johan Sverkerinpoika Dagöön ja Öseliin 1220, mutta Linköpingin piispakin kaatui taistelussa.
Paavien kirjeet lienevät arkistotodellisuutta ja Erikin ja Nestorin kronikat on kirjoitettu paljon myöhemmin kenties sen ajan poliittisiin tarkoitusperiin?

Thomaksen ( Tuomas ) kirjoitetaan todennäköisesti olleen dominikaaninen munkki, sillä Gotlannin ensimmäinen dominikaaninen piispa on nimitetty 1228.
Paavin kirjeessä 24.11.1232 on pyydetty Liivinmaan Kalpaveljiä antamaan sotilaallista apua nimeämättömälle Nousiaisten ( Koroinen? ) piispalle Novgorodin hyökkäyksiä vastaan.

Kalpaveljet ovat 1242 kärsineet tappion novgorodilaisen Aleksanteri Nevskin joukoille Peipsijärven jäällä ja Thomas - Tuomaksen tappio Nevan jäällä 1240.

Tavastia mainitaan paavi Gregorius IX:n kirjeessä 1237 Upsalan arkkipiispalle - Suomen piispaa tai hiippakuntaa ei mainita. Upsalan arkkipiispa ehkä kirjoitti Tavastian kapinasta paaville muistuttaessaan Upsalan lähetystyöstä pohjoiseen. Paavi ei näyttäisi tienneen missä Tavastia on, mutta olivathan novgorodilaiset tehneet sinnekin Turun ohella ryöstöretkiä - tai omia ristiretkiään?
Ja paavi on kehottanut Upsalan piispaa ristiretkelle, jonka Birger jaarli toteutti 1238 tai 1239.

Olivatkohan Kalpaveljet ja dominikaanit jo saaneet tukikohdan Koroisista, jonne Upsala nimitti Suomen ensimmäisen piispan Beron 1248, Thomas-Tuomas oli kolme vuotta aiemmin lähtenyt Gotlantiin?
Ja onkohan Tavastian ( Taffwestan ) kapinaa todella ollutkaan? Novgorodilaisetkaan eivät ole pystyneet saamaan hämäläisiä verotettavikseen.
Al-Idrisi on n. 1150 sijoittanut kartalle Abuan ja Tabast´n, jotka on tulkittu Turuksi ja Tavastiaksi.
Daavidin verokapina on ainakin ollut 1430-luvulla Hämeessä.

Veikko Palvo