Sivu 1/1

Roomalainen ruokakulttuuri

Lähetetty: 04.12.10 14:25
Kirjoittaja Anna Popponen
Haluaisin tietää vaikuttiko Rooman ruokakulttuuri Italiaan muodostuneeseen ruokakulttuuriin ja sitä kautta myös Ranskaan ja muihin etelä-Euroopan maihin muotoutuneisiin ruokakulttuureihin ja missä määrin?

Re: Roomalainen ruokakulttuuri

Lähetetty: 31.12.10 13:32
Kirjoittaja Piia Ruohonen
Olen miettinyt samaa, ja muistin lukeneeni jotakin antiikin roomalaisten ruokatavoista ja ruuasta.
Hain esiin Nathaniel Harrisin kirjan Antiikin Rooma (History of Ancient Rome 2000, suomentaja Veikko Ahola) ja siinä viitataan lyhyesti roomalaisten ruokailuun.
Harrisin mukaan roomalaiset söivät kaksi-kolme kertaa päivässä, ateriat olivat yhtä lukuun ottamatta yksinkertaisia. Pääateria nautittiin illan viileydessä sohvalla loikoillen, mielellään ystävien seurassa. Alempia yhteiskuntaluokkia varten oli olemassa pikaruokapaikkoja ja tavernoita, jotka eivät kuitenkaan olleet ravintoloita.
Ruoka valmistettiin puuhiilillä tiilistä rakennetulla liedellä. Köyhemmissä kotitalouksissa vain käristäminen ja keittäminen oli mahdollista, mutta oli myös tiiliuuneja, joissa ruoka voitiin paistaa tai paahtaa. Roomalaiset julkaisivat myös keittokirjoja, joista yksi on säilynyt myöhäiseltä keisarikunnan ajalta. Sen on luultavasti kirjoittanut Rooman tunnetuin herkkusuu Apicus. (Wikipediasta löytyy luettelo resepteistä http://en.wikipedia.org/wiki/Apicius#Li ... rom_Apicus )
Ruokalajeja ja raaka-aineita oli runsaasti, mm. keittoja, lihaa, kalaa, siipikarjaa, vihanneksia, hedelmiä ja leivonnaisia. Roomalaiset käyttivät ennakkoluulottomasti yrttejä ja mausteita.

Re: Roomalainen ruokakulttuuri

Lähetetty: 01.01.11 17:17
Kirjoittaja Juha Jarvela
Vähemmän yksinkertaisesta roomalaisesta ruokailusta on erinomainen satiirinen kuvaus aikalaiskirjailija Petroniukselta teoksessa Trimalkion pidot (myös uusi suomennus laajemmassa laitoksessa Satyricon). Eloisan kuvauksen kohdalla kannattaa muistaa, että Trimalkio on nousukas, joka yrittää tehdä vaikutuksen mahdollisimman mielikuvituksellisilla ruuilla.

Re: Roomalainen ruokakulttuuri

Lähetetty: 14.01.11 11:15
Kirjoittaja Maijastina Kahlos
Roomalaisesta ruokakulttuurista kiinnostuneille tiedoksi:
Hanna Liekso on kirjoittanut perusteellisen artikkelin 'Roomalainen ruokakulttuuri', Marja-Leena Hännisen ja Maijastina Kahloksen toimittamaan kirjaan Roomalaista arkea ja juhlaa, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: Helsinki, 2004.
terv. Maijastina Kahlos