Sivu 1/1

Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 05.10.11 10:53
Kirjoittaja MM
Televisio on lähettänyt runsaasti II maailmansodan dokumenttiohjelmia varsinkin Hitleristä. Niissä ei yleensä Suomea ole juuri mainittu eivätkä edes kartat useinkaan ylety tänne asti. Liekö tuo sitten hyvä vai huono asia.

Tänä syksynä Teema lähettää 13-osaisen sarjan nimeltä Hitlerin kätyrit, josta on jo esitetty Puolaa, Latviaa, Ranskaa, Belgiaa ja Kroatiaa koskevat jaksot. Niissä on käsitelty natsien kanssa yhteistyöhön ryhtyneitä kansallisia henkilöitä. Esim. seuraaavan jakson aihe on Norjan Quisling.

Marraskuussa sarjassa esitetään myös Suomea koskeva ohjelma. Etukäteen asiasta tietämättä tuntuu melko rajulta, että Suomi on juuri tässä mielessä mukana. Kuka henkilönä voisi olla vaikka kaukaisestikin Quislingiin verrattava suomalainen? Ohjelmatietojen avainsanaluettelossa Mannerheim johtaa tuohon jaksoon. Ylen verkkosivujen keskustelussa on mainittu ainakin Erkko.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 05.10.11 16:10
Kirjoittaja jsn
Kiitokset kiinnostavasta vinkistä.

Muistan erään toisen, pari vuotta sitten tulleen, muistaakseni englantilaisen dokumentin, joka käsitteli kuuluisaa salanauhoitusta Hitlerin keskusteluista Mannerheimin 75-vuotispäivillä. Selostettaessa Hitlerin saapumista kuvaavaa filmiä häntä kättelemässä on juuri presidentti Ryti, jota ei edes mainita nimeltä tässä kohtaa eikä myöhemmissäkään yhteyksissä. Kerrotaan vain Hitlerin saapuvan Suomen johtajan Mannerheimin syntymäpäiville. Katsojalle annetaan mielikuva, että Mannerheim olisi jonkinlainen Quisling-tyyppinen hahmo ja valtionpäämies. Lieventävä asianhaara tosin on, että dokumentti käsitteli pääasiassa salaista nauhoitusta, eikä Suomen poliittista asemaa.

Yleensähän keskieurooppalaistenkin historiateosten kartat jättävät Suomen aina ulkopuolelle. Sama on muuten havaittavissa vaikkapa muun Euroopan säätiedotuksissa tai sanomalehtien karttakuvissa. Niissä ei yleensä ole Suomea ollenkaan näkyvissä.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 06.10.11 11:21
Kirjoittaja JariL
22.11. Osa 12. Suomi. Stalinin hyökkäys Suomeen aiheutti voimakasta suuttumusta maailmalla. Miten Suomessa suhtauduttiin yhteistyöhön natsien kanssa ja kuinka asiat muualla Euroopassa nähtiin?
Sarjan kaikki osat eivät keskity yhteen henkilöön eli suomalaista "quislingiä" ei luultavasti tarvita. Yllä YLEN:n sivulta Suomea käsittelevän jakson kuvaus.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 07.10.11 15:59
Kirjoittaja MM
Latviaa koskevassa jaksossa näytetään asiakirjaa eri maissa tuhottaviksi aiottujen juutalaisten määristä. Siinä vilahtaa Suomen osuutena luku 2300.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 08.10.11 11:06
Kirjoittaja skrjabin
MM kirjoitti:Latviaa koskevassa jaksossa näytetään asiakirjaa eri maissa tuhottaviksi aiottujen juutalaisten määristä. Siinä vilahtaa Suomen osuutena luku 2300.
Mahtoiko olla tämä lista:



Tuo on Wannseen muistiosta. Ne ovat tietoja juutalaisten määristä, ei varsinaisesti sen tarkemmin "tuhottaviksi aiottuja" muuta kuin kenties jossain vaiheessa epämääräisessä tulevaisuudessa. Listassahan on mm. Englanti.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 08.10.11 12:37
Kirjoittaja MM
Tarkistin Areenassa vielä näkyvästä ohjelmasta, että kyseessä oli tuo lista. Se liittyi ohjelmassa Balttiasta annettuun raporttiin jo tuhottujen määrästä ja se esitettiin ohjelmassa asiakirjana, josta näkyi kuinka paljon juutalaisia oli tarkoitus tuhota. Ja että siihenastinen tahti ei riittänyt tavoitteeseen pääsemisesksi. Varsinaisesti ohjelma käsitteli latvialaisen Araisin ryhmän osuutta Latvian ja Latviaan siirrettyjen Saksan juutalaisten tuhoamisessa.
Suomi näyttäisi olevan ainoa akselivaltio, joka on ohjelmaan otettu.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 08.10.11 21:00
Kirjoittaja historioija
Suomihan ei ollut akselivaltio. Muutkin Saksan liittolaiset ja kanssasotijat ovat luettelossa mukana.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 08.10.11 22:05
Kirjoittaja MM
Olihan. Minulla on sotilaskaskukirja, jossa lukee: "Pitikö nyt akselin hävitä sota tämän vuoksi, sanoi hevosmies Mikkonen, kun ei aamulla valjaita löytänyt."

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 08.10.11 22:09
Kirjoittaja Emma-Liisa
historioija kirjoitti: Muutkin Saksan liittolaiset ja kanssasotijat ovat luettelossa mukana.
Luettelossa ovat näköjään kaikki Euroopan maat, olivat ne sodassa Saksan puolella tai sitä vastaan tai puolueettomia kuten (Ruotsi).

Luonnollisesti, jos Saksa olisi voittanut sodan, se olisi saattanut projektinsa loppuun. Tuskin siinä olisi Suomi ryhynyt vastustamaan, kun viljaa piti saada.

Todellisessa tilanteessa kuitenkin Saksa ei kostanut Tanskalle, kun lähes kaikki juutalaiset vietiin Ruotsiin. Antero Holmilan mielestä sota oli kuitenkin Hitlerille tärkeämpi (vaikkei sitä aina uskoisi, niin paljon jo pelkästään kuljetuskapasiteettia holokausti nieli).

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 09.10.11 16:23
Kirjoittaja skrjabin
MM kirjoitti:Tarkistin Areenassa vielä näkyvästä ohjelmasta, että kyseessä oli tuo lista. Se liittyi ohjelmassa Balttiasta annettuun raporttiin jo tuhottujen määrästä ja se esitettiin ohjelmassa asiakirjana, josta näkyi kuinka paljon juutalaisia oli tarkoitus tuhota.
Tulin kanssa katsoneeksi äsken saman ohjelman. Lista tosiaan esitetään väärässä yhteydessä, Stahleckerin raporttiin litettynä, kun se oli todellisuudessa osa Wannseen muistiota. Stahleckerin raportissa puhutaan vain Balttian ja Valko-Venäjän juutalaisista.
Emma-Liisa kirjoitti:(vaikkei sitä aina uskoisi, niin paljon jo pelkästään kuljetuskapasiteettia holokausti nieli).


Loppujen lopuksi ei sen nyt niin kovin paljoa niellyt, muutama junakuljetus silloin tällöin, jonkin verran joukkoja ja luoteja sekä polttoainetta. Holokausti ei vienyt missään merkityksellisessä määrin resursseja sodankäynniltä.

Re: Suomi eurooppalaisissa sotadokumenteissa

Lähetetty: 25.10.11 21:19
Kirjoittaja Jussi Jalonen
Sen verran mitä olen tätä sarjaa katsellut, niin sen nimi on kyllä raflaavuudessaan ehkä hieman harhaanjohtava. "Hitlerin kätyrit" saattaa kuulostaa suorasukaiselta, mutta kyllä tämä dokumenttisarja näyttäisi pidättäytyvän kaikesta paatoksesta.

Vieläpä aiempi Vidkun Quislingin toimintaa käsittelevä jakso pyrki olemaan suorastaan psykologisesti ymmärtävä, ainakin alkupuolellaan mielestäni turhankin kiltti. Parhaillaan televisiossa pyörivä suurmufti al-Husseinia kuvaileva episodi vaikuttaa samanlaiselta.

Saa nähdä, mitä Suomesta kerrotaan, mutta ihmettelisin kyllä jos kerronta niin kovin hätkähdyttävällä tavalla näistä jaksoista poikkeaisi. Aivan kriittiseltä ja varsin hyvältä dokumenttisarjalta tämä vaikuttaa. Kun nyt kerran Palestiinan arabiväestöä ja vielä Irlannin tasavaltalaisarmeijaakin tässä sarjassa on käsitelty, puhumattakaan vielä juutalaisten tekemästä yhteistyöstä, niin olisihan se hassua jos liittolaismaana ollut Suomi ei olisi tarkastelussa mukana.

Quislingia ja al-Husseinia kuvailevissa jaksoissa on tuotu aika hyvin esille myös se, miten pohjimmiltaan aivan tavalliset henkilöt suistuivat omien kokemustensa sekä oman radikalisminsa sokaisemina natsien kannattajiksi. IRA-jaksossa taas tuotiin onnistuneesti esille se miten kokonainen järjestö sokaistui vastaavalla tavalla.


Best,

J. J.