Veikko Palvo kirjoitti:Mikähän Neuvostoliiton BKT:n voisi todella arvioida olleen, keskitetyn ja keskussuunnitellun neuvostotalouden poiketessa täysin länsimaisesta talousjärjestelmästä?
Valtion harjoittamalla politiikalla ei ole vaikutusta bkt:n laskemiseen. Kulutus on kulutusta kommunistienkin harjoittamana.
Laskemisesta on tietoa mm tässä linkissä:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Bruttokansantuote
Veikko Palvo kirjoitti:"Tämä etu selittää sen, että kasvavasta sisäisestä siis ideologisesta kaaoksesta huolimatta Neuvostoliiton vientiteollisuus ja ulkomaankaupan hallinto tekivät erinomaista liiketoimintaa
Puhuminen NL:N vientiteollisuudesta on liioittelua, koska vientiin kelpaavaa oli vain öljy ja kaasu.
Veikko Palvo kirjoitti:( lähinnä myymällä öljyä ja kaasua ) vielä pitkälle 1980-luvulle ja siirsivät järjestelmän tuhoa
niin pitkälle, kunnes johtava puolue e r e h t y i h a a v e i l e m a a n
siirtymisestä demokraattiseen sosialismiin."
Arto Lahti kertoo tuossa oman mielipiteensä. Hänestä demokraattiset uudistukset olivat erehdys. Hänen kaltaisiaan riittää. He kuvittelevat, että sortohallinto, joka vie leivän kansalaistensa suusta on oikea ja erehdystä on sorron lopettaminen.
Öljyllä ja kaasulla Neuvostoliitto ansaitsi ulkomaan valuuttaa. Ulkomaan valuuttaa tarvittiin ulkomaisten tuotteiden ostamiseen.
Neuvostoliitolla oli krooninen pula ulkomaanvaluutoista. Siksi siellä oli kauppoja, joissa sai "mitä vaan" mutta maksut olivat ulkomaanvaluutoissa. Kertoo myös siitä, ettei ollut ulkomaille kelpaavia tuotteita.
Neuvostoliiton öljyteollisuus oli tehoton ja sen tuotanto oli laskussa.
Joskus Neuvostoliitto vei viljaa, mutta 1980-luvulla se joutui tuomaan viljaa mm USA:sta. Kansalaisilla ei ollut edes leipää, vaikka maahan kuului kuuluisat mustan mullan viljelyalueet. Maailman parhaat.
P-Korean tulevan romahduksen syy ei ole, että sinne tulee joskus demokraattisia uudistuksia. Uudistukset mahdollistavat romahduksen. Massiivinen kulisseihin ja teatteriin menevä panostus lakkaa. Tekohengitetty kuolee.
Kiinan kommunistinen puolue on vissiin tajunnut, että Neuvostoliitto kaatui kommunistiseen talouspolitiikkaa, joka vei kansalaisilta elintason. Kiina ei tee samaa erehdystä. Se panostaa paljon ja reippaasti talouskasvuun. Sillä se on saanut pidettyä vallan itsellään edelleen.
Veikko Palvo kirjoitti:Arto Lahti kirjoittaa kulutustavaroiden tarkoitushakuisesta kotimarkkinahinnoittelusta, mutta eihän Neuvostoliitolla ilmeisestikään juuri kulutustavaratuotantoa ollut?
Hinnat oli hallinnollisesti määrättyjä. Hinnat eivät muodostuneet markkinoilla vaan valtion byrokratiassa määrättiin mitä mikin tuote sai maksaa. Erinomainen tilanne mustan pörssin kaupalle. Halpahintaisilla tuotteilla oli "hävikkiä", joka ilmestyi mustaanpörssiin korkeammalla hinnalla.
Neuvostoliitossa tuotettiin tietenkin vessapaperia, pesupulveria, keittiöveitsiä jne jne kulutustavaraa mitä ihmiset tarvitsevat. Kansalaiset eivät niitä vaan aina saaneet, niitä oli riittämättömästi tai liian paljon. Ladan sytytyspuolia saattoi olla liikaa, mutta jarrukenkiä liian vähän. Tuotanto kun oli päätetty byrokratiassa eikä markkinoilla.
Veikko Palvo kirjoitti:Nomenklatuuraa luk.ottamatta väestö sai vain elämisen kannalta välttämättömimmät hyödykkeet, eikä liene parempaa osannut toivoakaan?
Totta kai kansalaiset toivoivat parempaa. Mistä hemmetistä tulee sellainen ajatus, että neuvostoliittolaiset olisivat olleet kaikista muista ihmisistä poikkeavia?
He toivoivat asuntoja, joissa on oma keittiö. Tai asuntoa, jossa asuu vain oma perhe.
Mieti vähän!
Mitä pitäisit siitä, että joku byrokraatti määrää toisen täysin tuntemattoman perheen asumaan samassa asunnossa kanssasi?
Veikko Palvo kirjoitti:Ainoa mahdollisuus lienee ollut nousta tuohon eliittiin kuuluvaksi ja joskus kirjoitetaan yläluokkaan Neuvostoliitossa kuuluneen noin 5 %:a väestöstä.
Mahdollisuuksia olivat tietenkin nousta kommunistisessa puolueessa korkeaan asemaan, tulla maailman luokan urheilijaksi tai taiteilijaksi, jolloin pääsi matkustamaan ja käsiksi ulkomaan valuuttaan ja Neuvostoliiton tarjoamiin etuihin, ryhtyä mustanpörssin kauppiaaksi ja luoda hyviä suhteita korruptoituneisiin virkamiehiin, jolloin pääsi käsiksi tehtaissa ja logistiikassa tapahtuvaan "hävikkiin", tai lupaviranomaisiin, jolloin saattoi etuilla auto-, puhelin-, asunto- yms jonoissa muiden eteen.