Yle A.I. Virtasen salatusta voikeksinnöstä
Lähetetty: 22.03.12 09:44
Ylen verkkosivuilla on kiinnostava artikkeli voista ja A.I. Virtasesta:
A.I. Virtasen salattu keksintö jäi vuosikymmeniksi säilörehun varjoon (Yle 21.3.2012, Turkka Huhtala)
A.I. Virtasen salattu keksintö jäi vuosikymmeniksi säilörehun varjoon (Yle 21.3.2012, Turkka Huhtala)
Voi oli rahakas vientituote
Voi oli Suomelle lähes yhtä merkittävä vientituote kuin paperi nykyään. Siksi jo vuonna 1905 perustettiin voinvientiosuusliike nimeltä Valio.
- Englantilaisten haluama suomalainen hapatettu voi kesti huonosti säilytystä. Siihen aikaan kun voita kerättiin eri puolilta maata, kuljetus Englantiin kesti monta viikkoa. Perille tullessaan voi maistui usein öljyiseltä ja kalan makuiselta, Valion teknologiajohtaja Matti Harju kertoo.
Valion laboratorion johtaja, nuori professori A.I. Virtanen ryhtyi 1920-luvun lopulla toimeen. Virtanen kokeili nostaa happaman voin ph-arvoa lähelle neutraalia puskuroivien suolojen avulla. Yksinkertaisella toimenpiteellä voin säilyvyys parani täysin omaan luokkaansa ilman, että herkullinen maku muuttui. AIV-voisuola oli syntynyt.
- Keksintö ei ollut monimutkainen, mutta toisaalta täytyy muistaa, että tiedemiehet olivat silloin tutkineet voin säilyvyyttä jo monta vuotta. Luultavasti tiedeyhteisö oli hakenut liian vaikeaa ratkaisua. Tässä jälleen kerran ulkopuolelta tullut kemisti keksi yksinkertaisemman ratkaisun.