Sivu 1/1

Kuka oikein poltti Kiannon Turjanlinnan?

Lähetetty: 19.04.12 12:59
Kirjoittaja Niitä sun näitä
Kuka poltti Turjanlinnan?

Vertailin joskus aiemmin Onni Palasteen ja Seppo Porvalin kertomuksia Turjanlinnan polttamiseen liittyen ja olin aika hämmästynyt. Nyt sitten sattui käsiini Vaalan Veteraanikirja ja luulenpa, että Turjanlinnan polttajasta ei ole mitään epäselvyyksiä. Jos nyt on koskaan ollutkaan, sillä Palasteen kirjan kertomuksessa ja Vaalan Veteraanikirjan kertomuksessa ei ole mitään ristiriitaa. Onhan kirjaan otettu kertomukset paikalla olleilta miehiä, kuten tämä Matti Ridell ja varsinainen sytyttäjä Vilho Huusko.
Vaalan Veteraanikirjassa on lainauksia Turjanlinnan polttamisen suorittaneiden haastatteluista Karttimon-Salmisen kirjasta Rannikolta Raatteen tielle. Mistä Onni Palaste sai tiedot 1980 ilmestyneeseen kirjaansa Talvisodan ääniä, ei ole selvillä. Kuvaa sotamies Ville Huuskosta ratsun selässä oli tuskin muilla kuin Kiannolla ja Huuskolla itsellään ja Kiannon kirjoittamalla "omisteella tai kuvatekstillä" varustettua kuvaa ei muilla kuin Huuskolla. Luultavasti siis tiedotkin on asianomaiselta Huuskolta itseltään.

Karttimo Leo - Salminen K.E. Rannikolta Raatteen tielle, Jyväskylä 1992

Tämä Seppo Porvalin kirjoittama versio asettuu perin erikoiseen valoon. Eikä siis liene ihme, jos jotkut asettaakin hänen kirjansa ihan omaan "kategoriaansa".

Seppo Porvali Talvisodan sankarit, 105 kunnian päivää. Valitut Palat, 2004, ISBN 951-584-630-7

Erkki Ahon sivuilla on suora lainaus Seppo Porvalin kirjasta Talvisodan sankarit, ja se on kovin erilainen kaikin puolin:

4. maaliskuuta 2009

Aarne Korhonen poltti Turjanlinnan

http://suomenhistoriaa.blogspot.com/200 ... innan.html

---

Kirjassaan Talvisodan ääniä, Palaste kertoo Turjanlinnan polttamisen oikein Kiannon ottaman valokuvan kera. Sivuilla 50-55 on melkoisen tarkka kuvaus tapahtuneesta aina nimiä myöten ja kuvaliitteessä sivujen 80-81 välissä on Kiannon itsensä Jatkosodan aikana ottama valokuva Turjanlinnan raunioilta.

Kuvassa on Turjanlinnan sytyttänyt sotamies Ville Huusko ratsun selässä ja kuvaan Kiannon itsensä kirjoitettuna, joka on vielä sivulla 54 kerrottu selväkielisenä:

"Sotamies Ville Huusko, talleta tämä jälkipolville, ikuiseksi muistoksi vahingon syvästi kärsineeltä Turjanlinnan vanhalta isännältä, korpikirjailija Ilmari Kiannolta."
"Ihminen, älä katso hevosta, sillä se on Luojan edessä syytön ja puhdas. Katso miestä, jonka sota teki syylliseksi. Kukako hän on? Haihtukoon hänen nimensä, sillä hän on se joka käskystä teki kamalan työn. Kuva on hyvä. Asia on kehno. Jumala tuomitsee. Turjanlinnan polttajan valokuvasi Raunioruhtinas Iki-Kianto."

Polttajaporukka on nimetty kirjassa ja ne 2 muuta olivat "renkipoika" Huovinen ja kersantti Hurskainen.

Onni Palaste: Talvisodan ääniä, Karisto 1980

---

Matti Pennanen OULUJÄRVEN RANTAMILTA Isänmaata puolustamaan. Vaalan veteraanimatrikkeli.
Vaalan kunta / Vaalan Rintamaveteraanit ry. ISBN 952-99367-0-2. 2004


Sivu 34:
TURJANLINNAN POLTTAMINEN

"Tässä vaiheessa tapahtui teko, joka on lämmittänyt mieliä Vaalassa: Ilmari Kiannon Turjanlinnan polttaminen. Suomussalmen rintamalla Turjanlinnan polttaminen oli kuitenkin vain pieni, sodankululle merkityksetön sivuseikka. Talossa vain sattui asumaan kuuluisuus. Suomussalmella poltettiin Talvisodan aikana satoja taloja.
Heikentääkseen ilman telttoja olleiden venäläisten majoitusmahdollisuuksia luutnantti Ylönen määräsi Turjanlinnan poltettavaksi. Oliko päätös Ylösen oma vai ei, siitä ei ole tietoa. Ainakin teko oli sopusoinnussa Ylöstä ylempien tahojen senhetkisten käsitysten kanssa.

Ylönen määräsi polttamisen suorittajaksi alikersantti Viljo Iivari Hurskaisen ryhmän. tehtävä ei ollut Hurskaiselle mieluinen. Hän katsoi vihollisen olevan jo liian lähellä Turjanlinnaa. Ylösen ja Hurskaisen välille syntyi tiukka sananvaihto ja alikersantin oli taivuttava esimiehensä edessä. Jo tätä ennen Ylönen oli kutsunut luokseen Sotamies Vilho Huuskon miehen aiempien tekojen vuoksi ja käskenyt Huuskoa "Otahan pari sellasta hullunsekasta poekaa... ja mee, mutta Huusko oli kieltäytynyt. Niin minä sille sanon, et onko se taas joku sakkotuomio, - kele!. (viite 60 eli Vilho Huuskon haastattelu 23.7.1991; Karttimo Leo - Salminen K.E. Rannikolta Raatteen tielle, Jyväskylä 1992, sivut 163-164 )

Alikersantti Hurskaisen ryhmä lähti retkelleen yön pimeydessä. Ryhmänjohtajan lisäksi mukana olivat sotamiehet Toivo Huovinen, Iikka Hurskainen, Vilho Huusko, Heikki Kylmänen, Eljas Moilanen, Heikki Moilanen ja Matti Ridell. Mukaan otettiin nippu polttopulloja ja käsikranaatteja. Käveltiin Niettussaaresta jään poikki. Elja Moilanen jäi Turjanlinnan edustalle jäälle vartioon. (viite 61 eli Vilho Huuskon haastattelu 23.7.1991; Matti Ridellin haastattelu 25.7.1991 Karttimo Leo - Salminen K.E. Rannikolta Raatteen tielle, Jyväskylä 1992, sivu164 )

Uutta retki vastarannalle ei toki ollut, olihan Ylösen miehet tehneet edellisinä päivinä useita ryhmänkokoisia partioretkiä syvälle Hulkonniemeen. Mutta oliko tilanne enää sama? Ja tulipalo houkuttelisi varmaan vihollisia paikalle.
Noustiin maihin. Oli aivan rauhallista. Matti Ridell jäi vartioon pihalle. Miehet heittelivät polttopulloja sisään ikkunoista. Pitkän tikun vedolla päärakennuksen sytyttämistehtävä osui Vilho Huuskolle. Huusko valeli hetekalta koppaamansa puuvillatäkin bensalla ja heitti täkin kirjahyllyä vasten. Turjanlinna leimahti tuleen. Sauna jätettiin polttamatta. Siellä oli suomalaisen sotilaan ruumis. (viite 62 eli Vilho Huuskon haastattelu 23.7.1991; Matti Ridellin haastattelu 25.7.1991)

Seuraavana aamuna venäläiset miehittivät Turjanlinnan kumpareen kahdella komppanialla. He kaivautuivat kumpareen päälle poteroihin. sieltä he olivat vastaanottamassa suomalaisia muutamaa päivää myöhemmin."

Re: Kuka oikein poltti Kiannon Turjanlinnan?

Lähetetty: 13.09.12 22:43
Kirjoittaja Niitä sun näitä
Tämä Seppo Porvalin Talvisodan sankarit -kirjan artikkelin pohjalta kirjoitettu versio on aika hurja. Koko juttu kannattaa lukea kirjasta, jos nyt "sotasatukertomukset" jotain kiinnostaa.

Seppo Porvali Talvisodan sankarit ISBN 951-584-630-7

Tässä on vain Turjanlinnan polttamista koskeva osa, siis AIEMPI versio jonka otin aikoinaan talteen Erkki Ahon blogista. Sen korjatun version voi lukea samasta osoitteesta:

>>
Aarne Korhonen poltti Turjanlinnan. Korhosen vasen käsi jäi rintamalle.

Aarne Korhonen syntyi vuonna 1917 Karjalan kannaksella Kivennavan Tammiselän kylässä. Hänen varusmiespalveluksensa päättyi 1939, mutta siviliin alikersantti Korhosta ei laskettu, vaan hänet määrättiin Sissipataljoona I:een. Sissipataljoona I osallistui raskaisiin taisteluihin Suomussalmella ja Raatteessa onnistuen hyvin. Osastoon kuului satakunta reserviläistä, ryhmänjohtajat olivat pääasiassa toukokuun 1939 reservinaliupseereita ja miehistö syyskuun 1939 alokkaita.
Kun pataljoona siirrettiin junakuljetuksella Hyrynsalmelle joulukuun alussa 1939, se sai kesken matkan kosketuksen viholliseen. Taivalta jatkettiin vasta sitten, kun venäläiset oli lyöty.

"Kurjanlinna"

Sissit partioivat Kiantajärven itäpuolella seuraten vihollisen liikeitä, kun nämä rynnistivät kohti Suomussalmen kirkonkylää. Yllättäen kohti rajaa hiihti suomalaisia vastaan arviolta noin 15-16-vuotias poika. Partio otti nuorukaisen kiinni tarkastusta varten, jolloin pojan takin alta etupuolelta löytyi pieni reppu. Se sisälsi alueen karttoja ja venäjäksi kirjoitettuja kirjeitä. Kun pojalta tivattiin, mistä oli kysymys, tämä alkoi selittää, että hän oli saanut lähetyksen Hulkonniemen talossaan asuvalta kirjailija Ilmari Kiannolta ja paperit piti toimittaa Neuvostoliiton rajavalvonta-aseman päällikölle.

Partio vei pojan mennessään tukikohtaansa lisäselvityksiä varten ja palasi heti takaisin. Nyt mentiin vauhdilla korpikirjailijan Turjanlinnaan, joksi Kianto oli talonsa ristinyt. Venäläiset lähestyivät kaiken aikaa, ja Turjanlinna tarjosi telttavarustusta vailla olevalle viholliselle hyvän majapaikan. Talo päätettiin polttaa jo yksin sotilaallisista syistä. Korhosen mielestä Turjanlinna oli Kurjanlinna.

Partion painuessa sisälle Kianto oli jo lähtenyt evakkoon. Myöhemmin julkisuuten tuli tieto, että kirjailija oli raapustanut venäläisille joukoille viestin tyhjän sikaarilaatikon kanteen. Partion johtajana toiminut vänrikki kääri viestin rullalle ja työnsi sen asetakkinsa povitaskuun. Sen jälkeen Korhonen ja muut miehet sytyttivät talon palamaan.

Kianto oli Hyrynsalmella, missä hänet pidätettiin ja asetettiin tutkintavankeuteen. Isä, jonka poikaa Kianto oli käyttänyt lähettinään, lähti tapaamaan kirjailijaa. Vartijalle hän oli kertonut olevansa "Kiannon hyvä ystävä", mutta tosiasiassa hän oli kätkenyt puukon vaatteisiinsa aikeenaan lopettaa kirjalija, joka oli asettanut hänen poikansa tukalaan tilanteeseen. Veitsi kuitenkin havaittiin, eikä Kiannon surmaaminen edistynyt aietta pidemmälle.
<<

Laitoin Erkki Aholle oikeammat tiedot ja hän muutti juttunsa Turjanlinnan polttajaa koskien.

http://suomenhistoriaa.blogspot.fi/2009 ... innan.html